Liniile înguste din Dobrogea

 • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
  Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Gam3

Moderator
Super Moderator
Trenulist
18 Iunie 2016
6.001
2.407
Iași
LOCATION
Iași
de pe pagina facebook - CFR Infrastructura Constanta

" De Liniile înguste de cale ferată sunt folosite în special în exploatările forestiere sau ca linii care deservesc complexele industriale. Deși ne-am aștepta mai puțin ca liniile cu ecartament îngust să fie construite și în Dobrogea, ele au existat în județul Tulcea.
„În Dobrogea, liniile înguste au fost folosite pentru uz industrial, de la începutul sec. XX. Una dintre liniile cu ecartament îngust a fost la Cariera Turcoaia, pe malul Dunării, fiind utilizată pentru transportul materialelor provenite din carieră, folosite la construcțiile hidrotehnice. Pentru remorcarea vagoneților încărcați cu piatră, la început se foloseau locomotivele cu abur. Există și o carte poștală din 1905, ce ilustrează o locomotivă cu abur care trăgea niște vagoneți pe această linie îngustă. Linia pornea de la Cariera Turcoaia, până în Portul Turcoaia, de la Dunăre, unde piatra era încărcată în șlepuri și, mai târziu, în barje. Exploatarea se numea Iacobdeal, iar pe traseul liniei exista și un tunel. Urmele fostului traseu se mai pot vedea și astăzi”, aflăm de la directorul Muzeului CFR, Mircea Dorobanțu.
O altă linie îngustă a fost la Măcin, fiind folosită tot pentru a aproviziona cu piatră, construcțiile hidrotehnice de pe malurile Dunării.
Cea de-a treia linie cu ecartament îngust care a existat în Dobrogea, a avut un traseu care se racorda la linia Medgidia-Tulcea.
„La Baia Dobrogea era o linie îngustă, care mergea până la Mina de la Altân Tepe. Acolo era o exploatare de cupru, de unde se extrăgea minereul și se încărca în vagoane.
Linia îngustă a fost construită de către trupele germane de ocupație, în timpul Primului Război Mondial. Ecartamentul era de 0,60 m, iar linia avea o lungime de 21 km + 282 m și pornea din stația Hamangia (acum Baia Dobrogea) până la Mina de Cupru de la Altân Tepe.
Încă se mai vede buncărul de la Mina Altân Tepe, din județul Tulcea. Linia traversa prin spatele blocurilor, ocolea toată localitatea și avea un traseu foarte frumos, care mergea până la localitatea Ceamurlia de Sus, unde, din gara cu același nume, mai exista un racord la o carieră de piatră. Din această linie se mai pot vedea rămășițele podețelor și ale traseului. După localitatea Ceamurlia de Sus, linia traversa șoseaua care merge către Altân Tepe și ruta urma pe o vale aproximativ perpendiculară pe traseul liniei Medgidia – Tulcea, în zona localității Baia Dobrogea. Linia îngustă traversa șoseaua Constanța – Tulcea și, unde este ieșirea din stația Baia Dobrogea, pe partea cu șoseaua erau remiza de locomotive și triajul unde erau ținute vagoanele de linie îngustă. Ultima dată, pe această linie îngustă au fost folosite locomotive hidraulice de 450 CP de tip L-45-H, făcute la Uzinele 23 August.
Locomotivele urcau vagoanele goale la Mina Altân Tepe și remorcau trenul încărcat cu minereu, până la Baia Dobrogea. Există și astăzi o rampă de piatră pe care vagoanele de cale îngustă erau împinse cu locomotiva pentru a fi descărcate. Aveau o estacadă și, de pe acesta, minereul se descărca din vagoanele de linie îngustă în cele de ecartament normal”, afirmă directorul Muzeului CFR, Mircea Dorobanțu.
Liniile cu ecartament îngust nu mai există în exploatare în Dobrogea, deoarece au fost desființate după anii ’90. Totuși, este foarte posibil ca fragmente din acestea să se mai afle sub pământ. Liniile au fost demontate, însă, la Ceamurlia de Sus mai pot fi văzute rămășițele stației și ale podurilor.
Fotografiile sunt realizate de Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR "

 

Atașamente

 • Linii inguste Dobrogea - Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR (2).jpg
  Linii inguste Dobrogea - Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR (2).jpg
  91,2 KB · Vizualizări: 11
 • Linii inguste Dobrogea - Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR (3).jpg
  Linii inguste Dobrogea - Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR (3).jpg
  68,2 KB · Vizualizări: 8
 • Linii inguste Dobrogea - Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR (4).jpg
  Linii inguste Dobrogea - Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR (4).jpg
  45,8 KB · Vizualizări: 8
 • Linii inguste Dobrogea - Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR (5).jpg
  Linii inguste Dobrogea - Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR (5).jpg
  41,9 KB · Vizualizări: 8
 • Linii inguste Dobrogea - Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR (6).jpg
  Linii inguste Dobrogea - Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR (6).jpg
  151,6 KB · Vizualizări: 10
 • Linii inguste Dobrogea - Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR (1).jpg
  Linii inguste Dobrogea - Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR (1).jpg
  363,9 KB · Vizualizări: 12
o documentare a liniei spre Altîn Tepe am gasit pe forum

https://www.****/viewtopic.php?f=258&t=3192&p=33429&hilit=baia+dobrogea#p33429


la Altîn Tepe a fost experimentat si proiectul lui Henri Coanda de tren hiperloop. O sa caut reportajul.
 
Am o nelmurire: L45H pe ecartament 600 mm? Ecartamentul de 600 mm era specific liniilor/material Decauville.