Module sau segmente?

  • #STAIACASA

LDH

Well-Known Member
Trenulist
Asta este intrebarea si nu vad de se sa-i spun segment unui element constructiv de baza.
Poate sunt influentat putin de orientarea mea profesionala dar nu cred.

Modul=unitate de masura standardizata pentru masurarea proportiilor

sau

Modul=unitate de masura conventionala folosita in arhitectura pentru masurarea proportiilor.

Daca asa este atunci nu vad de ce sa numesc segment "o confectie" care este repetata in aceleasi dimensiuni pe o macheta.

Constructiile, cel putin cand arhitectura se facea asa cum trebuie, erau facute pe dimensiunile elementului constructiv de baza - caramida.

De aceea se minuneaza toata lumea cat de precise sunt cladirile CF executate cu caramida de Ciurea.

Casa avea dimensiunile pornind de la modulul de baza adica dimensiunile caramizaii de Ciurea.

Ferestrele si usile constructiilor din caramida de Ciurea par atipice fata de noile standarde dar aveau dimensiunile in conformitate cu modulul de baza - dimensiunea caramizii de Ciurea.

Intrati pe fatada unei asfel de constructii la care este extraordinar de usor sa fie evidentiate greselile de proiectare si de executie deoarece caramida este aparenta.

Nu o sa gasiti nici una. Fiecare piatra este la locul ei. Unde trebuie jumatate de caramida nu gasim 3/4 dintr-o caramida.
Uitati-va la detalii si o sa va dati seama despre ce vorbesc.

Atunci vin eu si intreb cum pot sa spun "modul de gara" format din "segmente" cand corect este "macheta garii formata din module", daca preferati "macheta garii asezata pe module", deoarece asta si este o constructie modulata indiferent ca le asez in prelungire sau paralele si lipite.

Din moment ce respect o dimensiune de baza, elementul constructiv de baza, pe care o multiplic ca sa creez un intreg pot spune fara frica "constructie modulata"

In cazul particular noi avem la club module cu dimensiunile standard de 1220 mm x 610 mm, module ce vor intra in compunerea viitoarei machete respectand aceste dimensiuni.
Nu vor fi alte dimensiuni ale modulelor exceptand pe cele de colt.

Opinii!
 

cosmin78

Well-Known Member
Trenulist
28 Apr 2007
5.852
5
Porto/Craiova
YAHOO
cosminn78
LOCATION
Porto/Craiova
ai dreptate in ceea ce spui,insa modulul,in contextul modelismului inseamna ca
trebuie sa aiba capetele normate,sa respecte reguli prestabilite ptr a se putea
imbina cu alte module,la randul lor,normate.de aici clasificarea in module si
segmente isi are logica ei,unde propriul modul poate fi format din mai multe
segmente,atata timp cat capetele aceluiasi modul,in cazul asta,aflate pe segmente
diferite,se imbina cu modulele cu aceeasi norma
ceea ce aveti la club nu le poti considera module atata timp cat ele se imbina
intrea ele doar intr-o anumita ordine,ci segmente,avand locul bine definit in maketa
 

victorian

Well-Known Member
Trenulist
21 Oct 2007
2.229
3
Constanta
LOCATION
Constanta
@LDH,

Distinctia asta intre "module" si "segmente" a facut-o Horia Radulescu citand un articol mai vechi din MIBA unde se precizeaza clar care e diferenta.

MODULELE sunt bucati de dimensiuni normate, care se pot cupla intre ele in mai multe variante de ordine fiindca fiecare din ele respecta un mod precis de imbinare.

SEGMENTELE sunt bucati de dimensiuni normate sau nu, care nu se pot imbina decat intr-un singur mod pentru a se obtine diorama care este realizata din ele. Deci voi acolo la club faceti segmente, chiar daca dimensiunile lor sunt modulate, fiindca nu le puteti pune decat intr-o singura ordine ca sa iasa diorama corecta! ;-)
 

stageexp

Well-Known Member
Trenulist
14 Ian 2008
1.260
0
Timisoara
LOCATION
Timisoara
pentru a adauga si eu o idee
cred ca notiunea de modul provine si in acest caz din definitia generala a acestui termen, care se bazeaza pe impartirea unui tot unitar tehnologic intr-o succesiune de elemente componente, destul de complexe pentru a purta denumirea de modul deoarece contin la randul lor alte elemente in compozitie
in modelismul feroviar, dar nu numai, s-a introdus si un sistem de reguli clare de standardizare, cu scopul de a permite interconectarea acestor module, chiar daca sunt realizate de diferiti producatori
eu as merge pe ideea ca se poate folosi notiunea de modul in anumite situatii, chiar daca in cazuri particulare montarea acestuia este permisa intr-o configuratie unica
 

LDH

Well-Known Member
Trenulist
Am citit cu atentie tot ce ati scris si tot nu sunt lamurit.
MIBA este MIBA si isi are locul ei bine stabilit in literatura modelismului feroviar dar daca nu face referire la norme europene nu are valabilitate.

Putem avea un material, eventual tradus, care sa expliciteze dilema?

Atentie!

Daca materialul face referire la normele dintr-o anumita tara nu este valabil.

Este necesar un material care sa vorbeasca despre normele europene in modelismul feroviar.
 

victorian

Well-Known Member
Trenulist
21 Oct 2007
2.229
3
Constanta
LOCATION
Constanta
@LDH:

Iti readuc aminte ce ne spunea Horia Radulescu acum catva timp aici:
http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1653&postdays=0&postorder=asc&start=0
Pagina 1: "Dorel, e ceva mai complicat... pe scurt: o diorama din "segmente" poate fi asezata numai intr-un fel; practic, e vorba de ceva "mare" care a fost "decupat" (inainte de realizare, de preferinta) in bucati mai mici... Modulele sunt cu totul altceva... exista module dupa multe norme, cele mai cunoscute sunt cele FREMO... aici ele se pot aranja oricum (la multe sinele sunt paralele cu marginile, ceea-ce nu e bineinteles obligatoriu) si capetele de modul sunt normate... sine simple, duble... de aceea se fac intaliniri FREMO unde se cupleaza un modul cehesc cu unul danez si merge! La o intalnire de acest fel la Stuttgart unde au participat si colegii de la München, si cei de la sNs (Elvetia) si AFAN (Franta) plus alte cluburi din toata Europa s-a ajuns la peste 563m de module si cativa kilometrii de linii!"
Deci revenind la raspunsul nostru, eu personal nu am MIBA in chestiune, deci nu am cum sa postez aici. Vezi insa prin jur, poate ai vreun prieten care are DVD-ul cu toata colectia MIBA si poate are timpul si rabdarea sa ti-l caute ;-)

In schimb am gasit numeroase referinte pe net despre module de diorame. Baga-l pe "Gogu" in actiune si sigur o sa-ti gaseasca. Normele FREMO sunt valabile cam in toata Europa de vest. Nu pot sa-ti dau adrese de asa ceva la scara H0 fiindca nu m-au interesat, eu "activand" la scara N, insa sunt sigur ca exista.

Aceste norme sunt binecunoscute si acceptate de multi ani si atata timp cat respecti normele ai certitudinea ca intr-o expozitie modulul tau se va potrivi cu al altuia, fie el chiar si adus din cu totul alt colt al Europei. Problema este ca un asemenea modul iti determina destul de strict traseul de iesire si intrare al liniei (liniilor) deci ceea ce faceti voi acolo, desi arata mult mai realist, nu poate sa fie "inghesuit" in norme.


Dar voi puteti face si o mica smecherie: ca segmentele voastre, odata ce se termina marea nebunie a triajului si a depoului si garii Jiblea si se ajunge la o linie dubla sau simpla, sa le faceti sa se incheie pe ambele laturi cu niste module conforme standardului, si atunci veti avea posibilitatea sa "cuplati" diorama voastra cu a altuia care lucreaza dupa acelasi standard.

Pot sa-ti spun ca si eu, dupa un prim sezon de planificare pentru o diorama "monobloc", am reconsiderat total problema si acum imi proiectez un numar de segmente care va trebui sa se vor incheie cel putin la un capat cu ceva respectand modulul, ca sa pot ma pot eventual "cupla" cu diorama altcuiva. Teoretic vorbele erau facute pentru Vali (Felippe aici pe forum) insa iaca se implinesc cateva luni de cand el este in Kent, si nu da semne ca ar mai vrea sa se intoarca la Constanta, si sincer sa fiu il inteleg foarte bine! :D
 

LDH

Well-Known Member
Trenulist
Si asta am gasit despre modulele la FREMO

http://home.online.no/~bjornrl/modulebuild.htm

Accesand diverse butoane o sa gasesti si mai multe informatii.
Din pacate toate sunt despre module. Poate am parcurs eu textul mai repede dar nu am gasit nicaieri referirea: module realizate din segmente ca sa nu mai spun ca nu am intalnit termenul de segment.

Este necesara lamurirea acestui aspect
 

victorian

Well-Known Member
Trenulist
21 Oct 2007
2.229
3
Constanta
LOCATION
Constanta
Nici nu vei gasi "module realizate din segmente" fiindca nu exista asa ceva, termenul in sine este o monstruozitate, o struto-camila!

Florinn voia sa spuna ca diorama de la Cluj este o diorama realizata din segmente, la fel dupa cum si diorama voastra de la Bucuresti este realizata tot din segmente.

Chiar daca ati respectat dimensiunile modulare ale placilor de baza.

Asta pentru ca respectarea standardului de modul nu se refera doar la dimensiunile placii de baza, ci in egala masura la pozitionarea precisa a liniei astfel incat sa existe o continuitate perfecta intre module, chiar daca ele au fost facute de constructori diferiti.

MODULELE pot intr-adevar sa fie inversate intre ele fara a compromite continuitatea liniei sau liniilor.

SEGMENTELE nu pot fi asezate decat in ordinea in care au fost concepute, altfel nu se mai potrivesc liniile intre ele. Adica exact cazul vostru... :roll:
 

Horia_Radulescu

Moderator
Membru personal
Super Moderator
Moderator
Trenulist
14 Feb 2008
5.335
1
Mulhouse, Alsacia
LOCATION
Mulhouse, Alsacia
in normele FREMO, de exemplu, unde se explica loud and clear distincitia dintre modul si segment...

va recomand cu caldura acel numar din MIBA Spezial inca disponibil numit "Module und Segmente" unde veti gasi toate normele de module si segmente ale cluburilor europene... are peste 100 de pagini si imi este imposibil sa le traduc pe toate!

este numarul 52 din mai 2002... iata aici comentariile la el pe situl FREMO:
http://www.fremo.org/digital/miba.htm

happy? :D
 

LDH

Well-Known Member
Trenulist
Pai acolo scrie despre DCC sau cel putin asa am dedus ca germana ioc.

Acuma foarte serios deoarece doresc sa lamurim aceasta problema.

De ce doresc asta? Nu vreau sa luam un comentariu al unei publicatii ce urmeaza a fi trecut in norme ca fiind lege.

Eu am cautat in FREMO versiunea engleza si nu am dat de asa ceva.

Este adevarat ca vorbesc despre module dar nimic despre segmente.
Chiar sa-mi fi scapat segmentele?

MOROP la fel. Face referire la module si nimic despre segmente.
 

Horia_Radulescu

Moderator
Membru personal
Super Moderator
Moderator
Trenulist
14 Feb 2008
5.335
1
Mulhouse, Alsacia
LOCATION
Mulhouse, Alsacia
Dorel, inca o data te rog... cumpara MIBA Spezial 25 din 1995 sau Spezial 42 din mai 2002, costa 10 Euro bucata, cel de-al doilea mai este sigur disponibil la redactie...

segmentele si modulele pot avea acelasi dimensiuni, aceeasi forma, insa singura diferenta este ca pentru ca un segment sa fie considerat modul trebuie ca acesta sa aiba un capat normat (norma FREMO, locala a clubului respectiv sau a persoanei respective) si sa poata fi puse in orice pozitie impreuna!

eu lucrez pe segmente, baietii din CJ la fel, voi la fel... si cei de la FREMO, de exemplu, pe module! :lol: