Florinn a spus:
Ce sa zic, N-istii sunt putini dar sunt in crestere, iar un motiv pentru care par putini ar fi si faptul ca tac din gura si nu zic nimic desi au diorame acasa

.
Da, "cam" avem :wink: :lol:
Sfatuiesc pe oricine care doreste sa se converteasca la scara N sa tina cont de urmatoarele:
1. Pe scara N detaliul este primordial. Pentru a face o diorama care sa nu para "de jucarie" va trebuie rabdare, meticulozitate si o precizie de ceasornicar incepand cu montura sinei si terminand cu ultima tusa de vopsea. Un salt de 0.5 mm al vagonului peste o imbinare defectuoasa de sina se va vedea foarte urat la aceasta scara.
2. Modelele sunt mult mai fragile decat cele la H0 sau TT; o simpla miscare neatenta si ati "ras" tepusele unui vagon sau scaritele de la locomotive. Caderile pe podea sunt de regula catastrofale. Nu va apucati de aceasta scara daca nu aveti abilitatea de a manui obiecte mici cu maximum de delicatete.
3.Va trebuie ochi buni sau dupa caz ochelari. Unele inscriptii de abia se vad cu lupa. Nu toate lucrurile pot fi reproduse exact la aceasta scara, mai ales elementele marunte de vegetatie, anumite compromisuri trebuie facute pentru vizibilitate.
4.Din cauza masei mici, dinamica materialului rulant la scara N este cu totul alta decat cea de la H0 sau TT. In general modelele noi sunt mult mai precise in avantajul mobilitatii si al uniformitatii miscarii, nu incepeti cu vagoane fabricate de Arnold in anii '70 deoarece sigur veti fi dezamagiti. Pe scara N vechile roti de plastic sunt excluse din start.
5.Daca optati pentru material rulant la mana a doua uitati-va la model de 10 ori inainte de a-l cumpara, eventual cereti o proba de "miscare scenica". Defecte insesizabile in prima faza va vor taia cu siguranta cheful cand le veti descoperi acasa, dupa ceva timp de "joaca".
6.Anumite impedimente pot aparea la digitalizare din cauza spatiului, in special daca doriti modele cu sunet sau fum. Din fericire decodoarele si difuzoarele sunt si ele din ce in ce mai minuscule , asa ca ce nu reusiti acum poate veti reusi in viitor.
Cam asta in ceea ce priveste punctele sensibile. Mai jos am grupat ceea ce consider eu punctele de maxima atractivitate ale scarii N:
1. Micro-modelele - locomotive si vagoane- adevarate bijuterii in metal si plastic. Noile generatii de mase plastice au permis realizarea unor detalii aproape "suprarealiste" conducte si bare de mana subtiri cat firul de par, boghiuri in care este reprezentat ultimul arculet, roti de 4 mm diametru cu spite independente, ferestre cu rame cromate de 0.3mm. Si din cauza micimii aceleasi detalii par mult mai abundente pe N decat pe H0. Dupa ce te-ai acomodat cu N, materialul echivalent de pe H0 ti se pare enorm si slab detaliat.
2.Posibilitatea deloc de neglijat de a alege! Exista Un numar sporit de ofertanti pe piata modelelor la scara N. La scara N gasesti aproape orice model facut si la H0, cu acelasi grad de detaliere, ceea ce cu siguranta nu se poate spune despre TT. In plus la N deja exista rafinamente precum Finescale sau 2mm Scale Association care pot constitui un stadiu ulterior de evolutie pentru impatimiti
3.Posibilitatea de a realiza in spatii incredibil de mici diorame foarte complexe si foarte inalte (relativ la scara) la care colegii de la H0 doar viseaza. Practic se preteaza perfect pentru camerele la bloc in care locuiesc majoritatea dintre noi. Diorama mea are 180x80cm si o tin depozitata "in picioare" in spatele unei usi, practic nu-mi ocupa spatiul util. Daca ar fi fost sa o realizez la H0 mi-ar fi trebuit 331x147cm si sa locuiesc intro vila

De aceea La scara N ai sansa sa scapi mult mai usor de sindromul vitrinei si sa-ti pui visele in practica!
4.Datorita suprafetei echivalente de cca 4 ori mai reduse comparativ cu H0 si consumul de materiale de terraformare/decorare este mult mai mic la aceasta scara! Cu banii astfel salvati puteti investi mai mult in modele sau in chestii care la H0 sau TT par de-a dreptul exotice, de exemplu o instalatie de telecabina pe diorama (vezi Brawa) :aplauze: