Inceput in digital

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

ionel32

Active Member
24 Martie 2010
141
0
tr severin
LOCATION
tr severin
Salut.
Sunt nou in digital si asi avea novoie de ceva ajutor .Tocmai am achizitionat o centrala digitala roco MultiMaus 10810 si nu am deocamdata nici o locomotiva digitala, am doua locomotive analog ,una MEHANO 4350 si o locomotiva LIMA V160 la care am schimbat motorul cel vechi si am adaptat unul de la sania unui dvd .Intrebarea mea este ; ce fel de decodoare trebuie sa cumpar ca sa le fac digitale pe aceste doua locomotive si daca se merita.
 
Sincer sa nu ajunga sa coste mai mult decodorul decat valoarea actuala a locomotivei :D. Bine daca esti fan sau ai o atractie deosebita fata de locomotiva respectiva, atunci e un moft si dupa cum se stie in cazul asta logica nu se mai aplica :p.
Presupun ca niciuna din locomotive nu are mufa digitala, ceea ce inseamna ca fie va trebui sa belesti firele la decodor (hmm, si dupa aia daca vrei sa-l muti pe alta locomotiva separata), fie cumperi o mufa nem (vezi ca parca avea rally) si atunci poti sa muti oricand si foarte usor decodorul pe alte locomotive. Din ce am vorbit mai de mult cu rally despre decodoare & shit, el recomanda un esu 4 (parca) pentru motoarele mai nashpa de la mehano, ca presupun ca motorul este in 3 poli. Daca tehnic vorbind inclin sa-i dau dreptate, in schimb pentru trocarelile mele nu as cumpara in veci asa ceva. Dar pentru chestiile mai stilate, atunci da, de ce nu.
Eu in locul tau as cauta un decodor ieftin, macar sa nu-mi para rau de el. Dar asta e parerea mea proprie si personala.

Apropos, o intrebare, cam de newbie: care e diferenta intre un esu basic si un esu 'normal' ?
 
Nu am vechime foarte mare in digital, dar iti recomand LDG32 (sau 30), si ESU Basic. Sunt relativ ieftine, si la inceput sigur iti satisfac nevoile. Inca nu am reusit sa distrug nici macar una din aprox 20 de bucati. LDG32 este undeva in jur de 60-70 RON. Nu are iesire de AUX. Asta inseamna, ca poti comanda independent luminile de la cele doua capete , in functie de sensul de mers, dar nu poti actiona electric alta functie (goarna de exemplu, sau generator de fum). Verifica si ce gabarit ai la dispozitie pentru montaj. Daca modelul 32 este prea mare, poti incerca modelul 30, insa acesta este ceva mai scump. ESU Basic este deasemenea un decodor relativ ieftin, si nu ma pot plange nici de acesta. Nu poti mapa functiile (fata de un ESU "normal")
 
Multumesc pentru sfaturi,am sa cumpar un decodor pentru mehano care are motorul original,si am sa vand lima v160 care are motorul modificat sa pot sa mai strang ceva bani sa cumpar o locomotiva digitala.
 
Cu esu basic, risti sa nu iti mearga Mehano.Eu am avut o loco Mehano care in analog mergea excelent dar in digital nu i-a fost deajuns esu basic. Fie mergea sacadat, fie bazaia urat. Oricat m-am jucat din diverse cv-uri tot nu am scos ceva satisfacator. S-a schimbat situatia cand i-am pus un esu 3.0. Pentru 30-40 de lei i plus ia un esu4.0, ca 3.0 nu prea mai vad pe site-urile romanesti. Are si ceva functii auxiliare in plus iar daca vreodata iti vei lua o loco mai sofisticata, un decodor bun nu iti va strica. Si eu am urmat sfaturile lui rally si am pus pe loco mai vechi si pe Mehano, ceva mai mult dect variante "basic" de decodoare si am fost multumit de rezultat. Am mai incercat pe motoare vechi si decodoare Uhlenbrock, care dealtfel sunt super ok din cate am inteles, dar tot nu am rezultatele care le-am avut cu esu .Nu pot sa imi explic de ce dar asta a fost experienta mea.
 
deocamdata eu nu recomand esu 4.0....pe aici sunt o gramada de nemultumiti,mers anapoda,nu raspunde la comenzi etc.... :roll:
 
Motoarele in 3 poli - Piko, Mehano - sunt mai pretentioase si necesita un decodor cu frecventa pwm cat mai joasa si o buna compensare de sarcina. (ESU 3.0 sau LokSound merg f. bine)

Motoarele in 5 poli oblici de la Roco se inteleg insa perfect si cu decodoare simple (ESU Basic, Bachmann)
 
Prin "mapare" se intelege posibilitatea setarii functiei (F0 - F15) care activeaza o anumita iesire (lumini fata/spate, Aux1 - Aux4, sunet)

Astfel poti activa cu o singura functie (tasta) mai multe iesiri, sau invers poti folosi mai multe taste pt aceeasi functie.

Mai mult, maparea poate fi conditionata de sensul deplasarii, de starea de repaus/miscare.

La decodoarele simple (Basic) maparea este fixa:
F0 -> lumini (conditionate de sens fata/spate)
F1 -> Aux1
 
Mda, ar fi totusi interesanta aceasta facilitate, dar presupun ca se seteaza din cv-uri, deci automat trebuie o centrala mai rasarita (macar un roco) pentru a le seta (ca piko e cam jucarie la capitolul programare - si unii ar zice si nu numai).
Bun, in afara de maparea functiilor, de consumul maxim permis atat pe locomotiva, cat si pe auxiliare (si totusi parca si numarul lor, la esu full e 4, la basic e doar 3), ce alte impedimente ar mai fi pentru basic ? Ceva cu adevarat sa faca diferenta ...
Sau de fapt hai sa intreb direct: cum se impaca decodoarele esu basic cu locomotivele de la AF, si care ar fi decodoarele care merg cat mai bine cu ele (nu ma intereseaza momentan sunetul, deci acest aspect se poate ignora total, doar mersul sa nu fie sacadat, sa bazaie cat mai putin, lumini ok si ce mai e de comentat acolo).
 
@macleod!!!
eu folosesc niste decodoare simple, motorola, care sint compatibile cu modele PIKO...
deasemenea am la una din locos un decodor viessmann cu compensare...
sincer nu mi-am dat seama sau nu am observat ceva in neregula cu pornirea-oprirea locomotivelor... si rulez totul asa cum spui tu dintr-un alimnetator PIKO...
daca ma va interesa ceva mai mult...poate schimb si eu alimentarea...da imi place fiindca este wireless...
 
Da ,imi place cum se comporta"LokSound",dupa ce am vazut ceva imagini.Acum intrebarea mea este,pe unde gasesc acest decodor.
 
Da ,imi place cum se comporta"LokSound",dupa ce am vazut ceva imagini.Acum intrebarea mea este,pe unde gasesc acest decodor.
 
ESU Basic chiar este un decodor f. bun, dar are cateva limitari:

1. nu suporta "stretched-zero bit", adica modul in care se pot dirija in DCC locomotive fara decodor. Cu astfel de centrale (Piko Digi1, unele versiuni de NanoX), Basic-ul poate interpreta eronat comenzi sau chiar sa nu mearga deloc.

2. frecventa pwm este fixa (31,25kHz) - prea mare pt. motoarele in 3 poli, dar perfecta pt. cele coreless (Trix)

3. BEMF-ul este un pic mai rudimentar, iar valorile implicite ale CV-urilor sunt cam mari. (necesita reducerea CV55=4 si CV54 = 4 sau 8 ). Prezenta volantelor "netezeste" comportamentul BEMF.

In concluzie, merge absolut superb cu motoarele in 5 poli oblici (Roco), mai ales daca au volante; ar trebui sa mearga fara probleme si cu motoarele Mashima (AF).

ESU v3.0 are in plus:
- suporta "stretched-zero bit"
- pwm de 16 kHz (bun pt. motoare in 3 poli)
- BEMF imbunatatit
- maparea functiilor
- moduri functii - blink, strobe, aprindere progresiva...
- profil viteza in 3 sau 28 puncte (fata de 2 la Basic)
- comunicare bidirectionala RailCom
- adresa consist
- distanta franare fixa independent de viteza.
 
Am gasit pana la urma LokSound dar este foarte scump ,cred ca am sa optez pana la unra la un ESU v3.0 cum a spus " dac" probabil ca este si mai ieftin decat LokSound .
 
@ionel32 : eu nu te inteleg.. sunt n variante mai bune decat loksound si esu 3.0, de ce trebuie sa te arunci din prima la niste decodoare fara sa studiezi piata?
nu zic, esu 3.0 o fi el bun dar nu e singuru decodor din lumea asta care sa ofere mapare si railcom. La spatiu si conectivitate te/ai gandit ? Dar la curentul de pe lumini? In plus, oare merita locomotiva aia un 3.0 ?
 
Nu vreau sa ma arunc,am intrebat doar,ca pana imi cumpar si eu o locomotiva ,doua pe digital sa fac una din acestea doua pe care le am digitale si ma gandeam la mehano ca am cumparato noua.
 
Ok , atunci e simplu: stiu ca toti ne dorim sunet si 'nshpe mii de functii suplimentare dar unele locomotive chiar nu merita. Mai bine pui banii aia pentru o locomotiva mai "dotata", nu ca as avea ceva cu Mehano dar... sfatul meu e sa te gandesti bine. Pentru ce vrei tu merge de minune un decodor entry level gen basic sau mai degraba tams. Eventual data vrei neaparat sunet, cauta decodor cu Susi, iti recomand modulele de sunet Dietz, pret corect si comportare foarte buna chiar in conditii grele.
 
Asa cum spuneam si in alte subiecte, am montat in aproape toate locomotivele mele decodoare ESU LokPilot V3.0, atat in cele noi (motoare performante cu 5inci poli si volant, interfete digitale etc), cat si in cele vechi (motoare imense cu 3rei poli, sarme etc). Aceste decodoare se inteleg foarte bine atat cu "junioarele", cat si cu "senioarele" si chiar si cu "veteranele", fara ca eu sa intru in finetzurile programarii lor, adica frecventa PWM, factorii compensarii la sarcina etc. Chiar si intr-o locomotiva Lima am montat asa ceva, cu rezultate excelente 8)
 
Singura problema este ca lokpilot 3.0 nu prea se mai gaseste, iar la 4.0 am inteles ca au destule probleme. Cred ca o sa incerc cu un basic pana la urma (mai am vreo saptamana-doua sa ma hotarasc), ca vorba aia daca nu-mi place iau ceva mai scump si refolosesc decodorul pentru altceva mai putin pretentios de prin ograda.
Voi cu ce ati testat/folosit motoarele de la Mashima (AF-uri) si au functionat exemplar (dupa cum ziceam, momentan nu ma intereseaza varianta de sunet, deci asta iese momentan din discutie).