NRM - National Railway Museum - York

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Alex_Stoicia

Active Member
27 Februarie 2008
235
1
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Salut tuturor!

Iata-ne inapoi la York. Dupa cum va povesteam data trecuta o atractie majora a orasului este National Railroad Museum. Daca doriti sa il vizitati este bine sa ii alocati o zi intreaga; sigur nu va veti plictisi. Daca sunteti cu familia puteti face ca mine: intrati dimineata, apoi dupa 1-2 ore sugerati-le fetelor sa faca putin shopping; cam asta este limita lor de rezistenta, in 2 ore li se lungesc fetele. Odata familia plecata la shopping va puteti delecta pe indelete... nu va grabeste nimeni, iar din 2 in 2 ore se organizeaza diverse demonstratii (intoarcerea locomotivelor pe placa turnanta, functionarea unei locomotive cu abur etc.). Dar sa incepem cu inceputul.
Muzeul este situat, in mod firesc, langa gara din York. Din centru se poate ajunge pe jos, 10-15 minute de mers in functie de pas. Fireste exista si autobuze, insa noi am preferat sa mergem la pas. Si inca o veste buna: intrarea la muzeu este gratuita! Acesta este un alt specific al Regatului Unit: nu exista muzeu ieftin; ori e gratis (NRMY, British Museum, National Gallery, Tate Modern etc) ori platesti de sare camasa de pe tine. Din fericire NRMY face parte din prima categorie. Dar destul cu introducerea, haideti sa plecam in scurta nostra calatorie prin muzeu

<a href="http://s271.photobucket.com/albums/jj123/alexstoicia/NRMY/?action=view&current=DSC_0993-1.jpg" target="_blank"><img src="http://i271.photobucket.com/albums/jj123/alexstoicia/NRMY/DSC_0993-1.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a>

Odata intrati puteti cumpara un ghid, insa eu nu va recomand. Este concomitent si subtirel si scump; va va folosi mai mult ca amintire. Mai bine luati muzeul la pas, cititi placutele explicative de langa exponate si cascati urechile la anunturile care preced demonstratiile.

Incepem cu un tren Pullman si... uitati-va la calitatea reconditionarii, caci vom vedea spre sfarsit si atelierul unde aceste transformari au loc
Locomotiva clasa D, 4-4-0, nr. 737, construita la Ashford in 1901 a fost o locomotiva tipica pentru trenurile expres de la inceputul secolului trecut, insa aceasta schema de vopsire a fost una dintre cele mai extravagante. Locomotiva din imagine a fost utilizata de compania South Eastern & Chatham Railway. In 1956 a fost retrasa din circulatie, iar din 1975 se afla in Muzeul de la York.
Cuplat de acesta locomotiva se afla un superb vagon Pullman. Topaz a fost construit si el pentru South Eastern & Chatham Railway in 1913. Este construit in intregime din... lemn! Sasiul este din lemn de tec si pin, iar cutia vagonului din stejar, mahon si pin. Vagonul are un salon si doua compartimente si a fost conceput pentru 24 de pasageri. Numele de Topaz vine in concordanta cu traditia Pullman de a da nume vagoanelor, indeosebi dupa pietre pretioase. A circulat pana in 1959.


In continuare ne oprim putin la un vagon privat - Salonul Ducelui de Sutherland. Astfel de vagoane private erau destul de rare in Anglia. Ducele de Sutherland era insa un scotian extrem de bogat, ambitios si cu actiuni ale mai multor companii de cale ferata in portofoliu. Aceste fiind spuse nu ne mai miram ca avea un astfel de vagon si ca primise drept sa se plimbe cu el pe unde credea de cuviinta. Vagonul era compus din salon de zi, dormitor, bucatarie, toaleta, avea lumina electrica si incalzire, adica tot ceea ce era necesar unui astfel de personaj atunci cand cobora din Scotia catre Londra. A fost utilizat pana in 1948. In interior ii puteti vedea pe Duce impreuna cu Regele Eduard al VII-a studiind atenti planurile vagonului.


London & North Western Railway a fost una dintre primele companii care au introdus automotoare electrice, inca din 1916. Au functionat pe un sistem mai "nerealist" :wink: decat Maerklin, adicatelea pe o linie cu... 4 sine (vezi foto epoca). cele 2 sine centrale asigurau alimentarea cu 630V
Ca o noutate a timpului, erau echipate cu ferestre laterale largi si usi culisante. Au mers cu mai multe modificari pana in 1960.


Trecem putin si la cateva vagoane de marfa
Incepem cu un vagon cisterna, pe 3 axe -6 roti, care transporta ulei, lapte sau bere. In cazul nostru acesta este un vagon de lapte. 3000 de galoane de lapte care faceau fericiti multi sugari, si nu numai...

Ro-La in 1908. In anii de inceput ai cailor ferate aristocratul englez calatorea in sistem asemanator cu Ro-La fara sa aibe habar. Motivatia lui nu era nici pe departe protectia mediului sau decongestionarea traficului, ci faptul ca se simtea mai bine in confortul propriei calesti dacat in vagoane. Unde mai pui ca se ducea la gara cu trasura, se urca pe vagonul platforma si apoi la destinatie pleca tot cu trasura. Caii intrau intr-un vagon de animale. In anii urmatori nu i-au mai lasat pe baieti sa stea in trasuri si ii obligau sa urce intr-un vagon de pasageri. Acest obicei s-a stins insa dupa primul razboi mondial.

Pompa cu abur si tractiune animala:

Marchiza unei locomotive cu abur:

In acest moment s-a facut un anunt cum ca in "Great Hall" are loc o demonstratie cu o placa turnanta. Cand am ajuns in Great Hall locomotiva era deja pe placa si un angajat a explicat pe intelesul tuturor ce e aia "a turntable"


Dupa acest intermezzo fetele au plecat la cumparaturi iar eu mi-am vazut mai departe de treaba. Nu am nici timpul si nici pozele necesare sa prezint tot ceea ce am vazut, de aceea voi trece acum direct la trenurile regale.
Pe 13 iunie 1842 Regina Victoria a calatorit prima data cu trenul. S-a declarat "incantata" iar acesta declaratie a dat un puternic impuls dezvoltarii caii ferate.
Intre 1842 si 1977 au fost construite 28 de Trenuri Regale constand din 70 de vehicule. Dintre aceste nu mai putin de 21 de astfel de trenuri au fost construite de-a lungul celor 64 de ani de domnie ai reginei Victoria.

Continuam cu o serie de vagoane salon regale

Queen Mary's saloon (1908):


Queen Victoria's saloon (1869) este unicul vagon care a supravietuit din pleiada de vehicule feroviare utilizate de regina Victoria; a fost si preferatul ei:


Edwardian Royal Saloon:

Iesim din domeniul trenurilor regale cu locomotiva Churchill si un vagon de dormit Londra-Paris

Si acum sa trecem din nou in hala mare pentru a vedea mai intai o replica a trenului The Rocket si apoi vedetele muzeului, Ducess of Hamilton si Mallard

In 1934 Science Museum a construit cu metodele si materialele specifice anului 1829 aceasta replica a trenului Rocket. Locomotiva a fost construita de la bun inceput sectionata pentru a se putea intelege modul de functionare.


Iar acum Mallard.

In anii 30 ai secolului trecut cursa pentru un record de viteza pe calea ferata era in toi. Germania si Franta stabileau record dupa record. In acest context Niegel Gersley, inginer sef la London & North Eastern Railway a primit ca sarcina realizarea unei locomotive care sa parcurga distanta dintre Londra si Newcastle in 4 ore. Acesta a fost obiectivul. Realizarea inginerului se numeste Mallard.

Fisa tehnica:

Ca sa nu mai spun eu toata povestea:

Biela care a stabilit recordul


Vagonul dinamometric care a masurat viteza:


Daca Mallard a excelat prin viteza, Duchess of Hamilton a excelat prin putere. Construita in 1938, alerga cu 145 km/h remorcand expresuri din Scotia pe coasta de vest. Avea ca factor de limitare... fochistul, care, pentru putere maxima ar fi trebuit sa arunce pe foc cel putin o tona de carbune pe ora, adica peste 6 tone la un drum! A fost construita carosata, dar din cauza dificultatii in intretinere s-a renuntat la caroseria care acoperea rotile. In prezent este expusa cu carosarea originala alaturi de un automobil din epoca respectiva pentru a se evidentia frumusetea formei.


Vom vedea in continuare o locomotiva sectionata! Aici au loc demonstratii privind modul de functionare. Personal nu am vazut astfel de demonstratii asa ca nu stiu in ce constau. Cred ca sunt doar explicative.


Alte imagini surprinse in Hala prinipala:


Am scos putin nasul pe afara si m-am lovit de Matey 0-6-0, locomotiva de manevra Clasa 08 D 4141, 08911 (D4141, 08 911). Matey este responsabil cu manevrarea parcului expus al muzeului.


Cum spuneam, muzeul este langa gara. Exista un balcon de unde se vad trenurile intrand si plecand din gara York


Si am ajuns si in zilele noastre: trenul glont, Bullet, cel mai rapid tren care circula in Japonia.

Scaunele se pot roti foarte usor pentru a sta cu fata la sensul de mers

Cabina


Si dupa cum am promis inchei cu cateva imagini din atelierul muzeului, locul unde aceste frumuseti sunt reconditionate.
Acum se afla in reconditionare o celebra locomotiva, Flying Scotsman.

Am plecat de la muzeu pe la 5, obosit dar fericit. Ne-am intalnit cu fetele si am mers, in stilul britanic, mai intai la berarie apoi la masa.
Una peste alta am ramas impresionat de ceea ce am vazut, de grija pentru obiectele din muzeu dar si de bunavointa si deschiderea fata de vizitator, de lipsa oricaror constrangeri incepand cu fotografiatul, continuand cu urcatul in unele locomotive si terminand cu vizitarea atelierului de reparatii. In acest muzeu, tot ceea ce este de bun simt este permis. In fond asta este si definitia libertatii nu?
 
Da,in Regatul Unit bunul simt este un lucru comun,nu o exceptie.Multumesc pentru reportaj,mi-a placut ce am vazut,singura durere e ca trebuie sa treci granita de vest ca sa vezi asa ceva.La noi,nu se poate! :(
 
WOOOOW!!! :confused:
Splendid muzeu, excelent reportaj! Asa cum spuneau si alti colegi, multumesc mult pentru ca m-ai dus si pe mine (virtual) in aceasta vizita 8) :aplauze::aplauze::aplauze:
Eu unul ti-as acorda amu'ni'iaca premiul pentru reportaj! :aplauze:
Sunt incantat sa "descopar" osia cotita a celebrei aburoase Flying Scotsman si unghiul de 120grade dintre manivelele de pe stanga si de pe dreapta, ca la orice aburoasa cu 3rei cilindri care se respecta 8)
De asemenea, m-am bucurat sa recunosc sistemul admisiei exterioare cu sertare circulare, mai rar intalnit, la aburoasa sectionata, precum si admisia exterioara cu sertare plane la celebra Rocket.
Daca voi ajunge vreodata pe acolo, MUSAI sa vizitez si eu acest superb muzeu!