Macheta 060-EA scara HO

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Sulzer1150

Well-Known Member
12 Iulie 2009
437
0
Salutari,

Zilele trecute mi-a venit prin minte intrebarea " cum s-ar incadra pe viitoarea diorama, cateva 060-EA-uri, cu inscriptia SAAF, puse intr-un mic parc rece " ?

N-am stat prea mult pe ganduri si m-am apucat sa fac cateva. Am sa prezint in cele ce urmeaza, etapele construirii unei astfel de machete, care sper sa se finalizeze cat de curand.

Tinand cont de destinatia statica a acestor machete, am hotarat sa le realizez din materiale cat mai usor de prelucrat, si cat mai ieftine. Idee buna sau rea, nu stiu...insa cartonul inmuiat in super glue, iese al naibii de rezistent, dandu-ti senzatia ca e plastic.

Sa lasam vorbaria si sa trecem la ceva mai serios.

Am schitat corpul intermediar al carcasei, fara cabinele de conducere :



Impreuna le-am unit printr-o fasie care tine rol de acoperis interior :



Dedesubt, doua traverse, pentru a centra cutia :



Cabinele le-am facut dupa schita reala a postului, si le-am indoit la unghiul aferent...



...iar apoi le-am lipit partea posterioara, pentru a capata forma :



S-au intarit, si le-am lipit in final, de partile extreme ale corpului central :



Tot ansamblul l-am inmuiat in super glue si l-am pus la uscat.

Am adaugat frontalele inferioare, si am executat tesitura de la traversa frontala :



Apoi am facut si farurile coltare, prin executarea unor conuri:



A urmat adaugarea scafelor si a unei podele dedesubt:



Apoi cateva finisari pentru a elimina rugozitatea cartonului presat.

Ne apucam ulterior de sitele de ventilatie de sus care vor arata in felul asta:



Iar dupa ce montam acoperisurile, ne apucam si de o particica din mecanica locomotivei :





Arcurile sunt facute din sarma de cupru indoita pe o tija metalica, ceva mai subtire decat o pasta de pix normala .

Partea de acoperis:



Vopsirea partiala a acesteia ( nu m-am abtinut :D )



Dat fiind ca dupa mici retusuri locomotiva putea fi vopsita, m-am hotarat sa si fac asta. Am folosit insa o vopsea pe baza de ulei, care a lucrat si s-a stafidat. La traversa frontala si la pantografe, am folosit vopsea acrilica si a iesit excelent. Cutia, insa trebuie revopsita. Totusi, o poza cu aspectul curent al masinii :



Dupa ce ii voi efectua revopsirea, va urma montarea unor osii iar mai apoi u weathering, pentru a da aspectul de locomotiva in conservare.

Va voi tine la curent cu evolutia acestui proiect. Astept in acelasi timp, cu interes sfaturi, carcoteli, etc :D

Toate bune !
 
Salut, ma bucur ca ai avut curajul sa pui poze aici cu proiectul tau.
Acuma putem sa dam cu pietre. Nu e rau ce faci tu, insa trebuie sa schimbi unele materiale si sa mai faci retusari. Cred ca stii, tinand cont ca ai proiectele alea bine puse la punct.
Ce vad eu la cutie:
- la geamurile frontale mai trebuie lucrat la colturi, sunt prea mari arcele de cerc ce definesc colturile;
- la capacele de pe acoperis, prea mare diferenta de nivel intre acele capace si postul mecanicului;
- tot la capacele acoperisului cred ca ar trebui sa mai lucrezi putin la terminatia lor, e prea evidenta taietura cu cutterul a cartonului.
- pantografele, cred ca ar trebui sa renunti la scobitori si sa folosesti tot sarma daca altceva nu ai,(tabla e cea mai indicata pentru partea de jos dar stii ca e greu de lucru cu ea);
- daca faci seria 40-oooo-y nu uita sa ii pui totusi si grilajele de protectie pe langa disjunctor :lol: .

NEXT :D
 
Salut,
cartonul este un material bun, subexploatat pe la noi, afara in voga de ceva vreme. Fiecare lucreaza cu cei place: carton, plastice, alama.
Cartonul devine foarte dur daca il impregnezi cu un adeziv, asa cum ai spus tu, au am folosit in diversele mele experimente aracetul, care intareste suprafata si confera un suport ideal pentru vopsirile ulterioare, chiar si pentru slefuiri cu hartie abraziva, deoarece formeaza o masa omogena.

Bafta in continuare.
 
Salut George,

Este interesant ce-ai reusit sa obtii din hartie simpla, pe post de incercare e meritorie.

Totusi, as fi facut corpul totusi mai degraba dintr-o placa de de polistiren subtire de 0.5 mm, are avantajul ca se poate prelucra mai precis si fara bavuri. Eventual chiar din alama, e si mai greu de lucrat decat plasticul, insa cu cat materialul este mai dur cu atata se poate prelucra mai precis! Incearca si varianta asta, sunt sigur ca iese chiar mult mai bine!

In privinta vopselei, sigur ca vopseaua de ulei nu este potrivita pentru un model atat de mic, stratul obtinut este prea gros pentru a finisa corect un asemenea model.

Spor!
 
Salutare si felicitari pentru model.
Ca material pentru site sau lucruri asemanatoare ai putea folosi tifonul(inmuiat in aracet se intareste foarte bine),asta daca nu depaseste scara modelului.
 
Salut baieti,

ideile voastre sunt foarte bune. Eu am vrut initial s-o fac din rasina. Insa m-am gandit mai bine, si am concluzionat ca n-are rost, tinand cont de destinatia ei. Aceste machete nu vor circula, ci pur si simplu vor fi puse pe niste linii adiacente ale depoului formand un parc rece. Cred ca pentru asta e suficient. Oricum, ele au fost scufundate in super glue, si s-au facut practic ca niste modele din plastic, fiind foarte rezistente.