Nichelina - inlocuitor memory wire?

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Daniel

Active Member
Trenulist
25 Iunie 2009
181
2
Cluj-Napoca
LOCATION
Cluj-Napoca
Salut,

Revizuind cateva post-uri pe aici, si cautand una alta pe net am dat de subiectul "memory wire actuators". Acum mie nu mi-e foarte clar ce as cauta intr-un magazin din Romania.
Stie cineva "cum se zice in romana" la cablu minune: memory wire?

Sarind peste paranteza de mai sus, am sa repet intrebare lui cosmin78: nichelina nu se comporta la fel?
Asta, in conditiile in care o alimentezi decent fara sa faci gratare sub traverse.

Daca aveti si cateva informatii despre tensiuni, curent si parametrii de dilatare a nichelinei, puteti sa le impartasiti. Sunt foarte curios daca la o tensiune mai mica de 16V se intinde fara sa se transforme in resou.

Sper ca diseara sa-mi gasesc nichelina prin maldarul de lucruri de sub diorama si sa experimentez putin... cu o galeata de apa langa mine.

Salutari.
 
Nu isi revine dupa intiderea la cald. Vezi problemele celor care taie polistiren cu nichelina.

Mai bine te orientezi pe o actionare cu motor, ea fiind cea mai fiabila. Piata iti ofera la ora actuala cel putin trei versiuni de actionare cu motor prefabricate: Tillig, Conrad si Tortoise-Servo.

In functie de buget poti alege : Conrad ( cel mai ieftin) , Tillig (clasa medie de pret dar cu multe beneficii) , Tortoise-Servo (scumpe pentru ca nu se gasesc in mUE)

Daca totusi vrei sa dai foc la sarme poti sa incerci celebrele si anticele actionari cu electromagneti de la producatorii consacrati: PIKO, Fleischmann, Roco si altii pe care nu ii mai tin minte.... ai sa vezi ca pe masura ce timpul a trecut acestea au devenit din ce in ce mai proaste. A si era sa uit de sugativa de curent de la Peco , macar alea sunt ieftine...
 
Mda. Tortoise... Ma mai uit si eu cu jind pe la americani... tara aia unde curge lapte in loc de apa prin rauri... (in materie de hobby shopping). Cu Tortoise mi-am tras 2 palme de revenire la realitate de multa vreme.

Actionarile de pe piata sunt in mare majoritate ori galagioase ori cu zvacneli, si cand te simti norocos le castigi pe ambele.

Cea cu "memory wire" parea decenta si cu o plaja de aplicare considerabil mai mare decat a servo-urilor sau a electromagnetilor. Pacat de povestea cu nichelina.
 
Pe româna se mai numeşte aliaj cu memoria formei. Mai demult m-am jucat cu nişte pistoane realizate cu un astfel de aliaj (practic era un arc in interiorul pistonului, si când se incalzea arcul, revenea la forma initiala (comprimata)). Pentru o functionare decenta am folosit un redresor de masina (14 volti si curent cât cuprinde). In principiu, se încing instantaneu, revin lent la forma initiala, si se racesc destul de repede dup㒠ce nu le mai alimentezi.
 
sogard...

cand eram pustan si faceam experiente pe polistiren cu nichelina recuperata de la celebrele radiatoare electrice de incalzit ,prindeam firul la un capat si la celalalt agatam o mica greutate dupa ce in prealabil trecusem firul peste o roata cu cant (din alea pentru corzile pentru rufe).se incingea,se dilata,greutatea tinea firul intins, taiam polistirenul in fasii de pana la 5 mm grosime...apoi firul, in timp ce se racea,se contracta,semnificativ,ca sa nu zic ca aproape revenea la lungimea initiala.
de aici si intrebarea mea,daca nu cumva se comporta la fel.cum pe piata exista destule soiuri de actionari (apropos,tortoise-le alea sunt cam mancatoare de spatiu sub blat pentru cine are de gand sa faca linii subterane),nu m-am preocupat in a face experiente cu nichelina...poate cineva mai curios ca mine ne poate lamuri.
 
Nichelina este un aliaj de Nichel_Crom tratat in cuptor cu Hidrogen. Are temperatura mare de topire si la temperatura doar se dilata.
Memory Wire este un aliaj diferit. Exista citeva compozitii unul fiind copper-aluminium-nickel altul Titanium-Nichel.
Nu cred ca este o idee buna sa pui tensiune in Nichelina daca nu stii ce faci. Alimentatoarele folosite pentru nichelina sunt cu secundarul izolat, ca sa nu se curenteze lumea daca se atinge de sirma incalzita. Risti sa dai foc la casa sau sa te curentezi una buna :-?
O metoda ieftina de actionat macaze este cu servomotoare de modelism, sunt foarte ieftine de la "HobyKing" pot fi actionate asa de incet incit schimbarea macazului poate dura o ora intreaga :D
In plus nu au nevoie decit de alimentare la voltaj mic.

Noroc
 
Daniel a spus:
Mda. Tortoise... Ma mai uit si eu cu jind pe la americani... tara aia unde curge lapte in loc de apa prin rauri... (in materie de hobby shopping). Cu Tortoise mi-am tras 2 palme de revenire la realitate de multa vreme.
...

Din Europa poti cumpara Fulgurex. Costa sub £10 (in conditiile in care o actionare Peco costa sub £5).

Mie mi s-au parut cam galagioase dar au avantajul unei miscari lente si au cateva perechi de contacte cu care poti polariza macazele sau actiona diferite alte accesorii.

Ca avantaj, as mentiona ca sunt extrem de robuste si fiabile.
 
Lica_Frinaru a spus:
..Nu cred ca este o idee buna sa pui tensiune in Nichelina daca nu stii ce faci. Alimentatoarele folosite pentru nichelina sunt cu secundarul izolat, ca sa nu se curenteze lumea daca se atinge de sirma incalzita. Risti sa dai foc la casa sau sa te curentezi una buna :-?....

la 12 V cu 5 A ce mare tevatura sa fie?
 
Nu vreau sa descurajez pe nimenea :D
Voltaj de 12V este destul de mic, de fapt amperajul este pericol. In plus faptul ca secundarul este neizolat electric de primarul transformatorului. Daca transformatorul este izolat in secundar nu este chiar asa de rau.
Au murit oameni la voltaje si tensiuni mult mai mici, chiar curentati de sistemul electric de la masina. Corpul este la fel de conductiv ca si apa curentul va cauta cea mai scurta si usuara cale de a se intoarce la pamint. In momentul cind corpul omnesc ofera "scurtatura" te electrocutezi. Nu miza pe sigurante ca sa sara, nu se va intimpla.
Ma-m curentat de nenumarate ori si am supravietiut. Este foarte neplacut ultima data acum vreo 3 saptamini cind am inlocuit un condensator de pornire pentru instalatia mea de aer conditionat. Am atins bornele condensatorulu de carcasa masinii lucrind cu un patent neizolat pentru electricitate, noroc ca condensatorul era deja cam descarcat si am incasat numai un soc rezidual. Condensatorul era numai de 5/45 mf cu tensiune de strapungere la 440 Volt.
Asta este ultima mea aventura...

Nu degeaba scrie pe locomotive : Feriti linia de contact ! si Nu urcati pe Capota!

Dar mai sti, sar putea sa fie numai Propaganda Socialista

:D
 
mda,iar se vorbesc discutii...nu prea vad legatura intre un transformator banal pentru modelism ,ce poate fi utilizat in voie si instalatia de aer conditionat ce lucreaza la 110/220 sau linia de contact de 27 Kv...dar ma rog,imaginatia nu are limite :roll:
 
Eu sunt de parere ca experimentatorii sa fie informati. Unele persoane au toleranta la risc mai mare decit altele la fel ca si curajul. :roll:
Voltajele de pina la 18V folosite de modelisti feroviari au fost alese cu multi ani in urma tocmai pentru ca pericolul este mai redus.
Daca vrei sa simulezi focul din cazanul locomotivei cu o sirma de nichelina inrosita, alimentata la 12V cu 5 Amperi nu uita sa pui aicea pe forum si ceva poze ca sa vedem si noi.
 
Lica,

era vorba despre memory wire,pentru a actiona macazele...si alimentarea nichelinei cu cativa volti,pentru a verifica daca se comporta la fel.restul e peisaj...

felippe,

confirm ceea ce spui,zgomotul nu este asa suparator si miscarea este destul de realista.