Si eu zic ca e un inceput bun, arata dragutel casutele tale. Spre deosebire de Cosmin, eu consider ca hartia si cartonul sunt niste materiale foarte potrivite pentru constructii de machete. Cauta pe net si vei gasi o gramada de modele, forumuri si pasionati care fac din hartie niste lucruri absolut incredibile, incepand cu nave si terminand cu... pasarele!
Revenind la modelele tale, cred ca personal le-as reprosa mai degraba o oarecare stangacie in modul de tratare al muchiilor, care lasa sa se vada faptul ca sunt niste modele din hartie. Dat fiind ca sunt primele, nu e nici o problema, pe masura ce vei mai construi altele vei deveni expert pentru ca inceputul este bun.
Ce stangacii as observa: ai folosit niste culori stridente, nenaturale si amplasate in locuri unde nu au ce sa caute (spre exemplu acel verde de jur imprejurul ferestrei: unde ai vazut asa ceva in realitate?).
De asemenea, la corpul etajat ai facut o combinatie intre zidarie de caramida (la colturi) si perete de lemn inchis cu scanduri verticale. Asa ceva nu are logica din punct de vedere structural, peretele poate sa fie ori tot din lemn, ori tot din caramida. De asemenea, acel corp etajat este mult prea mic, o scara obisnuita ti-ar ocupa aproape tot spatiul existent acolo, deci nu ti-ar mai ramane nici un fel de spatiu util. Un asemenea turn are logica doar daca exista o functiune anume care obliga realizarea lui, de exemplu in partea de sus sa fie un rezervor de apa accesibil doar ocazional printr-o scara verticala metalica.
Iarasi, ferestrele nu ar trebui sa fie IN SPATELE ZIDURILOR, ci in mijlocul lor. Desigur, este mai greu sa le faci astfel, dar daca iti propui de la inceput asta vei gasi o modalitate desteapta de a realiza asta, ca nu este greu.
Si tot asa, toate aceste mici detalii vor face diferenta dintre un model de incepator si unul de maestru.
Nu te lasa "ucis" de observatiile mele sau ale altora, continua sa lucrezi si vei vedea ca in curand stilul tau va incepe sa progreseze.
Ca sugestie de principiu, data viitoare cand vei incerca sa faci o cladire, nu te multumi sa inventezi ceva, gaseste o cladire reala care-ti place, documenteaza-te asupra ei si apoi incearca s-o copiezi intocmai. E mult mai usor sa imiti realitatea decat sa o creezi! Asta e un principiu pe care l-au descoperit pictorii cu multe secole in urma, nu e cazul sa mai inventam noi inca o data roata in secolul nostru!
La cladirile acelea cred ca ai mai putea salva cate ceva daca ai pune pe ele niste prafuri de weathering care sa le dea o culoare mai naturala.