linie / macaze home made !!

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
:D asa credem toti
io-s mai breaz ca celalalt.
totul e un echilibru. Munca, modestie, perseverenta, timp. Dupa care poti spune ca ai experientza
Dar la fel de bine te poti crampona intr-o executie simpla, rezulta plafonare si abandon. Io zic ca ar trebui sa faci mai multe elemente, sa vezi cum variaza prestatia.
Spor
 
Io ma refeream ca la varsta de 17 ani stiu multe chestii pe care altii nu au avut cum sa le invete neavand de unde invata , am avut noroc ca de mic umblam cu scule si cu pistolu de lipit si am invatat multe lucruri care acum ma ajuta , sa nu se inteleaga gresit nu e nicio insulta la adresa nimanui
 
îmi place macazul aşa cum ţi-a ieşit. Ai mai fă’cut ceva de atunci? Aş fi curios cât ai progresat şi dac㒠ai evoluat şi cu ideea dublei joncţiuni.
Poţi să’-mi spui de unde ai luat acele traverse acoperite cu stratul de cupru? De unde ai acest material? Se gă’seşte în comerţ? E un material super care te ajut㒠foarte mult în confecţionarea de aparate de cale ferata. Cu aşa material aş încerca s㒠fac şi eu un macaz ... mi-aş mai aduce aminte de tinereţe....
 
Macaze Home Made

<r>Daca este sa impartasim din experienta personala o sa incerc si eu sa va prezint realizarile mele in materie de macaze "home made"<br/>
<br/>
<URL url="%5Burl=http%3A//i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/DSC01745.jpg"><s></s><IMG src="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/th_DSC01745.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/DSC01746.jpg"><s></s><IMG src="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/th_DSC01746.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/DSC01747.jpg"><s></s><IMG src="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/th_DSC01747.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/DSC01748.jpg"><s></s><IMG src="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/th_DSC01748.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/DSC01749.jpg"><s></s><IMG src="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/th_DSC01749.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/DSC01750.jpg"><s></s><IMG src="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/th_DSC01750.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/DSC01751.jpg"><s></s><IMG src="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/th_DSC01751.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/DSC01752.jpg"><s></s><IMG src="http://i833.photobucket.com/albums/zz257/Bigboy1967/th_DSC01752.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL><URL url=""><s></s><e></e></URL><br/>
<br/>
Bretelele cu 4 macaze simple sau cu 4 DKW au lipite asa cum se vede firele pentru asigurarea contactelor necesare pentru alimentare electrica a "inimilor de incrucisare" deoarece macazele au fost facute in sistem "electrofrog".<br/>
Mai urmeaza toaletarea respectiv vopsirea cu negru .<br/>
Astept pareri , critici sau sugestiile voastre ...</r>
 
Felicitari!
Arata foarte bine.
DKWurile sunt bestiale. Cam cat ti-a luat sa faci tot ansamblul ala?

@Dorin
Materiallul acoperit cu cupru se gaseste la magazinele ce comercializeaza articole pt electronisti. Vad ca esti din Bucuresti, du-te la magazinele de pe strada Maica Domnului si sigur o sa gasesti.
 
Excelente realiză’ri. Nu ştiu cât de bine funcţioneaz㒠şi poate ar fi bine de dat câteva amă’nunte constructive dar arat㒠excelent şi par lucrate cu mult㒠grij㒠la detalii. M-ar interesa foarte mult cum ai fă’cut acele macazelor şi cele ale dublelor joncţiuni. De unde culiseaz㒠şi care e sistemul de culisare la ace. A fost ceva volum de muncă’.....
Aşteptă’m explicaţii.
Mulţumec prietenilor de forum pentru informaţiile legate de locul de procurat plă’ci electronice ,,virgine". S㒠vă’d când pot ajunge pe strada cu pricina! Mai am şi alte promisiuni. Sper s㒠m㒠apuc curând de treabă’.
 
Da, ar fi mult de lucru şi nu ştiu dac㒠merit㒠s㒠continui cu acest model. Dar cu siguranţ㒠e bun pentru antrenament şi pentru a-ţi forma mâna. Aşa c㒠dă’-i înainte şi mai f㒠câteva detalii. Apoi vopseşte locomotiva c㒠şi în acest domeniu e mult de învă’ţat.
Pân㒠la urma urmei poţi face un model dumi chiar dac㒠nu o s㒠fie ceva competitiv. Dar vei că’pă’ta o important㒠experienţă’.
Ce material ai folosit pentru realizarea caroseriei?
 
DORIN a spus:
[...] Nu ştiu cât de bine funcţioneaz㒠şi poate ar fi bine de dat câteva amă’nunte constructive dar arat㒠excelent şi par lucrate cu mult㒠grij㒠la detalii. M-ar interesa foarte mult cum ai fă’cut acele macazelor şi cele ale dublelor joncţiuni. De unde culiseaz㒠şi care e sistemul de culisare la ace. A fost ceva volum de muncă’.....
Aşteptă’m explicaţii.
[...]

Asa cum am prezentat si pe forum, la scara la care activez eu sunt nevoit sa imi construiesc si sinele si macazele. Este o intreaga tehnologie de producere a lor (s-au scris si manuale dar mare parte din informatie este pe net, chiar si pe acest forum).

Avantajul este ca se poate construi, exact ca si in realitate, orice formatiune de macaze sau incrucisari. Ca exemplu, nu este nevoie sa construiesti exact un 'double slip' si apoi sa il combini cu alte sine / macaze, ci poti construi, dintr-o data, toata formatiunea din care acesta face parte.
 
C㒠tot suntem la capitolul şine, am şi eu nevoie de o idee sau o soluţie prin care s㒠izolez o parte mic㒠de câţica mm din şina unui anumit tip de macaz. Mai precis e vorba de macazul de la Mehano care acolo la inima macazului face scurt când trec pe el anumite locomotive, în special locomotivele cu abur.
M㒠refer la partea aceea din mijloc unde o bucat㒠de şin㒠se continu㒠cu contraşină’, conform desenului meu de mai jos:



Contraşina în mare parte este izolat㒠dar unghiul acela marcat de mine cu portocaliu nu este izolat şi locomotivele cu multe roţi ating unghiul opus şinei pe care circulă’. Vreau deci s㒠izolez cele dou㒠unghiuri (laterala interioară’) dar şi faţa (zona de deasupra pe care calc㒠trenul) şinei pe o porţiune de 4 mm. Cum ar fi cel mai bine? Experimental am izolat cu scoci mai bun (benzi mici de 4 mm lă’ţime), la unul dintre macazuri şi problema s-a rezolvat dar nu cred c㒠ţine. Poate să’-l lipesc cu ceva superior şi ar putea ţine mai mult. Are avantajul c㒠este şi subţire şi locomotivele nu simt diferenţa de înă’lţime.
Ar mai fi ideea vopsirii cu ceva de calitate, izolant şi durabil dar nu ştiu cu ce anume.
A rezolvat cineva problema asta???
 
Uşor de zis.... Uite-te şi tu la diferenţa de preţ! Dac㒠aveam aşa de mulţi bani crezi c㒠mai întrebam sau mai încercam s㒠modific ceva.... Ideea e c㒠se poate modifica şi cred c㒠merit㒠încercat. Nu e aşa de complicat dar e nevoie de câteva idei bune. Eu deja fac ceva experimente şi în curând sper s㒠am şi rezultate pozitive.
Sincer, eu chiar nu postez doar ca s㒠adun cât mai multe mesaje pe acest forum. Vreau s㒠fac treab㒠şi încerc s㒠fac ceva bine din care s㒠învă’ţ ceva şi poate s㒠foloseasc㒠şi altora.
Primul pas important în modificarea macazului a fost îndepă’rtarea contraşinei de pe abă’tută’. O s㒠o fac metalic㒠şi va fi alimentat㒠electric. Macazul având o abă’tut㒠R2 fă’cea ca locomotivele cu abur s㒠se caţere foarte puţin pe şina exterioar㒠curbei, dar suficient încât s㒠piard㒠contactul electric. Având curent în contraşină’, asta nu va mai fi o problemă’. Pe vremuri am mai fă’cut aceast㒠adaptare la alte macazuri şi a dat rezultate bune.
Apoi va urma izolarea celor dou㒠segmente marcate în schema de mai sus... Aici, recunosc c㒠înc㒠nu am idei dar aştept pă’reri.
Ăştia sunt cei mai importanţi paşi şi cred c㒠apoi macazul va funcţiona fă’r㒠probleme.
 
Cât ai fi de vigilent tot mai greşeşti. Inima este oricum izolat㒠din fabric㒠şi e mai greu de modificat dar nu cred c㒠e cea mai bun㒠soluţie.
Dac㒠aş putea modifica acolo şi s㒠izolez cu ceva..... Poate cu o vopsea special㒠care izolează’, dar care e foarte rezistentă’......
 
E o idee, dar e prea complicat şi nu ştiu dac㒠merită’. Nici mă’car nu am mijloacele necesare. Deocamdat㒠am reuşit s㒠pun contraşina şi s㒠o alimentez. deoarece am montat contraşina puţin mai departe de şin㒠decât era cea de plastic, nici o locomotiv㒠dintre cele pe care le-am încercat nu a fă’cut scurt acolo în inima macazului. Poate e un semn bun. Eu aşa sper. Åži nici una nu a mai pierdut contactul cu şina mergând mai cursiv ca înainte. Un rezultat bun zic eu.



Dup㒠cum vedeţi, capetele originale ale contraşinei le-am lă’sat... cred c㒠plasticul acesta alunec㒠mult mai bine decât metalul şinei flexibile de la Piko. Contraşina este fixat㒠cu plastic injectat cu pistolul de lipit cu plastic, dup㒠ce i-am cositorit 2 picioruşe din cuişoare mici şi dup㒠ce i-am lipit un cablu subţire pentru alimentarea cu curent.
Traversa lips㒠nu a fost distrusă’. Ea este recuperat㒠şi va fi fixat㒠la locul ei când macazul îşi va gă’si un loc în planurile mele.
Mai fac câteva experimente şi dac㒠totul e bine revin la gara mea unde am 4 astfel de macazuri care vor fi modificate în funcţie de rezultatele obţinute cu acest ,,cobai"...... :D :D :D
 
Urmă’torul macaz de la Mehano, modificat în acelaşi fel nu a dat aceleaşi rezultate. Acest fapt m-a nedumerit puţin şi m-a pus pe gânduri. Undeva exist㒠o problem㒠şi trebuia s㒠aflu cam ce anume sau unde anume apar probleme.
De aceea m-am hotă’rât s㒠fac eu un macaz folosind şin㒠flexibil㒠de la Piko. A fost dificil pentru c㒠am ales variana unui macaz strâns, scurt, dup㒠modelul celor de la Mehano. Am ales metoda colegilor de pe forum. Deoarece abă’tuta este o curb㒠R2 sau ceva apropiat, am întâmpinat o multitudine de probleme mai ales la confecţionarea inimii macazului unde aveam scurturi de curent sau unde deraiau anumite piese de material rulant. Dar dup㒠zeci de încercă’ri cu osii şi boghiuri independente, cu vagoane pe dou㒠osii, vagoane pe boghiuri, locomotive diesel si încercarea final㒠cu locomotive cu abur cu multe osii tractoare, am declarat macazul terminat. Fiind primul nu este prea aspectuos dar instalat în peisaj, cu pietrişul pus, nu se va vedea ră’u, deoarece aspectul mai puţin plă’cut îl dau traversele cu strat de cupru pe care probabil le voi îngropa în pietriş.



V㒠pot recomanda pentru cei care vor s㒠fac㒠macaze home made, s㒠începeţi cu macaze lungi, cu abă’tuta având curba largă’. Va fi mai uşor de realizat şi veţi avea mai puţine probleme.
 
Macaz Y pentru module

Pentru ca noul proiect al Clubului Feroviar Bucuresti cerea o geometrie speciala a macazelor pentru a se incadra in spatiul modulelor, am decis ca merita incercata constructia macazelor in regim "home-made".
Oricum, de mult timp cochetam cu ideea asta si studiasem fel de fel de videouri si metode de a construi macazele. Am observat ca cea mai populara e cea cu traverse din textolit si cu sina cositorita de ele. Eu nefiind un mare fan al lipirii cu cositor am cautat alta solutie. Fiind mult mai obisnuit sa lucrez cu plasticul si observand ca sina flexi are un anumit joc in prinderea de pe traversa de lemn, m-am decis sa incerc sa fac macazul din sina flexi, folosind traversele de plastic. De asemenea, acest procedeu are ca avantaj pastrarea prinderilor si o usurare a reglarii ecartamentului.

Uneltele folosite sunt cele obisnuite: cutter, pile, minifreza cu disc de taiere si abraziv si letcon pentru cele cateva lipituri strict necesare. Ca adeziv, am folosit Picatura.

Primul pas a fost sa proiectez macazele in AutoCAD, pornind de la geometria impusa de module si am printat schema finala, ce am folosit-o ca sablon.

Pe langa Y se vad si macazele garii.
Am inceput prin taierea traverselor sinei flexi. Avand sinele separate, le-am indoit ca sa ajunga la curbura de pe sablon.

La fel am procedat si cu liniile ce ies din inima macazului, in acelasi timp frezand varful pentru ca ele sa se uneasca corect.

Dupa ce le-am adus la forma corecta le-am cositorit si slefuit.

Cele 2 sine au fost fixate cu restul cu ajutorul traverselor din sina flexi, nefiind nevoie de o ajustare a ecartamentului, fiind deja dat de traverse. Dupa aceasta, am asezat pe pozitie si restul traverselor si le-am lipit usor de foaie pentru a le tine pe pozitie.