Modificare adrese decodoare direct din calculator

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Big_boy

Well-Known Member
9 Ianuarie 2009
460
18
57
Timisoara
LOCATION
Timisoara
Mai intii doresc sa precizez faptul ca in situatia in care noul topic propus de mine se considere inutil nu e nici o problema pentru a fi sters sau mutat...
Pentru ca sunt vechi in "analog" si nou in "digital" as vrea sa intreb daca nu se poate ca un decodor sa fie reprogramat printr-un soft adecvat(daca exista asa ceva) direct din calculator respectiv daca nu exista posibilitatea sa faci printr-un calculator direct ceea ce pot face apreciatele centrale Lenz...?
 
Nu stiu daca se poate programa, insa stiu sigur ca se poate cu ajutorul centralei roco/lenz sa operezi trenurile prin PC, fara sa ai hardware adecvat(exceptand centrala, bineinteles). Tocmai citeam topicul respectiv. Metoda se afla in ultimul post din topic, aici:
http://forum.railwayfan.ro/viewtopic.php?t=693
 
tyco a spus:
Nu, e RJ12. Pentru a lega la PC trebuie realizat un cablu special cu o mufa RJ12 la un capat si o mufa DB9 la celalat. Legatura se face astfel:
RJ12 pin 1 -> DB9 pin 3
RJ12 pin 6 -> DB9 pin 5

rj12 e un conector, rs232 e un protocol de comunicatie. din cate stiam (nu stiu multe chestii dar ce stiu cred ca stiu bine) protocolul e pana la urma un RS485 adaptat de cei de la lenz la nevoile lor: rs232 e ok dar nu e pt distante mari, mai ales cand si alimentezi motoare din el... rs485 are un plus de imunitate la zgomote si distanta mai mai mare de comunicatie.
centrala intelege rs485, pc/ul nu are porturi rs485... deci totusi, cum?

LE: http://www.lenz.com/techinfo/xpressnetfaq.htm <- explicatie destul de buna.
http://barbadidoua.free.fr/Trains/Dcc/srcp.htm <-metoda incercata de voi, se pare ca merge, pinii 1 si 6 sunt nefolositi in mod normal. cred ca sunt un port rs232 "ascuns".oricum programul "server" modifica protocolul, nu am inteles in ce.
Din pacate va lipsesc intratire (feedback) necesare controlului blocurilor de circuit.
 
Oameni buni ! Cred ca l-ati zapacit de tot pe big boy...

@big_boy
Reprogramarea CV-urilor decodoarelor se poate face mai bine si mult mai usor cu ajutorul unui programator (de ex. NanoX-GenLI de aici ) conectat la PC si folosind un soft adecvat (TrainProgrammer). Dupa cum am mai spus, aceasta combinatie permite scrierea, citirea si verificarea CV-urilor dar nu si modificarea sunetelor in decodoarele cu sunet ESU. Pentru acestea din urma trebuie folosit LokProgrammer-ul ESU.

...

Centralele Lenz si Roco folosesc standardul de comunicatie RS232 pt. legatura cu PC-ul, si XpressNet (un RS485 modificat) pt. legatura controllerelor cu centrala.

In metoda prezentata cu utilizarea pinilor 1 si 6 ai portului COM, centrala functioneaza numai ca booster (amplificator), generarea semnalului DCC fiind facuta in PC; ideea este posibila dar nu prezinta mare fiabilitate avand in vedere timingul extrem de strict al standardului DCC, precum si gradul de variabilitate al componentelor PC-urilor.
 
Centralele Lenz si Roco folosesc standardul de comunicatie RS232 pt. legatura cu PC-ul, si XpressNet (un RS485 modificat) pt. legatura controllerelor cu centrala.

E chair RS485 pur fara nici un modificat.
In metoda prezentata cu utilizarea pinilor 1 si 6 ai portului COM, centrala functioneaza numai ca booster (amplificator)
La roco de exemplu "centrala" este de fapt chiar mausul , cutia nefiind decat un amplificator dupa cate stiu eu.
generarea semnalului DCC fiind facuta in PC; ideea este posibila dar nu prezinta mare fiabilitate avand in vedere timingul extrem de strict al standardului DCC, precum si gradul de variabilitate al componentelor PC-urilor.

Deci sa nu o dam in SF-uri.Ideaa este foarte "fiabila" fiindca bit-banging se poate face foarte usor pe bitii de control ai portului serial sau pe bitii portului paralel.
Iar timingul extrem de strict al DCC poate fi foarte usor obtinut avand in vedere ca frecventa maxima este de 10kHz.As zice ca din punctul asta de vedere sa programezi pe PC e boierie curata :)).
 
Elef a spus:
E chair RS485 pur fara nici un modificat.
Doar ca viteza e de 62,5 kbps in loc de 10 Mbps, lungimea retelei de maxim 3000 feet in loc de 4000, XpressNet permite ramificatii iar RS485 este "point to point", nu necesita terminator ca RS485 si are 4 fire in loc de 2. In rest e identic... :D
Elef a spus:
La roco de exemplu "centrala" este de fapt chiar mausul , cutia nefiind decat un amplificator dupa cate stiu eu.
Perfect adevarat; in exemplul dat mai sus de doru_b este amplificat semnalul din PC nu cel generat de maus.
Elef a spus:
Deci sa nu o dam in SF-uri.Ideaa este foarte "fiabila" fiindca bit-banging se poate face foarte usor pe bitii de control ai portului serial sau pe bitii portului paralel.
Iar timingul extrem de strict al DCC poate fi foarte usor obtinut avand in vedere ca frecventa maxima este de 10kHz.As zice ca din punctul asta de vedere sa programezi pe PC e boierie curata :)).
Mda, asa o fi (teoretic). In practica insa, primul programator facut de mine (DECPROG) functiona cu softul PROLOK tocmai prin "bit-banging" si mergea cam cand voia el... :(

Peace !
 
Doar ca viteza e de 62,5 kbps in loc de 10 Mbps, lungimea retelei de maxim 3000 feet in loc de 4000, XpressNet permite ramificatii iar RS485 este "point to point", nu necesita terminator ca RS485 si are 4 fire in loc de 2. In rest e identic...

Eu ti-as recomanda sa mai citesti un pic pe aici ca sa vezi ce e cu 485-ul ;).
http://en.wikipedia.org/wiki/EIA-485

Ia uite ce scrie :
EIA-485 only specifies electrical characteristics of the driver and the receiver. It does not specify or recommend any data protocol. EIA-485 enables the configuration of inexpensive local networks and multidrop communications links. It offers high data transmission speeds (35 Mbit/s up to 10 m and 100 kbit/s at 1200 m). Since it uses a differential balanced line over twisted pair (like EIA-422), it can span relatively large distances (up to 4000 feet or just over 1200 metres).

Pe de alta parte iti recomand sa citesti si asta :
http://www.lenz.com/manuals/xpressnet/xpressnet.pdf

Sau macar paragraful asta :
XpressNet is based on the EIA RS-485-Standard at the link layer using half duplex with differential signal
transmission. The specific characteristics are:
1 start element (0), 9 data bits, 1 stop bit (1), no parity bit
Baudrate: 62.5 kilobits per second

Si nu mai continui ca nu are rost ;) .
 
ok, acum ca aruncati cu atatia "termeni tehnici" in toate directiile, poate incercati sa lamuriti si pe restul lumii:
1) legarea "centralei" (booster) la pc se face pe portul serial folosind pinii lasati liberi, este echipata centrala roco cu un port rs232 normal sau e doar o facatura ? pt ca unii se vor apuca sa isi lege sarme la pc si poate vor arde cate ceva.
2) daca eu generez semnalul din pc folosind rs232 (care dupa cate stiu eu are un protocol destul de strict) nu prea e rs485 de care pomeneati mai sus, pot lega un mm pe serial de pc? (folosind aceiasi metoda de 'alterare" a protocolului rs232)
3) s/a deviat de la subiect, pana la urma omul intreba cum poate scrie/citi adresa unui decodor folosind "centrala" roco legata la pc. daca partea cu legatul la pc e din categoria "merge, e o minune", partea cu scrisul si cititul variabilelor nu mi/e clara deloc. cum poti citi ceva daca nu ai cum detecta cand decodorul raspunde ?
 
@doru_b mausul master se leaga de "centrala" in cazul roco cu un cablu cu 6 fire:
2 pentru RS485(XpressNet) A si B
2 pentru alimentare L si M (mausul sau alt device trebuie sa se alimenteze si el de undeva)
2 pentru amplificator C si D .

Semnificatia lor este asta:

Pin Port A
Pin 1 "C" Control Bus Connection
Pin 2 Ground "M"
Pin 3 - RS-485 "B"
Pin 4 + RS-485 "A"
Pin 5 +12 volts "L"
Pin 6 "D" Control Bus Connection

Acum pentru RS232 mai bine zis interfata seriala de pe calculator :

-sunt doua linii de transmisie date RX si TX care se ocupa de transmisia de date care nu sunt controlabile direct
-mai multe linii de control DTR,DST,CTS,RTS,RI si care or mai fi, care de data asta sunt accesibile direct utilizatorului ( daca am o linie de iesire o pot controla direct din soft dupa cum am eu nevoie)

Asa ca raspunsurile ar fi:
1) este posibil dar trebuie un pic de atentie mai ales ca nivelele RS232 sunt -23V...-3V pt "1" si 3V...23V pentru "0".Iar generarea semnalului se va face din soft.
2)un MM e mai greu de legat la PC.Dar daca vrei o poti face utilizand un convertor RS485->RS232 (asta doar pentru partea cu comunicatia) dar nu ii vad utilitatea.
3) de scris sigur se pot scrie in schimb pentru citit nu stiu.
 
Elef a spus:
XpressNet is based on the EIA RS-485-Standard.

@doru_b
Centrala Roco nu are port RS232; este necesara interfata 10785 (sau una home-made de tipul GenLI).
Multimausul conectat ca master genereaza semnalul DCC care ajunge prin pinii 1 si 6 la centrala, este amplificat si se regaseste la sine. Rolul sau poate fi jucat si de un PC prin oricare 2 pini disponibili; nu vad insa o prea mare utilitate sa folosesti un PC in loc de Multimaus...

Este mai firesc sa lasi Multimausul sa genereze semnalul DCC si eventual sa-l controlezi din PC (cu softuri gen Rocomotion).
 
Am testat zilele trecute solutia propusa cu conectarea pinilor 1 & 6 la interfata seriala si surpriza - chiar functioneaza! Am reusit sa programez o locomotiva pe o anumita adresa (folosind Prolok) si apoi am reusit sa o comand (folosind combinatia ddw_driver + ddw_server + gbbkolejka). Costul mufei cu 6 pini + cablu + mufa seriala = 5 RON! Se foloseste doar boosterul Roco (fara a conecta Multimausul) pe post de amplificator de semnal, cu cablul de la seriala conectat la Master, iar computerul pe post de generator de semnal (tine locul Multimausului). Gasiti aici tot ce aveti nevoie:
http://forum.railwayfan.ro/viewtopic.php?t=693
http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Galerie/DccPC/img00001.htm (sau Google Translate)
Probleme:
1. desi se poate programa orice registru al decodoarelor, nu am reusit sa le si citesc - probabil ca schimband boosterul Roco 10764 cu un model mai performant (10765?) va merge;
2. uneori, daca se schimba sensul de mers al locomotivei si se comanda oprirea acestei, nu se opreste complet ramanand pe trepta 1 de viteza - banuiesc ca este o eroare de programare a softului de comanda.
Voi reveni cu detalii dupa mai multe teste pe mai multe programe.
 
cate locomotive se pot controla?sau exista limitari,pentru a stimula cumpararea vreunui soft?
 
aici este descrierea pentru "gbbkolejka", iar aici sunt limitarile pentru varianta free (adica maxim 5 locomotive, maxim 10 accesorii DCC, iar programul functioneaza doar 1 ora la fiecare lansare - exista si variantele comerciale la 25, respectiv 90 EUR fara limitari). Dar exista si alte programe free pentru controlul dioramei, ca de exemplu "GPlan" sau "Railyplan" (inca nu le-am testat).
 
dintr-una in alta,am gasit pe pagina personala a unui maerklin-ist,un video si un manual detaliat despre controlul dioramei prin PC,wireless,utilizand un router si Central Station 2,cu un software numit rocrail,ce controleaza tot ce este pe o diorama,decodoarele locomotivelor,accesorii,macaze etc...si nu necesita plata,inregistrari etc...

http://www.lobodias.com/comboios_electricos/rocrail/Rocrail_CS2_PT.htm

este si un link pentru download

https://launchpad.net/rocrail/+download

pagina se poate traduce cu google in romana,traducerea fiind rezonabila,se inteleg destul de usor pasii necesari.

din toate astea survine o intrebare fireasca...se poate folosi si alta statie digitala in loc de Central Station...gen Roco,Piko,Unhlebrock,Lenz,etc...?(nu neaparat wireless)

spor la treaba!
 
Salut !
Uite aici mai multe detalii despre Rocrail:
http://wiki.rocrail.net/doku.php

...iar aici veti gasi si ce centrale sunt compatibile:
http://wiki.rocrail.net/doku.php

Centralele Lenz sunt testate si sunt ok cu acest program, asa reiese din tabel ( uitati-va mai jos la XPRESSNET ).

Sincer, stiu de programul acesta cam de 1 an si ceva, m-a batut si pe mine gandul sa fac asa ceva ( aveam toate materialele disponibile :D ) dar...am renuntat.
Daca un calculator "se joaca " in locul meu, eu ce mai fac? Doar privesc ???
In cazul asta mai bine ma uit pe youtube sau, asa cum mai spunea cineva aici pe forum "...e mai ieftin sa iei un film cu MiniaturWunderland ... :D :D ".
Marius.
 
sesamcave a spus:
Daca un calculator "se joaca " in locul meu, eu ce mai fac? Doar privesc ???
.


Da si nu ... pentru un control veritabil ai cam 1 maus pe tren plus inca un device care sa controleze rutele/macazele => o sa te cam doara capu la un moment dat, nu mai stii ce sa apesi si ce sa invarti. in plus nu da bine la public :)
de asta pe undeva le dau dreptate celor care au zis ca dioramele de show trebuie sa fie in analog fara automatizarea completa a macazelor (cu sefi de gara :) )
pc/ul ar trebui sa fie un soi de pilot automat pt celelate garnituri de pe diorama, eventual sa iti asigure ruta libera si sa evite catastrofele, asta bineinteles daca nu e vb de o eroare umana.