Iluminatul dioramei

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.406
253
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
In general, iluminarea dioramei este tributara luminii naturale / artificiale a incaperii care o gazduieste. Exista totusi situatii (diorama amenajata in beci, pod, mansarda - cazul meu), in care este necesara folosirea unor corpuri de iluminat dedicate.

Avand in vedere suprafetele relativ mari implicate, cel mai des este folosit iluminatul fluorescent (asa-zisul "neon"), care prezinta mari avantaje privind distributia uniforma a luminii, consum de energie si generare de caldura reduse, disponibilitate si durata de exploatare crescute.

Principalul dezavantaj este reprezentat de calitatea luminii (spectru discontinuu) ce se manifesta prin reducerea drastica a paletei de culori reproduse. Impactul este dramatic pe diorama, culorile modelelor si peisajului suferind mari modificari fata de iluminarea naturala.

De departe, cea mai proasta alegere o reprezinta tuburile de genul Philips TLD 54, care sunt ieftine si omniprezente in supermarketuri. Exista insa si tuburi care, fara a face parte dintre cele "profi", pot reprezenta un compromis acceptabil.

Studiind mai multe variante, am dat peste Osram 840 Cool White; numele este inselator, lumina generata fiind chiar usor "calda", 40 reprezentand o temperatura de culoare de 4100 K (deci usor deplasata spre rosu, albul perfect fiind reprezentat de 5000 - 5500 K).

Si 8-ul din nume este o valoare buna ce exprima echilibrul intre discontinuitatea spectrala si intensitatea luminoasa (7 indica un spectru sarac dar intens, 9 un spectru aproape complet dar de intensitate scazuta).

Spre exemplificare, iata un film realizat la lumina noilor tuburi - de mentionat ca acestea nu sunt inca "rodate", parametrii specificati fiind atinsi dupa 100 ore de functionare: http://www.youtube.com/watch?v=Sis8XWvuNCM
 
nu e rau de loc, dar parca totusi nu e chiar lumina naturala
asteptam cu interes filmari dupa rodaj, ca s-ar putea sa fie chiar ok
eu ce mi-am pus in casa a fost numai becuri warm white, sunt ele ceva mai chioare decat promit (sa fim seriosi, la un 75 de wati vedeam perfect la un incandescent, la 75 de wati pe bec economic sunt de fapt vreo 60 naturali maxim, daca nu chiar mai putin)
si vorba aia sunt philips, deci nu firma de 2 lei unde sa nu am mari pretentii
dar culoarea e chiar ok, seamana foarte mult cu culoarea normala a becurilor cu incandescenta; nu stiu altii cum sunt, dar eu nu pot sa suport lumina cold-white, cel putin daca am de ales
 
@dac: daca folosesti mai multe tuburi, poate o combinatie cu un 865 sa mai "albeasca" (de fapt "albastreasca") lumina.
Pe forumurile de acvaristica exista discutii lungi despre tuburi (si alte surse de lumina).
 
Pai de unde crezi ca mi-a venit ideea ? :D Acvaristica este de altfel o pasiune mai veche pe care ma cam bate gandul sa o resuscitez...

Am avut anterior neoane 765 si lumina era si rece si cu spectru sarac, iar rosul avea o nuanta de maro bolnav. Sunt multumit de situatia de acum, ca si macleod prefer albul cald; culorile arata mai bine decat sunt redate in film (balansul de alb ramasese pe auto).

In plus, aici avem de-a face cu "natura moarta" ce nu necesita o perfecta reproducere a culorilor.
 
Si totusi in acvaristica (ca tot zici ca te bate un gand), pentru plante 865/965 sunt binisor vazute. ;)
 
Uite o comparatie aici http://cy4ba.narod.ru/akbarlampa.htm
Dupa mine, tot Philips 950 sau Philips 840 imi par mai echilibrate.
 
Ma refeream la ce le place plantelor, nu ce-ti place tie. :p
Din unele discutii de pe acvarist.ro, se pare ca x65 au un spectru ceva "mai propice" plantelor decat x30/x40.