montare lumini smd pe o E254

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

tache44spr

Member
13 Aprilie 2010
28
0
bucuresti
LOCATION
bucuresti
Buna seara,
ma puteti ajuta si pe mine cu un sfat sau o vorba buna intr-o mica problema legata de o locomotiva BTTB generatie veche pentru care am achizitionat un kit in vederea trecerii acesteia in mod digital.Partea mecanica cu inlocuirea motorului nu a fost o problema,in schimb pentru legarea unui decodor N025 de la Kuehn am cumparat numai o mufa N651 cu fire si am folosit un decodor pe care-l aveam pe alta locomotiva.Am urmat instructiunile de pe site-ul HGD si din instructiunile decodorului privind legarea firelor de la decodor insa problema pe care nu reusesc sa o deslusesc este cum sa leg cele doua placute cu cate 2 led-uri bicolore de la capetele locomotivei.In mod analog functioneaza impecabil schimbandu-si culoarea din alb in rosu la inversarea sensului de mers.In mod digital insa nu reusesc decat sa pornesc lumina alba in sensul de mers.Din putinele mele cunostinte legate de acest subiect placutele ar fi trebuit sa aiba si o a treia borna pentru a functiona in mod digital insa aceasta lipseste.Poate aveti idee daca se poate face vreo modificare ca luminile sa functionze in mod real:alb in fata si rosu in spate.
 
Scuze,nu mai gasesc produsul,este luat de pe e-bay si se poate vedea in link-ul de mai jos.Cele doua placute din poze sunt intoarse in pozitia lor fireasca si nu se vad detaliile.

http://www.ebay.de/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160713188402&ssPageName=ADME:X:RTQ:DE:1123

Pe partea care nu se vede sunt cate 2 leduri bicolore legate in serie(parerea mea)iar intre ele un smd cu inscriptia 1 001 care nu-mi dau seama ce poate fi.Le-am legat in fel si chip dar nu se aprind decat ori alb,ori rosu si numai in sensul de mers.
 
In codul culorilor la nmra (chiar la sfarsit) sunt date culorile firelor decoderelor si semnificatia lor.
O sa vezi ca albastru e + pentru accesorii, alb comanta pentru lumina pentru fata si galben pentru spate. Asta inseamna ca pentru un sens de mers legi "-" ledurilor albe de la un capat cu cele rosii de la capatul celalalt si imprteuna la firul alb de la decoder, iar pentru sensul celalalt legi rosul de la primul capat cu albul de la al doilea capat si impreuna la firul galben din decoder. "+" de la toate ledurile le legi la albastru, daca ai albastru, daca nu (NEM651 e cu 6 fire, asa ca n-ai), am vazut o schema cu "+" luat de la firele negru si rosu, prin diode (montate cu anodul spre decoder si cu carodul spre led-uri).
SMD-ul inscriptionat cu 1001 e o rezistenta de 1 kOhm (100 x 10^1).
Sper ca s-a inteles ceva.

LE De ce nu ma lasa cu stelute (la inmultire)? :confused:
 
De inteles am inteles dar n-am priceput :( Sorry.Ceea ce spui pare sa aiba sens dar ledurile sunt bicolore deci doua nu patru lipite pe cate o placuta de 2cm/0,5 cm....de unde ma prind eu care e alb si care rosu?Ele in analog nu au vreo problema caci schimband polaritatea se schimba si sensul de trecere al curentului prin leduri care nu-i asa pana la coada sunt diode cu emisie de lumina;intr-un sens alb,in celalalt rosu.
Pentru "+" si "-" chiar ca m-am pierdut....parca in mod digital curentul vine pe o armonica simetrica ...poate ca gresesc.Scuze daca par insolent dar sunt in grupa pregatitoare in ale digi...
 
Sorry, m-am gandit la ledurile bicolore cu 3 terminale/la module in care ledurile se pot comanda (oarecum) independent. In cazul in care n-ai decat 2 borne, e mai complicat.
S-ar putea sa mearga schema de mai jos, da' cum nu pot sa testez nimic, nu pot garanta. Teoretic nu se poate arde nimic in schema, da' n-o recomand decat daca ai putina experienta cu sarmele (si daca ai loc langa decoder, ca daca vrei sa pui lumini la un N...).

 
Cu placere.
Daca ledurile se aprind destul de tare, poti creste valoarea rezistentelor de 470 de ohmi (va scadea consumul).