O parte a farmecului locomotivelor cu abur constă tocmai în pufăitul acestora.
în cazul locomotivelor cu doi cilindri, sunt emise 4atru pufăituri la o rotaţie completă a roţilor motoare principale, deoarece decalajul dintre cele două mecanisme este de 90grade; astfel, atunci când un mecanism se află la punct mort, celălalt se află la cuadratură, ceea ce asigură pornirea locomotivei din orice poziţie a mecanismelor.
După ştiinţa mea, locomotivele cu 4atru cilindri au mecanismele exterioare decalate tot cu 90 grade, iar mecanismele interioare sunt decalate cu 180 grade faţă de cele exterioare adiacente, deci emit tot 4atru pufăituri / rotaţie.
Locomotivele cu 3rei cilindri au mecanismele decalate cu 120 grade între ele, deci emit 6ase pufăituri / rotaţie completă.
O locomotivă cu abur reală care se deplasează cu viteză mare pufăie foarte rapid şi pe un alt "ton" decât la viteze mici. Această situaţie devine cam dificilă în cazul mini-locomotivelor cu abur, ale căror module de sunet s-ar putea să nu ştie să o reproducă, ceea ce face ca sunetul să devină sacadat şi ne-natural.