Lumini EA-060 AF

vs02rjn

New Member
18 Iulie 2009
7
0
Iasi/Barlad
LOCATION
Iasi/Barlad
Salutare!

Cu toate ca sunt un membru prea putin activ (a se citi "deloc" :p), nu pot sa nu-mi exprim si eu parerea legata de noul EA.
Cu toate ca o am doar de o zi... deja a ajuns nava amiral a "flotei" mele de locomotive. Numai cuvinte de lauda am pentru model, cu o exceptie: ar fi fost frumos ca in cazul echiparii locomotivei cu un decodor sa se poata aprinde/stinge farurile frontale de sus independent de cele de jos.

Mi-am propus sa aduc modificarile necesare locomotivei pentru urmatoarea schema de aprinde a farurilor (bineinteles, in digital):
F0 = inactiva & F1 = inactiva : FJ = stinse, FS = stinse
F0 = inactiva & F1 = activa: FJ = stinse, FS = stinse
F0 = activa & F1 = inactiva: FJ = aprinse, FS = stinse
F0 = activa & F1 = inactiva: FJ = aprinse, FS = aprinse
unde F0 este functia pentru lumini a decodorului, F1 este functia auxiliara, FJ - farurile de jos si FS - farurile de sus

Modul de conectare al LED-urilor frontale este urmatorul:

Tot la nivel de schema modificarile aduse ar fi urmatoarele:
Adaugarea unui PNP (si a rezistentei de limitare) in anodul LED-urilor "de sus" si comandarea acestuia din iesirile pentru lumini a decodorului. Catodul LED-urilor se leaga la F1.

Am pornit de la schema initiala de pe placa EA-ului si am sectionat traseele de la anodul LED-urilor in locul indicat de X.

Apoi SW2 si SW3 au fost puse in pozitia pentru aprinderea farurilor de jos.
Am realizat un PCB pentru cele doua tranzistoare care sa incapa in locul pentru difuzor, apoi folosind fire subtiri am facut conexiunile necesare...


La testele statice... toate bune si frumoase, insa in timpul rularii locomotivei LED-urile din capatul opus directiei de deplasare "palpaiau" deranjant. Dupa ce m-am uitat cu osciloscopul la alimentare am vazut ca apareau niste spike-uri cam de +- 1,5V care deschideau tranzistorul... De precizat ca folosesc un decodor Roco 10746. Asa ca... am ales solutia lenesului... am trantit cate 5 diode 4148 inseriate in emitorul tranzistoarelor, precum in imagine.
Problema s-a rezolvat.

Foto cu placa locomotivei. Se observa diodele imbracate in varnish rosu.


Si un filmulet cu produsul final...


Sper ca nu am fost primul care si-a pangarit EA-ul :evil: :evil: :evil: