LDH18

  • #STAIACASA

Sandu

Member
Trenulist
1 Feb 2009
45
0
Sinaia
LOCATION
Sinaia
In cautarile mele pe site-urile cu material rulant rominesc si in special pe locomotive de manevra si automotoare am remarcat locomotiva LDH18 care dupa parerea mea este urmasa LDM12. Se observa asemanarile de la cabina si capota motorului cu observatia ca este mai mica si evident o alta motorizare.
Locomotiva a fost construita in anul 1975 (prototipul). In total au fost construite 147 locomotive din care 49 la export.
citeva date tehnice:
-Destinatie manevra usoara pe liniile de cai ferate, uzinale, porturi.
-Greutatea in serviciu 20 tone
-Sarcina maxima pe osie 10 tone
-Lungimea maxima peste tampoane 7040 mm.
-Latime maxima 2800 mm
-Inaltime maxima 3450 mm
-Diametrul rotii cu bandaj nou 920 mm
-Motor Diesel D2156-HMN8
-Putere 180 C.P.
-Transmisie hidromecanica
-Viteza maxima 40 km/h
Una din fotografiile cu LDM18
Fotografia este luata de la www.cfr.stfp.net si apartine lui Catalin Ghita.
Pentru ca in perioada cind am gasit aceasta poza ma preocupa si dorinta de a invata sa folosesc un program de desen am inceput in joaca sa desenez locomotiva. Si a iesit cam asa.Este dupa parerea mea o locomotiva frumoasa care poate ar merita sa fie construita de un pasionat.
Astept criticile, sugestiile si sfaturile celor care se pricep.
 

sogard_2003

Well-Known Member
Trenulist
19 Ian 2016
3.608
1
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Sandu singura chestie inconvenabila pe care o vad eu in momentul asta este planul pe care l-ai postat, e cam disproportionat.
 

Sandu

Member
Trenulist
1 Feb 2009
45
0
Sinaia
LOCATION
Sinaia
Nu stiu daca sunt chiar critici. Poate observatii, dar daca ar fi aratate diferentale ar fi si mai bine. Asa cum am spus desenul a aparut dintr-un exercitiu de desen. Astept in continuare observatii, mai ales ca sunt citeva diferente si alte lucruri care trebuie adaugate.
 

victorian

Well-Known Member
Trenulist
21 Oct 2007
2.229
3
Constanta
LOCATION
Constanta
Sandu,

Intelegand ca este doar un exercitiu de desen, este absolut laudabil. Sincer, eu cred ca orice modelist ar trebui sa inceapa orice proiect in felul acesta, desenand mai intai ceea ce urmeaza sa faca pentru a se obisnui cu subiectul pe care urmeaza sa-l abordeze, si abia ulterior va incepe sa descopere fel de fel de lucruri care sunt diferit in desen fata de poza. Pe de alta parte, poza e foarte deformata in perspectiva, deci cred ca te-ai chinuit ceva ca sa desenezi toate elementele acelea. Sper ca ai mai avut si alte poze, altfel mi se pare criminal si e un adevarat tur de forta c-ai reusit sa scoti desenul in felul asta!

Oricum, stiu din experienta proprie cat este de greu de "ghicit" niste elemente dupa poza, fie ca sa le desenezi, fie ca sa le verifici corectitudinea. Sunt o mie si una de detalii care te pot induce in eroare si ar fi si mai grav daca ti-ai pierde vremea sa le si faci in model, numai ca sa constati ca nu merg impreuna. De aceea e mai util un desen inainte!

In privinta detaliilor diferite la poza fata de desen, ele sunt subtile si de nuanta.
Ma intreb de exemplu daca relatia dintre cutia nisiparului si osie este intr-adevar diferita la osia din stanga fata de cea din dreapta, asa cum sugereaza desenul. Judecand strict tehnic, as fi presupus ca-s simetrice, dar te fura perspectiva.

Pe urma, treptele scarii cred ca-s mai mari: ultima treapta e aproape mai jos decat partea de jos a arcului elicoidal, iar partea de jos a sasiului (si implicit partea superioara a arcului) este exact la jumatatea celei de-a doua trepte. Iar scara din fata cred ca are exact aceeasi inaltime de trepte ca si cea din spate, doar ca este facuta cu trepte incomplete si alternate.

Pentru moment ma opresc aici, nu fiindca n-ar mai fi deosebiri, dar nu vreau sa "desfiintez" desenul, ci doar sa pun umarul la realizarea lui corecta!

Intrucat masina as banui ca inca exista, n-ar fi mai simplu de facut un releveu precis? Mai baieti, cine stie pe unde este masina asta si cum i-am putea "da" o ruleta?
 

Gam3

Moderator
Membru personal
Super Moderator
Moderator
Trenulist
18 Iun 2016
5.254
209
Iași
LOCATION
Iași
Salut,

2 locomotive si de la mine.

la Dej:


la Adjud:
 

Sandu

Member
Trenulist
1 Feb 2009
45
0
Sinaia
LOCATION
Sinaia
Multumesc celor care au facut observatii si au postat poze ale locomotivei. Am facut corecturile necesare si am mai adaugat citeva detalii.Astept in continuare observatiile si sugestiile voastre.
 

Sandu

Member
Trenulist
1 Feb 2009
45
0
Sinaia
LOCATION
Sinaia
Din pacate lisa de timp precum si alte preocupari au facut ca acest proiect sa ramina in asteptare. Poate in perioada urmatoare sa revina in actualitate.