Aparitia pe piata modelistica feroviara a locomotivei BB 9200 de la Jouef la scara H0, a aprins beculetul in capul meu privind posibilitatea unei transformari in locomotiva asemanatoare pe care GFR o are in folosinta. Nu stiu daca ma pronunt bine, dar modelul avut de GFR in dotare ar fi seria BB 25200, derivat din 16000, derivat din 9200. Cu toate acestea nu am gasit poze originale frantuzesti in care aceste locomotive electrice sa figureze si al treilea far central. Locomotiva respecta intocmai culoarea gri-beton a originalului, cu dunga postocalie, cu insemnele specifice. Dupa achizitie, am trecut la analiza si testarea modelului, care ruleaza excelent, are leduri la iluminat si este silentios. Dupa studierea unor poze originale, printre care 2 facute de mine in gara Arad, am trecut la notarea diferentelor ckar vizibile. Printre acestea, prima se refera la pantografe. Modelul vine echipat cu pantografe simetrice, pe care le-am schimbat cu doua asimetrice marca Piko. Se potrivesc perfect, si se prind in locul celorlalte cu doua suruburi. A urmat realizarea din plastic si gravarea unor mici placute pentru grilajul de aerisire care la modelul original lipsesc. Inainte de lipire au primit o nuanta de gri asemanatoare cu cea originala. Apoi am trecut la realizarea unor piese care se gasesc pe acoperis, a unor cutiute specifice dar si la vopsirea tampoanelor, prin relizarea cadranelor cu alb. Modelul nu are un al treilea far central ca originalul asa ca am confectionat eu doua din tuburi de plastic vopsite si umplute cu gel pentru a imita sticla. Transformarea nu este inca finalizata, urmand aplicarea decalurilor, a cifrelor aferente. Iata si cateva poze. Voi reveni si cu transformarea finala. Respect