lumini automate trecere la nivel

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.428
300
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
O idee utila, zic eu, dioramelor de mici dimensiuni, controlate in digital:

Montajul citeste semnalul DCC si la aparitia unor comenzi de deplasare catre ORICARE adresa de locomotiva, cu viteza >0, indiferent de sensul de deplasare, este comandata aprinderea intermitenta, in antifaza, a 2 leduri.

Daca TOATE comenzile catre locomotive contin viteza = 0, atunci cele 2 leduri sunt stinse; suplimentar este aprins un al 3-lea led, care indica prezenta semnalului DCC si decodarea corecta a acestuia.

Astfel, ori de cate ori o locomotiva se deplaseaza pe diorama, luminile trecerii la nivel sclipesc alternativ. Ideea se preteaza dupa cum spuneam dioramelor mici, unde nu este nevoie de metode mai sofisticate de detectare a apropierii trenului.

Montajul folosit este adaptat dupa o idee a lui Paco si se comporta ca un decodor de locomotiva cu adresa initiala = 3. Aceasta adresa se poate modifica prin scrierea CV63 (in mod POM). Frecventa de sclipire este ajustabila prin editarea CV64 tot in mod POM. (pt. CV64=80, perioada de sclipire ~1sec.)



Iata si un scurt clip edificator:
http://vimeo.com/118616873

Firmware-ul folosit poate fi descarcat de aici:
http://www.mediafire.com/download/exzc5bcydmpmcc5/level_crossing_3.HEX
http://www.mediafire.com/download/6cek57fuxhcr6jx/level_crossing_3.asm
 
O noua versiune a ideii de mai sus:



Montajul comanda sclipirea oscilanta a unui led, simuland un girofar, la aparitia unei comenzi de deplasare. In plus, se pot comanda pana la 4 iesiri suplimentare (fie cu F1-F4, fie cu F0 - in acest caz cele 4 iesiri se aprind / sting pe rand la interval de 0,5 secunde). Montajul poate fi folosit in zone industriale, depouri, remize etc.

Ambele versiuni detecteaza toate cele 4 tipuri de pachete DCC:

- 3 bytes (adresa scurta + 28 trepte de viteza)
- 4 bytes (adresa lunga + 28 trepte de viteza)
- 4 bytes (adresa scurta + 126 trepte de viteza)
- 5 bytes (adresa lunga + 126 trepte de viteza)

Adresa decodorului este initial 3 si se poate modifica prin editarea CV63 (ca mai sus). CV64 permite reglarea frecventei de sclipire in intervalul 0-127. Daca se adauga 128 la frecventa de sclipire atunci iesirile suplimentare se pot comanda individual cu F1-F4; in caz contrar ele sunt comandate in bloc cu F0, secvential dupa 0,5 sec.

Pt. girofar se poate folosi un led cu reflector conic, cu diagrama de radiatie laterala:



Un astfel de led de 3mm am folosit in utilajul Plasser&Theurer
http://vimeo.com/115806222

Firmware-ul acestei versiuni poate fi descarcat de aici
http://www.mediafire.com/download/uw7pqqe1f67k672/floodlight.asm
http://www.mediafire.com/download/d5h088bvg7v9a5r/floodlight.HEX
 
Buna, poti sa dai te rog si valorile rezistentelor? Vad ca in versiunea asta ai bagat un divizor de tensiune pe intrarea din pic, in prima versiune venea semnalul direct din linie (vroiam sa intreb de pe atunci daca nu cumva e prea mare tensiunea).

Felicitari pentru implementare, imi place! :aplauze: :lol:
 
In principiu nu este nici o problema intrucat intrarea GP2 este protejata prin diode astfel incat tensiunea nu poate creste peste VDD + 0,3V sau cobori sub VSS - 0,3V.

Totusi, intrarea GP3 fiind si intrare de programare NU este protejata, iar tensiunile mari ar putea produce programari eronate. In plus, in cazul altor PIC-uri (16f690), am descoperit ca supratensiunile pe pini altereaza precizia convertoarelor analog-digital, asadar pt. rigurozitate este util un divizor de tensiune care sa aduca valorile la nivelul specificatiilor.

Iata si valorile componentelor:



Tranzistoarele sunt BC337.
 
Super, iti multumesc mult pt clarificari; nu cunosc PIC-urile (folosesc in general parte Avr-urile/Arduino) si citisem in datasheet ca VDD max e 5V (conform 7805).
 
Un scurt clip cu a doua versiune: luminile se aprind pe rand (cu F0), iar girofarurile sclipesc la deplasarea locomotivei.

https://vimeo.com/121266804
 
Bravo domnule, f tare! :aplauze:
Cumva F0 = GP0, F1 = GP1, etc?
As putea spune ca e chiar mai mult de atat, e destul de mica incat sa fie folosita ca decodor de vagoane (oricum nu vad de ce fiecare vagon ar avea propria adresa, noaptea vine pt toate) .
Spor in continuare ;)
 
Nu chiar: F0 aprinde/stinge toate iesirile succesiv, la interval de 0,5 secunde (ca in clip). Se poate folosi de exemplu pt. aprinderea in trepte a unor flood-light (gen nocturna stadion, santier, etc.)

Sau, iesirile pot fi comandate individual: F1 - GP1, F2 - GP0, F3 - GP4, F4 - GP5. Ordinea a iesit asa din cauza cablajului...

In fapt, daca se foloseste doar cate un led pe fiecare iesire, schema se mai poate simplifica renuntand la tranzistoarele aferente:

 
Desi nu prea mai are legatura cu topicul, iata si versiunea cu 5 iesiri:



Decodorul raspunde initial la adresa 3, care poate fi modificata prin editarea CV63 in mod POM. Cele 5 iesiri sunt activate cu F0, pe rand, dupa un interval de timp reglabil din CV64 (0-127) tot in mod POM. Daca valoarea CV64 > 127 (initial CV64=255) atunci iesirile sunt activate individual cu F0 - F4.

Firmware-ul poate fi descarcat de aici:
http://www.mediafire.com/download/1qkbbfoz1e5idj6/floodlight_5_outputs.asm
http://www.mediafire.com/download/w21iqvgu60lzlvb/floodlight_5_outputs.HEX