Macheta de la Timisoara

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Intr-adevar of-of. Observ cum lin si subtil, sensul psostarii mele e deviat.
NU am sustinut ca stiu sa pozitionez linii neparalele cu blatul in orice diorama feroviara, nici ca as avea asa ceva creat de mine. Nici ca e obligatoriu sa procedezi in acest mod, nici ca nu trebuie sa faci compromisuri, nici, nici, nici ...
Am afirmat doar ca postarea in cauza a lui LDH, din care am citat doar o parte, e incarcata de tensiune si de atitudine, cel putin de ignorare, a unui principiu universal cunoscut. Daca postarea lui ar fi fost "vorbita" sunt convins ca nu era una calma, linistita, duioasa. Cine "boldeaza" fraze si face comparatii cu injuraturi ante-decembriste si altele, imi pare departe de a fi calm, detasat. De aceea am zis ca "s-a inflamat", fara sa doresc, sa jignesc. Definiti voi va rog, natura acelei postari ...

Asta e tot si va rog, nu-mi puneti in carca, ce nu am facut. Cat despre atitudini fals pudibonde, give me a break ...
 
Ok,
nu cred ca are rost sa agitam spiritele pe acest subiect.
LDH este unul dintre membrii forumului de la care am avut ce invata, atat eu, cat si multi altii cred, este un modelist care mi-a raspuns de fiecare data cand am avut o nelamurire, atat public cat si privat. Trecem peste acest aspect pentru a discuta la concret.

Acuma, analizand cele scrise, eu nu pot decat sa fac mai multe observatii:

1. se zice ca "nu e frumos ce e furmos ci este frumos ceea ce iti place", si pe baza acestu principiu sunt elemente de decor care pot fi pe placul cuiva in timp ce pentru alta persoana sa arate urat

2. pozitionarea paralela a liniilor de cale cu marginile suprafetei fizice pe care se construieste o macheta conduce la economie mare de material, chiar daca in anumite situatii criteriile estetice nu sunt satisfacatoae pentru toti

3. Liniile paralele cu un suport pot asigura in anumite situatii un anumit nivel estetic, un exemplu este permanenta opozitie care se poate face intre strazile unor orase americane si strazile unor orasele mai mici din batranul continent (in favoarea acestui argument vin cu ultimul numar al revistei Photomagazine, unde cateva imagini aeriene mi-au facut o impresie deosebita)

4. intotdeauna se cauta un compromis in viata sau in modelism, cum doriti a considera, nu vom putea niciodata sa egalam natura, cand ma plimb prin zonele deluroase sau muntoase ale bihorului sau pe meleagurile brasovene, stiu ca nu are sens nici macar sa incerc a copia natura, de aceea nici nu ma chinui

Din acest motiv am ales solutia prezentata, pe care o voi construi in zilele ce urmeaza, facand un compromis intre ceea ce as fi dorit si ceea ce pot sa fac acum. Daca as avea posibilitatea materiala, as creea un triaj de mari dimensiuni, momentan ma multumesc cu ceea ce este, incercand a obtine rezultate maxime pe masura a ceea ce stiu si incerc sa fac. Oricum multumesc tuturor celor care isi exprima parerile, pentru ca ma ajuta in adoptarea diferitelor decizii de lucru.

Am trecut la asamblarea modulelor (montarea sipcilor de ranforsare pe osb precum si a picioarelor metalice), deci voi reveni curand cu imagini.
 
Lasa, bai Tanase,
le-aratam noi case...
Paralele, paralele,
paralele, paralele

Lasa, frate Sile,
le-aratam noi vile...
Paralele, paralele,
paralele intre ele...

"Florin Chilian - Cantecu' lu' tanase"

scuze dar nu m/am putut abtine...
 
mai,faceti furtuna in paharul cu apa.LDH voia sa transmita altceva,adica sa nu ne cramponam pe ideea
ca nu trebuie sa punem sinele paralele si nu am "detectat" nici o "nevrozare" in cuvintele domniei sale :p
fiecare face cum vrea sau mai bine zis cum il obliga spatiul.iar daca vreti sa profitati la maxim de acesta
si sa aveti si ceva curbe largi e musai sa le puneti paralele.

@stageexp

poze ,asteptam poze :D
 
Asa cum am spus, incerc sa materializez pentru acest sfarsit de an structura de baza a celor doua module mari.
Am reusit acest lucru, dupa o zi intreaga de munca (recunosc ca mi-a luat mai mult decat am crezut) :D .

Materiale utilizate:
- placile de osb debitate la cota
- sipca de brad cumparata la m, pentru structura de rezistenta
- aracet
- suruburi
- cuie
- bucati de PAL si diferite sipci din materiale recuperate

Scule utilizate:
- masina de gaurit
- masina de insurubat
- fierastrau pendular (mult utilizatul la toate soricel)
- diverse scule de mana (ciocan, echer, creioane de trasat si tot felul de maruntisuri)

Pentru inceput iata materialele care asteapta rabdatoare aducerea lor intr-o forma mai coerenta.


Primul modul, in faza intermediara de lipire si apoi definitivat.




Cel de-al doilea modul care asteapta operatii similare.



Si aici dupa definitivare.



O vedere de sus a suprafetei de "lucru".


Asa cum am spus am optat pentru o structura de rezistenta din lemn de brad, debitat la lungimea ceruta. Am constatat ca impartirea suprafetei in 4 prin sipci intermediare nu este suficienta din punct de vedere a rigiditatii (structura era destul de rigida dar mai era loc de imbunatatire), asa ca am suplimentat riglele cu sipci din recuperari ca structura suplimentara de ranforsare.

Pentru montarea picioarelor metalice demontabile, de fapt a flanselor acestora, am adaugat grosime in zona respectiva, prin fixarea unor bucati din PAL. Acestea sunt prinse cu suruburi din lateral (pe doua parti) precum si din blat, ducand in final la o rigidizare suplimentara extraordinar de buna a modulelor, suplimentar fata de rolul lor de pozitionare a flanselor.

Acum urmeaza o mica pauza, urmata de gandirea tronsoanelor (traseele deja le cunosc dar trebuie sa ma gandesc unde voi introduce elementele de izolare, pentru o automatizare ulterioara a machetei, avand in vedere ca lucrez pe analog).
 
un asemenea modul trebuia impartit in 6....tu l-ai impartit in 4 ,insa e bine ca l-ai ranforsat.urmatorul pas
logic ar fi traseele,dupa care vei definitiva relieful(cel putin mental) ceea ce iti va permite sa gandesti tronsoanele.
bafta!
 
cosmin78 a spus:
un asemenea modul trebuia impartit in 6....tu l-ai impartit in 4 ,insa e bine ca l-ai ranforsat.

Sau puse doua diagonale (impartire tot in patru) care-i confera cea mai buna rigiditate, inclusiv la torsiune - foarte importanta la transport.

Daca la "Macheta Marklin" modulul de 2 x 2 m cu doua diagonale nu s-a torsionat fortat de noi, la transport nici atata.

:cafea:
 
Hai ca-mi sunteti simpatici !!!
Discutia asta imi aduce aminte de Nastratin Hogea, care si-a facut o soba in coltul casei, dar venind un vecin ii zise ca nu e bine acolo si ca trebuia sa o faca in alt colt. Altul ii spuse ca in alta parte trebuia si tot asa ... :-x Atunci Nastratin a stricat-o si a facut-o din nou pe "rotile" ... :confused: si cand venea cate un vecin si spunea unde trebuia asezata, el indata o punea in acel loc :D :D :D ca sa faca pe gustul lumii iar nu dupa placul sau.
Asa si domniile voastre, pentru ce atata galceava ? Fiecare cum ii place !!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Scuzati off-topic-ul dar e valabil in mai multe locuri, pentru cei care nu expun, ci impun pareri !!!
 
Un sistem bazat pe diagonale este foarte bun, trebuia complicat putin insa pentru a permite montarea suportilot pentru picioare pe colturi. Ar fi existat o prima posibilitate de a creea un suport de tip placa, peste ranforsari (in partea inferioara) deci opus blatului care sa sustina flansele, dar acest suport trebuia rigidizat la randul sau pentru a nu permite oscilatia picioarelor metalice. O a doua solutie ar fi fost plasarea picioarelor la ceva distanta fata de colturi.

Oricum am preluat din zbor ideea diagonalelor pe care se poate sa o folosesc la montajul modulelor mici unde ideea ar fi de a avea mai multe module prinse pe un suport comun, care sa evite prea multe picioare suport, lucru neeficient dat fiind ca dimensiunile acestor module sunt relativ mici.
 
stageexp a spus:
Ar fi existat o prima posibilitate de a creea un suport de tip placa, peste ranforsari (in partea inferioara) deci opus blatului care sa sustina flansele, dar acest suport trebuia rigidizat la randul sau pentru a nu permite oscilatia picioarelor metalice.

Este varianta castigatoare :D , exact asa s-a procedat si la Marklin cu amendamentul ca nu s-a rigidizat placa suport a piciorului modulului.
Placa suport a fost prinsa in aracet si cu suruburi pentru lemn de structura plansetei.
 
Trebuie sa recunosc ca si eu am constatat destul de tarziu ca varianta cu utilizarea diagonalelor este cea mai buna, ofera cea mai buna rigiditate contra torsiunii si in acelasi timp se face economie de material si de greutate.

Eu am aplicat cu succes metoda diagonalelor la ultimile 2 module realizate.

 
Florinn,

stii vorba aia,da-i romanului minte cea de pe urma :p .daca ar fi ca maine sa incep diorama
de la 0,as aplica diagonalele,insa deocamdata ma multumesc cu o gramada de nervuri... :D
 
...apropo'....de niste roti la picioarele alea nu te-ai gandit? Ar fi utile pt. miscarea modulelor....
 
shikanne a spus:
...apropo'....de niste roti la picioarele alea nu te-ai gandit? Ar fi utile pt. miscarea modulelor....

Roti doar daca au frana, ca la caruciorele pentru copii, altufel este cam greu sa faci alinierea si pozitionarea pe orizontala.
Apare o variabila in plus.

Plus de asta la transport picioarele se scot
 
Sa le luam pe rand :D .

Monta, am luat momentan 2 seturi pentru cele doua module mari urmand a mai cumpara pe parcurs, lungimea este pe alese (din cele standardizate), eu m-am multumit cu cele mai mici de 71 cm, de regula se practica mai mari, sunt si de 1 m, dar la dimensiunile camerei de bloc cred ca arata putin mai ciudat. De altfel, la dimensiunile patratoase ale acestor 2 module, o inaltime mai mare facea mai dificila accesibilitatea in unele zone. Cheltuieli or sa fie, de asta nu cred ca duce lipsa orice modelist (de fapt orice hobbyst indiferent de domeniu), dar o sa le distribui in timp. Merg pe analog, o sa concep incetul cu incetul sisteme de automatizare pe tronsoane atat pentru alimentarea sinelor cat si pentru macaze si semnale. Am ales sistemul analog atat din considerente financiare, dar nu numai. Primul lucru care a stat l abaza acestei decizii a fost placerea ca voi avea mai mult de lucru, pentru conceperea sau adaptarea precum si pentru realizarea diferitelor module electronice. Vreau sa fac de altfel niste teste cu o loko pe care sa o cumpar ulterior si niste vagoane, daca pot adapta niste cuple cu contact electric, de inserare a unor module de radiocomanda de la jucariile teleghidate in scopul adaptarii unor functii de tipul iluminatului secvential. Va trebui sa gasesc si solutia mecanica respectiv electrica a placii turnante din zona remizei circulare.

LDH, ai dreptate rotile trebuie franate. Exista rotile din plastic cu frana, am folosit asa ceva la rackul in care stau amplificatoarele mele de putere, pentru ca intreaga structura sa nu o ia la vale. Sistemul actual se bazeaza pe picioare metalice, cu un dop de plastic la capat cu rol de amortizare si de reglare a inaltimii. Asa cum ai remarcat, din considerente de spaiu modulele se transporta fara picioarele metalice, fiind si depozitate vertical, acestea urmand a fi atasate. De altfel in intervalul imediat urmator voi lucra la sistemul de prindere in scopul alinierii celor doua plansete.

Shikanne, mersi pentru apreciere, acu urmeaza munca cu stabilirea traseelor pentru cele doua module si apoi pentru celelalte si evident confectionarea celorlalte elemente, cu incetul ca este o activitate de durata.

In momentul de fata ma focalizez pe terminarea modificarilor aduse unui vagon etajat pentru a-l transforma in unul care seamana cu cele noi (schema alb cu albastru) din dotarea romaneasca.
 
O alta postare inainte de actiunile specifice acestei perioade, nu de alta, dar este destul de umblat:

S-au montat picioarele metalice. Ca sfat pentru altii: acestea sunt de doua feluri (la mobila am utilizat de ambele), cu flansa cu bolt filetat la care se introduce teava si se blocheaza cu boltul respectiv si cu flansa cu filet, la care teava se insurubeaza pana la baza suportului. Acestea par mai rigide. Oricum se impune ideea de stabilitate relativa a modulelor, mult mai importanta decat rigiditatea globala.

Am blocat piesele cu menghine dupa o pozitionare aproximativa pe verticala (la montarea machetei voi folosi niste elemente de ghidare pentru a punea determina orizontalitatea elemente montate pe lateral), acum m-a interesat sa am o pozitionare relativa precisa, pentru o buna imbinare ulterioara.

Am dat gaurile pentru suruburile care vor bloca modulele dupa pozitionare.