Grea problema ......
In primul rand start set-urile de obicei contin componente care sunt mai putin detaliate , lispsesc unele biele futunuri ( mai ales la aburoase ) si in general de aceea sunt mai ieftine ;-)
In general la noi in tara se foloseste sistemul de alimentare DC (analog ) sau DCC (digital) . Pentru diferente TE ROG documenteaza-te !
Primul link al tau se refera la un startset MAERKLIN care nu este compatibil cu sistemele de mai sus ! Deci .. daca te hotarasti asupra sistemului MAERKLIN (AC) va trebui sa iti cumperi doar locomotive AC , sine cu pini pe mijloc , macaze , decodoare ....etc
Al doilea ( piko ) nu l-am vazut , dar sistemul digi 1 piko este o optiune pentru incepatori , fara prea mari posibilitati de dezvoltare , dar pare ideala pentru o diorama mica cu 2-3 locomotive ....si daca iti face placere poti sa ai inca o telecomanda in casa ( in curand probabil si rasnita de cafea va avea telecomanda :fluierat: ) , care daca se strica ......
|) cumperi una universala :aplauze:
Flm avea un bR218 super detailat ... de obicei toata lumea il lauda , profi boss e cel mai nou si "potent" controller flm/roco , restul nu-l cunosc , mai incearca sa mai sapi un pic pe net dupa el , ... si vezi ca dollar-ul a cam crescut destul de mult , iar transportul nu e chiar cel mai ieftin ( eu am comandat o locomotiva din USA si am platit 39.7 dollar transport ) .
Al patru-lea link este un star tset HORNBY OO ( sinele au ecartament de 16.5mm ca la H0 , dar restul sunt la scara 1:78 ) , in UK se vinde pe la 80-90 lire sterline prin magazinele de modelism mai mari . Initial si eu am vrut sa-mi cumpar acest startset atat timp cat am fost in UK , dar l-am vazut pe viu ( de fapt cu controllerul SELECT si cu locomotivele din acest stratset am invatat "tainele" digitalului la un festival din Stafford ) . Deci .. controllerul este ok petru o diorama mica , dar nu stie sa umble prin CV-uri , locomotivele/vagoanele lasa de dorit , lipsesc detalii , parca si plasticul arata mai naspa si cuplele sunt old Hornby standard . Aceleasi locomotive si vagoane cumparate "la bucata" de la Hornby sunt mult mai aratoase decat cele din start set .Dar ... scara 1:78 se foloseste doar la modelele specifice UK , pretul este mic la mai toate componentele , arata bine , singurele lucruri care intr-adevar sunt scumpe sunt cladirile ! Deci si cu acest set te cam ingradesti .
Ar mai fi si modele H0 specifice americii de nord ! Modele sunt ieftine , sunt superdetaliate ( o locomotiva diesel cu sunet e in jur de 100 euro .... gandeste-te ca pe la noi doar decodorul costa tot atat :!: ) , doar sa-ti placa specificul american ! Iar pe acest forum ai un "profesionist al crimei " ( sper ca nu te superi pentru asta Rudi ) in persoana lui SantaFeFan (Rudi ) .
Deci : cheia e la tine ! Tu alegi !
Bafta !