Cele 3rei riglete LED aveau in componenta un grup serie de 7apte LED-uri galbene si un trimer de 1k, avand la borne un condensator electrolitic de nu_mai_stiu_cati microfarazi, intreg circuitul primind alimentare de o punte redresoare. Toate bune si frumoase, insa... 7apte LED-uri galbene a cate 2V la bornele fiecareia, inseamna deja 14V la bornele grupului de LED-uri, iar restul de circa 1V pana la valoarea tensiunii redresate de la sinele sistemului digital, de circa 15V la sistemul meu Lenz, trebuie sa cada pe o rezistenta relativ mica, pentru a asigura curentul de circa 10mA prin circuit. Astfel, 1V / 0.01A = 100ohmi. Bun, dar ce ne facem daca, dintr-un motiv sau altul, tensiunea de la sine sare de la 15V la 18V? Atunci la bornele rezistentei cad 4V, insa 4V / 100ohmi = 0.04A

, deci curentul prin LED-uri creste de 4atru ori, depasind cu mult curentul nominal si... LED-urile se ard prin suprasolicitare :-?
Da, stiu ca trimerul poate fi reglat in functie de tensiunea de la sine, insa... ce ne facem daca rigletele ajung in vagoane care circula pe un sistem cu tensiune nestabilizata?! Deoarece n-avem cum sa reglam trimerul chiar in timpul mersului trenurilor, ideea mea consta in utilizarea unui montaj generator de curent constant in locul trimerului 8)