Imbunatatiri garnitura Thalys

mpursu

Well-Known Member
Trenulist
25 August 2007
3.532
329
Oradea
railcrisana.wordpress.com
WEBSITE
https://railcrisana.wordpress.com/
LOCATION
Oradea
YOUTUBE
mpursu
La Că’ile Ferate "La Ursu" a sosit în vizit㒠(acum ceva vreme, recunosc :D) o simpatic㒠garnitur㒠Thalys (Mehano) în vederea digitaliză’rii şi ilumină’rii farurilor.

Vagonul dotat cu motor se afl㒠deja în şantier, de aceea nu apare în aceast㒠imagine.

Dup㒠nişte întârzieri foarte bine motivate (întâlnirea de 30 de ani de la terminarea liceului, urmat㒠de Conferinţa Internaţional㒠ModTech2013), am început s㒠lucrez la partea mai dificilă’, adic㒠iluminarea farurilor în binecunoscutul stil 3_albe / 2_roşii. Dup㒠ce m-am gândit & ră’zgândit în fel şi chip (LED-uri de 1.8mm lipite în gă’urile din ghidurile farurilor? nu, c㒠n-am albe! LED-uri PLCC lipite pe ghidurile farurilor? nu, c㒠nu încap etc), m-am oprit la ideea unor LED-uri SMD cod 1206 albe şi roşii, montate pe plă’cuţe de cablaj imprimat în imediata vecină’tate a ghidurilor farurilor.

Iat㒠aici plă’cuţa care urmeaz㒠s㒠primeasc㒠LED-urile şi rezistenţele de balast:

Am folosit şi de data aceasta o plac㒠de test, pe care am rupt-o pe perforaţii şi am pilit-o cu atenţie, astfel încât s㒠o aduc la forma şi dimensiunile necesare pentru a încă’pea în locul adecvat.


Dup㒠ce m-am convins c㒠plă’cuţa st㒠bine, mi-am pus ochelarii de aproape (da, de ceva vreme a trebuit să’-mi fac şi aşa ceva
26.gif
), mi-am adus la îndemân㒠penseta, fluxul de lipit, fludorul şi letconul cu vârf subţire şi... m-am apucat de lucru...

Schema folosit㒠este cea universal cunoscută’, pe care am prezentat-o cu lux de amă’nunte în subiectul "Despre LED-uri" (mulţumesc pentru apreciere & voturile acordate la concursul Iunie 2013 :cool:):

Singurele diferenţe const㒠în faptul c㒠am folosit LED-uri albe în loc de galbene şi, conform experienţelor anterioare, am folosit aceleaşi rezistenţe de 1.2kohmi pentru ambele ghirlande.

Am montat cele dou㒠rezistenţe pe ambele feţe ale plă’cuţei, ca s㒠nu se întretaie / suprapună’.

Primele probe de funcţionare :D


Am montat totul în carcasa vagonului cu motor şi am aplicat câteva pică’turi de Pică’tura pentru fixare...

... şi, în premier㒠mondial㒠absolută’, iat㒠noile lumini 8)
 

macleod

Well-Known Member
Trenulist
28 Ianuarie 2009
1.732
0
43
Bucuresti
www.macleod.ro
WEBSITE
http://www.macleod.ro/
LOCATION
Bucuresti
Excelent ... era sa te intreb de ce ai facut asta, cat timp ar fi trebuit cica sa aiba lumini din fabrica (la fel si mufa de decodor), dar dupa ce am privit mai atent la pantografe mi-am dat seama ca e varianta hobby. E foarte interesant ca plasticul pare sa 'tina' la lumina, daca nu cumva ai aplicat ceva vopsea care nu se vede in poze.

Eu unul astept cu interes si digitalizarea, mai ales daca ar fi vorba de un decodor DIY, ca vorba aia, e cam pacat sa-i pui decodor 'de firma' si sa dublezi pretul garniturii (la fel ca bancurile cu trabanturi de pe vremuri) - si sa nu se supere posesorul trenului, nu fac misto de el, dar in calitate de posesor la randu-mi de aproape toata colectia de trocareli de mare viteza de la mehano cred ca pot sa am o parere cat de cat obiectiva.

O mica curiozitate (nu de alta dar mi-e cam frica rau de tot de smd-uri, din cauza micro-dimensiunilor lor, si a 'talentelor' mele cu letcoane): ar fi fost loc si pentru led-uri propriu-zise (sa zicem de 1.8, ca 3 cred ca ar fi fost prea mari) ? Sau era prea stramt locul ?
 

mpursu

Well-Known Member
Trenulist
25 August 2007
3.532
329
Oradea
railcrisana.wordpress.com
WEBSITE
https://railcrisana.wordpress.com/
LOCATION
Oradea
YOUTUBE
mpursu
Mulţumesc pentru aprecieri :cool:
Nu am apucat s㒠pozez piesa de plastic transparent care ţine loc de geamuri & faruri, iar în vagonul celă’lalt nu (mai) umblu fiindc㒠deja se afl㒠acolo o alt㒠minune optoelectronic㒠pe care am convenit c㒠o las la locul ei. Ghidurile farurilor au în spate gă’uri în care pot intra şi se pot lipi destul de confortabil "emisferele" LED-urilor de 1.8mm. Ghidurile farurilor laterale au câte dou㒠astfel de gă’uri, iar ghidul farului central are una singură’. Dup㒠cum spuneam mai sus, n-am folosit LED-uri de 1.8mm fiindc㒠de acest tip nu aveam decât galbene şi roşii, iar pe un Thalys parc㒠nu s-ar fi potrivit faruri galbene.
Plasticul carcasei este exact aşa cum a ieşit din fabrică’, deci... din acest punct de vedere (la propriu şi la figurat
71.gif
) bravo Mehano :aplauze:! Prin comparaţie, mi s-a întâmplat s㒠vă’d locomotive pretenţioase, realizate de producă’tori cu tradiţie, cu plasticul carcaselor translucid zdravă’n
45.gif
 

macleod

Well-Known Member
Trenulist
28 Ianuarie 2009
1.732
0
43
Bucuresti
www.macleod.ro
WEBSITE
http://www.macleod.ro/
LOCATION
Bucuresti
Am o vaga impresie ca in mare carcasele garniturilor de mare viteza la mehano sunt aceleasi atat pentru vagoanele hobby cat si pentru cele profi. Afirmatiile tale vis-a-vis de lacasurile de led-uri (variantele profi parca vin cu faruri iluminate) si eventual plasticul netranslucid ar fi niste argumente in plus. Bine ca sunt diferente de pantografe (care la varianta hobby sunt doar niste ... nu am cuvinte sa le descriu), interioare la vagoane si dupa cum spuneam iluminarea locomotivelor. Nu am vazut niciodata puse alaturi variantele hobby si profi pentru a fi cu adevarat obiectiv, insa am vazut o garnitura thalys profi (nu mai stiu exact daca era garnitura sau un set de extensii de vagoane) si la prima vedere am fost dezamagit de calitate (in pozele photoshopate arata mult mult mai profi), dar pe de alta parte am fost bucuros ca apeland la solutia low cost de hobby diferenta la exterior nu este chiar atat de mare (in mare, am zis ca nu intru in si la detalii), basca faptul ca vreodata, candva, o sa pot sa-mi fac si mana bricolind astfel de garnituri fara teama prea mare ca stric ceva (ca vorba aia, o locomotiva romaneasca face cat vreo 3 garnituri de la mehano).

pana la urma la digitalizare doar montezi mufa sau faci si decodorul de la zero ? in primul caz ce decodor cat mai ieftin recomanzi ? (ca dupa cum spuneam, parca si cel mai ieftin decodor pe care-l gasesti in comert parca e mult prea pretentios pentru un tren hobby - parerea mea)
 

mpursu

Well-Known Member
Trenulist
25 August 2007
3.532
329
Oradea
railcrisana.wordpress.com
WEBSITE
https://railcrisana.wordpress.com/
LOCATION
Oradea
YOUTUBE
mpursu
Deocamdat㒠am construit interfaţa digital㒠dintr-o plă’cuţ㒠de test pe care am rupt-o pe perforaţii şi am pilit-o cât am putut de frumos. Pe ea am lipit dou㒠rânduri de câte patru contacte şi... opt bucă’ţi de foste terminale de rezistenţe, diode etc, pe care le-am cositorit :D

Am colorat pinii respectivi cu ajutorul celor patru markere de CD pe care le am - roşu, negru, albastru, verde. Va urma intercalarea ei în sistemul electric existent şi gă’sirea unei soluţii de fixare.
 

mpursu

Well-Known Member
Trenulist
25 August 2007
3.532
329
Oradea
railcrisana.wordpress.com
WEBSITE
https://railcrisana.wordpress.com/
LOCATION
Oradea
YOUTUBE
mpursu
Din motive obiective, atât operaţiunile cât şi povestirea lor au avut întârzieri masive.
Am fixat decodorul cu band㒠dublu-adeziv㒠pe tavanul carcasei şi am început s㒠fac legă’turile la interfaţă’, începând cu luminile...

... dup㒠care am conectat la interfaţ㒠culegă’toarele de la roţi şi motorul. Bineînţeles, am fă’cut primele probe de funcţionare înainte de reasamblarea trenului:

Am izolat interfaţa digital㒠cu band㒠izolatoare...

... dup㒠care am plasat o bucat㒠de hârtie arcuit㒠peste cardanul din spate (nepozată’) astfel încât multele cabluri s㒠fie ţinute la distanţ㒠de aceste piese în mişcare. Dup㒠asamblare, a urmat o luuung㒠sesiune de fine-tuning a decodorului şi o mic㒠şedinţ㒠foto:

Cu acestea declar rezolvat㒠prima parte a îmbună’tă’ţirii garniturii Thalys. Va urma iluminarea farurilor din celă’lalt vagon, dar asta numai dup㒠ce îmi vine o idee adecvat㒠pentru tragerea firelor pân㒠acolo, ţinând cont de faptul c㒠trenul trebuie s㒠ră’mân㒠demontabil.
 

macleod

Well-Known Member
Trenulist
28 Ianuarie 2009
1.732
0
43
Bucuresti
www.macleod.ro
WEBSITE
http://www.macleod.ro/
LOCATION
Bucuresti
avea roco parca niste cuple prin care puteai sa transporti curentul, dar exclus, pentru ca nu ai cum sa le schimbi ... o solutie de compromis ar fi trecerea unor fire mici (cat mai putin vizibile) de la locomotiva la vagoane, si niste papuci pentru demontare ... dar cred ca va fi prea vizibil (doar intre vagoanele efective ar fi ok, ca acolo e trecere pe acelasi boghiu, deci va fi ascuns 100%)

o solutie ca la carte ar fi montarea de culegatoare pe locomotiva dummy si punerea unui decodor de functii cu acelasi cv1, cu observatia ca ar trebui legate firele invers, astfel incat lumina de inainte pentru locomotiva tractoare sa coincida cu stopul pentru loco din spate

dar daca vrei sa luminezi si vagoanele, deja se complica prea mult treaba, 4 decodoare si 3 culegatoare in plus (sau ma rog, poti sa lasi un singur decodor/culegator pentru cele doua vagoane din mijloc, dar tot parca e complicat, si in plus rolul unei decodor mi se pare a fi sa comande TOATA garnitura in cazul de fata, decat cate un decodor pentru fiecare vagon in parte, ca doar nu vorbim de vagoane separate propriu zise)

dar cum stiu ca ai idei foarte bune, astept cu interes sa vad ce solutie gasesti, ca sigur va fi ok
 

leon-gr

Well-Known Member
Trenulist
27 August 2009
699
1
athens (braila, timisoara)
YAHOO
[email protected]
LOCATION
athens (braila, timisoara)
o alta solutie daca ai putea sa schimbi cuplele, ar fi acea de a folosi cuple de la un ICE3 PIKO. din cite stiu eu, are 6 pini si deci, normal si de drept ai putea comanda luminile de pe vagoane, separat, face de cele ale locomotivelor. asa cum spunea si macleod, increderea in gasirea de solutii, este de partea ta ( forta o are obi) :)
 

danny224

Member
28 Noiembrie 2011
48
1
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Frumos documentata lucrarea! Multumim! Cred ca exista si prin PC-urile vechi niste conectori care ar merge adaptati ca si cuple, cei de la comenzile de reset, power, etc... :p
 

macleod

Well-Known Member
Trenulist
28 Ianuarie 2009
1.732
0
43
Bucuresti
www.macleod.ro
WEBSITE
http://www.macleod.ro/
LOCATION
Bucuresti
ca tot era pe aproape subiectul (pentru macaze), nu erau la pufaitoarele alea de la glade niste conectori pe 2/3 fire ? cred ca 3 ar trebui sa fie indeajuns pentru locomotiva din spate, daca vrei sa iluminezi si vagoanele atunci da, trebuie mai multe fire, dar tare mi-e ca vor fi prea vizibile dupa aceea