In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei.
Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Folosești un browser învechit. Se poate să nu afișeze situl acesta sau alte situri corect. Ar trebui să actualizezi sau să folosești un browser alternativ.
Buna ideea cu "aspiratorul" dar am ramas dezamagit cand "dupa uscare se curata sina cu hartie abraziva". Nu va recomand sa curatati suprafata sinei cu smirghel sau pasta abraziva :-? .
Sa nu exageram acum. Nu se foloseste abraziv pentru curatarea sinelor vechi, din tabla, dar cu sinele noi, din aliaj Nickel-Silver, ce aveti? De acord ca nu trebuie folositi abrazivi clasici dar este chiar recomandata folosirea abrazivilor foarte fini (Emery Paper de ex.)
Sinele sunt fabricate in intregime din acelasi aliaj, nu sunt poleite la suprafata cu alt aliaj asa ca nu este nimic de indepartat prin frecare cu un material abraziv in afara de impuritati.
Am fazut diorame mai vechi de 20 de ani, care au trecut prin multe expozitii si la care s-au folosit pentru curatarea sinelor in exclusivitate abrazivi fini.
Nu stiu ce sa zic, este si hartie de 2500-3000. Nu am incercat insa daca stau sa ma gandesc, hartia de 3000 e mai putin abraziva decat un simplu carton, neabraziv.
Interesanta metoda cu aspiratorul, cred ca o voi incerca si eu.
Americaninos folosesc cu succes si chiar o recomanda, Bright-boy, o piatra de slefuit cu granulatia fina rau de tot. Se gaseste in toate magazinele de fierarit si e cu diverse granulatii. Eu am folosit ceva asemanator, o piatra gen gresie, la imbinari, dupa ce am cositorit sinele. Metoda aia pare bestiala, l-ar fi ajutat pe Florin la km de liniii de pe diorama de la muzeu. Pare isteata foc treaba, reglezi vacumul cum trebuie si la drum. Diuza parea din alama si nu e ceva greu de realizat. Cine o face si utilizeaza primul?
Oricum eu cred ca se poate folosi cu succes un aspirator de firimituri de masa/de auto. Au puytere mica, duze fine asemanatoare cu acelea "manufacturate".
Si mai este o problema legata de sine... Este usor migalos, dar sina se poate acoperi cu scotch de hartie taiat suvite subtiri.... In felul acesta cred ca se pot rezolva o multime de probleme legate de abraziv/non abraziv...
DaĂ´ cu o carpa pe deget si inmuiata in alcool izopropilic sau apa nu se poate curata linia? Ce treĂ´ sa mai tai suvite si alte complicatii?
Pana acum, este cea mai eficienta metoda de curatat. Poti da cu lemn moale, poti da cu abrazivi , poti da cu orice, o mare cantitate de impuritati nu ramana pe lnii, ramane intre. Si dintre linii pana la depus pe linii este un mic pas. Cu o carpa pe deget, ai controlul asupra suprafetei curatate si asupra mizeriei, care se ia automat pe carpa.
Revenind la metoda de balastrare prezentata de gamitzu...mi se pare ok, insa luand in calcul ca trebuie sa fabric dispozitivul, prefer cutia cu gauri de care pomeneam mai sus. Sau metoda clasica, pietris si pensula...
Ca unul care a pus zeci de metri de pietris pot sa spun ca si eu prefer cutia din link-ul lui cosmin. La muzeu am avut zeci de pungi de nisip, cutia si 2 pensule. Doar la diorama de la Sinaia am folosit aspiratorul de bucatarie.
Ca metoda de curata cel mai mult am folosit lemnul de brad si o bucata de tricou/carpa cu alcool izopropilic. Foarte rar am folosit acea radiera abraziva de la noch sau cine o mai face.
A propos de acea cutie... Am vazut-o la H0 si N (H0e). Normal ca presupun ca pot sa mi-o fac eu pentru TT, sau totusi exista? O poate aduce careva? In aprox 2-3 luni presupun ca ma apuc de pus vartos pietris
O faci cu manutele tale dupa ce masori si vezi cum arata aia de HO sau N. Eu de ce crezi ca am fugit de la TT la N. Toata lumea spune ca se gaseste orice, numai ca nu prea e asa. Mereu te lovesti de oporcarie sau alta. Eu la vremea aia nu gaseam oameni care sa fie din epoci diferite, toti erau imbracati ca la 1980 cand au facut aia matritele. Spor la munca