Dragos,
Felicitari pentru alegerea scarii N si pentru inceputul de colectie!
Lasa-i pe invidiosii de la H0 sa comenteze ce vor si ramai pe N impreuna cu noi, ca ramai bine! Uita-te ce colectii exista pe scara N numai aici pe forum (vezi de exemplu FloS cu bavarezele lui epoca I-a, Horia cu Germania, Austria si Elvetia epocile "noi" de la III la prezent, Alex cu Germania epoca III-a) si ai sa te convingi ca tot ce se poate pe H0 se poate face la fel de bine si la scara N, in aceleasi conditii de detaliere si pe un sfert din suprafata necesara la scara H0 pentru a face o diorama!
Din punct de vedere al calitatii, discutia s-a mai purtat aici, cred ca nu se pot face clasamente pe producatori, ci fiecare model trebuie considerat individual. Spre exemplu eu apreciam in mod deosebit Fleismann, insa modelele Minitrix sunt echivalente, iar modelele Arnold, in special cele chiar de dinainte de preluarea sub palaria Hornby sunt chiar net superioare lor! Cam fiecare producator are modele foarte reusite, precum si modele cu evidente probleme fie de detaliere, fie de dinamica.
Ca principiu, te sfatuiesc sa eviti modelele Piko la scara N, acelea sunt toate modele vechi facute pana prin anii 80, inainte ca fabrica sa renunte complet la scara respectiva. Fiind niste modele vechi si construite cu o tehnica DDR-ista intinsa "la limita" nu au calitatile dinamice ale modelelor vest-germane din perioada respectiva, si cu atat mai putin calitatile modelelor actuale. Este o situatie aparent paradoxala, fiindca aceeasi tehnica DDR-ista producea in perioada respectiva modele la scara TT mult superioare celor din vest.
Cred ca inainte de a mai aduna modele ar trebui sa te hotarasti in principiu asupra epocii si zonei geografice.
Am vazut ca ai ales epocile III-IV. Ar trebui sa incerci sa afli mai multe despre fiecare vagon pe care il ai, in special vagoanele de pasageri. Horia ti-ar putea spune la ce gen de trenuri s-au folosit asemenea vagoane si in ce zona. Apoi, in functie de asta, alegi componenta corecta a unui tren autentic si o locomotiva potrivita lui. Nu te apuca sa aduni pur si simplu vagoane la intamplare dupa cum iti plac, fiindca risti sa nu poti face garnituri corecte si din colectie, devine o simpla adunatura :-?
Spor la colectionat,
Dorin