Imbunatatire vagon insotire K.Bay.Sts.B. Trix

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

B74MRV

Well-Known Member
Trenulist
13 Martie 2016
1.130
120
Bucuresti, Dristor, Sect. 3
YAHOO
[email protected]
LOCATION
Bucuresti, Dristor, Sect. 3
Sal
Azi nu aveam ce face, mai ales ca in Bucuresti sa sa ploua, asa ca in cautare de activitate privirea mi-a cazut pe vagonul final K. Bay, cod 23600 Trix.

Marea lui problema: becul din interior care lumineaza precum farul din Constanta. Pe langa aceasta problema mai este si lipsa unui geam la felinarul din stanga.

Asa ca voi elimina becul, acesta fiind inlocuit de 2 SMD-uri rosi care vor lumina lampile finale si un al 3-lea SMD care va lumina interiorul.
Cu un ochi la campionatul mondial de de snooker, am demontat vagonul.

In ultima poza se vad ghidurile care conduc lumina la lampile finale.
 
ai fix aceeasi problema ca si mine - si mie imi lipseste unul gemultetele acela rosii de la felinare; neavand de unde sa iau altul, l-am scos si pe celalalt si am vopsit ghidajul de lumina cu rosu, astfel incat felinarele sa lumineze rosu.

Deh, e criza, adezivul este scump; mai bine sa le vanda in cht, sa ti le montezi singur; macar le montezi ca sa nu se desire pe drum.

Al meu este varianta Marklin; eu l-am demontat complet pentru a lipi cu letconul lamelele colectoare. Evident, am schimbat si rotile.
 
Chiar daca aveam ambele filtre, schimbam oricum becul din motivele enumerate mai sus. Banuiesc ca la acea perioada, felinarele aveau lumina pe baza de gaz lampant deci lumina lor era de slaba intensitate.
La interior, imi este mai usor sa maschez lumina SMD-urilor rosi si aplic pe tavan un alt SMD galben care sa lumineze interiorul si astfel sa obtim o imagine, cred eu, realista a vagonului "noaptea".
Spor
 
Lucrarea a continuat cu taierea partilor care nu mai sunt necesare:
- soclul becului:

- partea care masca usa de acces din fata
inainte si dupa
O punte redresoare, 2 SMD-uri rosii pt. felinare si 1 galben pt luminarea interiorului.

Se lipesc SMD-urile pe capetele ghidurilor de lumina si pe plafon:

Mica punte redresoare trece si ea pe locul ei:

Se mascheaza SMD-urile rosii si firele cu banda izolatoare si totul arata asa:

Multumit de lucrare remontez vagonul si trec la probe:

Se pare ca SMD-urile isi fac treaba chiar prea bine pt ca felinarul pare sa se fi incins bine:

Evident, ceva nu este in regula. Scot felinatul si examinez ghidul de lumina.
Constat ca V de la capatul acestuia este orientat pe verticala si nu pe orizontala cum ar fi trebuit sa fie:

si cum se vede din pozitia corecta:

Asa ca am demontat totul din nou pt. a remedia problema. Asa arata ghidurile de lumina:

Vagonul fiind nou, ma intreb, oare fabrica le-a montat gresit??? :(
Spor
 
Si finalul.

Arata mult mai bine dar inca ma deranjeaza faptul ca felinarele sunt "incinse":

As incerca sa le vopsesc cu negru dar imi este teama ca plasticul felinarelor sa nu se deformeze. Negrul este produs de Tamiya.
Ce spuneti?
Spor
 
Tamya? si codul vopselei incepe cu un XF....?alea sunt acrilice,nu ataca plasticul.nici enamelurile de la Revell...pana la plasticul de la Roco-urile de dupa faliment :(
 
Sal

Andrei, da este o idee, dar am impresia ca tot nu se rezolva problema. Plus ca nu le pot limita foarte mult pt ca sunt legate in serie si am nevoie de intensitate la cel din interior si limitare la cele din exterior. Cand am incercat sa alimentez led-urile in paralel 1 + 2, am vazut ca acestea nu se aprind, nu am inteles de ce.
Vreau sa confectionez dintr-un material semitransparent alb-opac un filtru pt felinare sa fie lumina mai blanda ca iti cam rupe ochi.

Cosmin, vopseaua este o donatie deci nu stiu codul ci doar producatorul. O sa incerc pe o alta bucata de plastic sa vedem daca face figuri.

spor
 
daca alimentezi in paralel leduri de culori diferite, unele din ele nu se vor aprinde (cred ca din cauza faptului ca au tensiuni de almentare diferite). O alte solutie ar fi pur si simplu sa nu lipesti smd-ul pe ghidajul de lumina, ci la o oarecare distanta, astfel incat lumina sa nu bata direct in ghidajul de lumina (de testat). Ideea e ca nici lumina din vagon, nici cea de la felinare nu trebuie sa fie puternica.

Succes.

PS: am remarcat la mine ca arata ca dracu fara plexi-ul ala rosu pe felinar; se vede urat ghidajul de lumina; nu stiu cum ai facut tu, insa eu as pune ceva acolo, de preferinta rosu, pentru ca in realitate felinarul avea o sticla rosie; trebuie gasit un ambalaj de la ceva, care sa fie de culoare rosie, insa momentan nu am gasit nimic.
 
Asa cum spuneam si aici, LED-urile au tensiuni de deschidere diferite, in functie de culoarea luminii emise: circa 2V pentru LED-urile rosii, portocalii, galbene si verzi (usor crescatoare in aceasta ordine), respectiv 3.3-3.5V pentru LED-urile albastre si albe. Deci daca se conecteaza in paralel nemijlocit LED-uri de diferite culori, se va aprinde numai LED-ul cu tensiunea de deschidere cea mai mica, deoarece acesta va pastra aceasta tensiune la bornele intregii grupari paralel, impiedicand aprinderea celorlalte LED-uri cu tensiuni de deschidere mai mari.
Aceasta situatie se evita prin conectarea de rezistente de balast in serie cu fiecare LED, gruparea in paralel realizandu-se cu grupurile LED+rezistenta.
 
Andrei: mai am un vagon de acest tip, imatriculat DRG, la care am facut acelasi upgrade, dar cu smd-uri galbene, fara sa le lipesc de ghiduri iar rezultatul este mai realist si cred ca asta o sa fac si la acesta.

Mircea: da, nu aplicasem rezistenta pe fiecare circuit in parte. Aveam o rezistenta de 1500ohmi pt ambele circuite. Se va remedia daca nu rezolv altfel cu intensitatea.

Spor
 
Sal
Studiat problema, ales solutie: refacut alimentarea. Adica felinarele cu rezistenta lor, iluminatul interior cu rezistenta lui.

De asemenea m-am riscat si am vopsit si felinarele:
inainte dupa
Si asa arata rezultatul:


Pe intuneric lumina felinarelor pare intensa, pe lumina este OK.

Spor