Mocanita

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
THX pentru link, cunosc filmul. Am archivat pe disc, ca si multe alte filmulete din seria Eisenbahn-Romantik. Nu este singurul film despre caile ferate din Romania.
 
Egoist? De ce? Astra 19,2°, SWR3, RBB, NDR, HR, MDR, ARD Plus. Programe necodate.
Eisenbahn Romantik
Filme in aprilie
In aprilie de 2 ori "noaptea lunga a cailor ferate"!

OFFTOPIC ON
in 14 aprilie 2009, pe HR (Hessische Rundfunk) la ora 00:00, "Auf den Spuren des Orientexpress": trenul trece si prin Romania.
OFFTOPIC OFF
 
No fi greu pt cine pricepe germana. Momentan sunt la stadiul de uitat la imagini. Asa ca niste link-uri directe si exacte (ca cel dat in primul post) sunt mai utile,pt ca la fel ca mine sunt marea majoritate (in problema cu limba). Bafta
 
gicu a spus:
Un frumos reportaj facut de o echipa germana despre mocanitele noastre
care au circulat pe Valea Vaserului precum si viata acelor oameni din zona.
intradevar frumos filmul referitor la valea Vasser-ului si la Campeni-Abrud. Numai vreau sa-ti spun ca toate mocanitele care le-ai vazut in acele filme functioneaza si astazi, chit ca filmul are vre-o 2 ani vechime.
 
Prin luna februarie a fost pe TVR Cultural un superb reportaj realizat pe Valea Vaserului. De catre niste francezi profesionisti. Se prezenta viata arhaica a oamenilor din acel loc cu o simpatie nedisimulata. Pretextul era dat de examen al unui tinar ajutor de mecanic de locomotiva pentru obtinerea dreptului de a conduce singur ,,aburoasa''. Examenul consta in coborirea unei garnituri incarcate cu lemn si stapinirea ei ireprosabila. Un lucru nu tocmai usor avind in vedere panta pe care se cobora, si faptul ca se coordona prin fluier, de la un capat la altul al garniturii. De acolo am aflat ca trei suieraturi ale locomotivei inseamna <<Sariti din tren, nu mai pot controla garnitura>>. Acest fapt nu s-a petrecut pina acum, speram sa nici nu se petreaca.
Apoi se prezenta specificul cosmopolit al zonei, precum si obiceiurile si ocupatiile ancestrale, sincronizate in general cu sarbatorile religioase. Foarte intersant si din punct de vedere antropologic. Coloana sonora o reprezenta o minunata cetera morosana. :lol:.
Din pacate am uitat cum se cheama reportajul, poate ma ajuta cineva cu vreun link.

Reportajul acesta, facut de niste nemti, il iau ca pe o gluma proasta. Baietii au luat intentionat cadrele cele mai desantate: calatori flaminzi mincind din brisca, un taran mulgindu-si vaca, o tiganca alaptindu-si copilul, copii bezmetici calatorind pe vagoane, etc, etc. Montajul lor a dat o imagine ,,a la Borat'' comunitatilor in cauza, ceea ce este si nedrept, si neprofesionist. Ca sa nu mai spun de coloana sonora, unde in locul unei ceteri sau a unei tarini motesti, sunt puse piese de muzica tiganeasca, din Banatul Sirbesc probabil. De unde reiese ca morosenii si motii sunt in majoritate tigani. Lucru strigator la cer, avind in vedere ca acele regiuni, ca si Dobrogea continentala, sunt recunoscute tocmai ca fiind regiunile cu cel mai mic numar de tigani, datorita conditiilor grele de viata. Intr-un final apoteotic suntem avertizati ca in Romania sunt vreo patru milioane de tigani, care neavind de lucru, se cam ocupa cu furtisaguri. Asta intr-un reportaj despre caile ferate inguste din Romania. Oare cum ar fi sa faci un reportaj despre Schubert in care sa pomenesti despre descreieratul ala care si-a sechestrat fiica traind in incest 30 de ani?!
O lege a lui Murphy defineste specialistul ca fiind un individ venit din alt oras. E cazul sa devenim mai selectivi, nu tot ce vine din alta tara e neaparat de calitate. Reportajul acesta o dovedeste din plin. Sper ca nu am suparat pe nimeni.
 
Incearca aici<http://www.youtube.com/watch?v=5bWQoy-nPvU&mode=related&search=>cred ca asta cauti !

:cafea: + rabadare si ...tutun ca sunt multe
 
Daca te referi la coloana sonora de la :Descopera Maramuresul"-partea I-a-@delly:" Ca sa nu mai spun de coloana sonora, unde in locul unei ceteri sau a unei tarini motesti, sunt puse piese de muzica tiganeasca, din Banatul Sirbesc probabil. De unde reiese ca morosenii si motii sunt in majoritate tigani. "
Regretabila confuzia ta,cetera, da, dar tzarina ce sa caute in Maramu' ? Muzica nu era tziganeasca din Banatul sarbesc, ci muzica din banatul carasan- interpretat la taragot-instrument la care au excelat, ca remember ca prima cale ferata a fost intre Oravita si Bazias !
Nu este ptr. orgoliul local, ci ptr. corectitudine.
:floare:power
 
Multam de linkuri, in weekend o sa ma delectez...
@chickengeorge: m-am referit la reportajul facut de nemti; o parte este dedicata si Mocanitei din Apuseni, de acolo tarina, stii tu :D
 
Nici o problema si nici o legatura cu stii tu "Banatu-i.....", era o precizare necesara ptr.
cei care nu au ascultat Dubasii de la Varfurile cantand cu Phonix. :floare: power
 
referitor la traseul de la Abrud-Campeni, ati vazut ca linia trece exact prin mijlocul tziganiei... ma mira faptul ca nu au furat tziganii sinele de cale ferata. Si imi aduc aminte ca la un moment dat primarul de la Abrud vroia sa introduca traseul mocanitei in circuit turistic si spunea ca discutase cu bulibasa din abrud (parca) sa implice si comunitatea roma de acolo in acest proiect, rolul tziganiilor fiind acela de a se masca in indieni iar in momentul in care trenul trecea prin tziganiei astia atacau trenul ...ceva de genul vestului salbatic...Ma intreb daca tipul respectiv mai este primar
 
Pai nu trebuie sa se mascheze in indieni.
Inainte a circula mocanita pe Abrud -Cimpeni, echipele lui Hocevar completeaza tot ce fura peste an tiganii.
Cind trenul trece pe acolo efectiv este atacat de ei.
Am o filmare pe undeva facuta de la urma trenului, in care am prins o parte din atacul tiganilor.
Apoi se intorc pina in tiganie, sau urca in tiganie pina la Rosia Montana, desi unii vin pina la Cimpeni.Sa nu uitam ca gara Cimpeni este ,,locuinta" pentru alti tigani.