Iluminat vagoane si locomotive

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

mmkelemen

Well-Known Member
13 Noiembrie 2008
483
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Salutare!
Din start trebuie sa mentionez ca sunt pe analogic.
Va rog lamuriti-ma si pe mine cum sa procedez cu iluminatul vagoanelor de calatori? Cum leg LED-urile, ca indiferent de directia de deplasare, sa se aprinda iluminatul interior?
Aceeasi intrebare o am si pentru locomotive la care se folosesc LED-uri bicolore. Va rog daca se poate si niste scheme.
Multumiri anticipate.
 
baga ochii aici,ai sa gasesti unele scheme,altele din pacate,se pare ca au disparut,insa
cauta pe site-ul lui Prognosis ca are o gramada de chestii interesante acolo printre care si iluminarea vagoanelor.
 
In analogic, regula de deplasare este simpla: vazuta de sus, locomotiva merge inainte daca sina din dreapta ei este la PLUS si sina din stanga ei este la MINUS. Astfel, inseriate cu binecunoscutele rezistente de balast, LED-urile simple din farurile directionale ale locomotivei se plaseaza astfel:
1a) in fatza - LED-urile albe(galbene) cu anozii spre dreapta si cu catozii spre stanga; daca LED-urile nu sunt conectate in antiparalel cu LED-urile rosii, atunci se plaseaza cate o dioda 1N4148 in antiparalel cu fiecare LED;
1b) in fatza - LED-urile rosii cu cu catozii spre dreapta si cu anozii spre stanga; daca LED-urile nu sunt conectate in antiparalel cu LED-urile albe(galbene), atunci se plaseaza cate o dioda 1N4148 in antiparalel cu fiecare LED;
1c) in spate - LED-urile albe(galbene) cu cu catozii spre dreapta si cu anozii spre stanga; daca LED-urile nu sunt conectate in antiparalel cu LED-urile rosii, atunci se plaseaza cate o dioda 1N4148 in antiparalel cu fiecare LED;
1d) in spate - LED-urile rosii cu anozii spre dreapta si cu catozii spre stanga; daca LED-urile nu sunt conectate in antiparalel cu LED-urile rosii, atunci se plaseaza cate o dioda 1N4148 in antiparalel cu fiecare LED.

Daca locomotiva are doar cate doua faruri laterale la ambele capete, montarea farurilor directionale bicolore se simplifica foarte mult folosind LED-uri bipolare galben/rosu; iata aici cum am procedat. Daca exista si faruri centrale, atunci tot acolo se gaseste si schema care le cuprinde si pe ele.
Am scris mai multe despre LED-uri in acest subiect.