Illusi0ns LTD

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Illusi0n

Member
28 Mai 2007
17
0
Timisoara
LOCATION
Timisoara
Am primit ieri startsetul EuroSpecial (multumesc rally) si abia am apucat sa ajung acasa ca sa-l montez. M-am descurcat. L-am asamblat pe gresia din hol si i-am facut "rodajul".

Ce nu-mi place la el:
- locomotiva nu are proiectoare functionale (o sa-i pregatesc eu doua leduri albe ;-) )
- (tot locomotiva) nu are faruri rosii pentru mers inapoi ( trebuie sa caut 4 leduri care sa incapa in locasurile corespunzatoare )
- vagoanele sunt foaaarte usoare (ma mir ca nu deraiaza) si interiorul e "chel" (asta e bine, ca se preteaza la tuning). Citind topicul lui DORIN am incercat sa desfac unul (vagonul restaurant) dar fara succes. Nu stiu de unde sa-l apuc asa ca va rog pe cei mai experimentati sa-mi spuneti si mie cum se desface.

Trebuie sa pregatesc un blat pentru viitoarea diorama (avand in vedere ca sunt pe analogic si deocamdata acolo voi ramane nu va fi nimic complicat). Am gresit la masuratoare, in loc de 2.2 x 1.5m am de fapt 3 x 1m. La momentul respectiv o sa pun si poze.
Pana atunci o sa caut leduri prin colectia mea de dispozitive optoelectronice ca sa fac un tuning la locomotiva si la vagoane.
 
Cred ca ar fi utile niste poze cu respectivul set.
Eu stiu ca in general vagoanele au niste clipsuri in laterale. Tragi usor de marginile carcasei si clipsurile ar trebui sa se desfaca. Trebuie luate cu rabdare, pas cu pas, ca altfel...
Cum nu cunosc setul, nu stiu sigur daca asa se face.
 
Poze o sa pun in weekend, cand am de gand sa deschid toate vagoanele pentru a le modifica. Ma deranjeaza ca interiorul e "chel" si n-au nici ramele geamurilor conturate (vopsite) asa ca dupa ce o sa le desfac pe toate o sa le acopar cu banda de hartie si o sa vopsesc ramele geamurilor cu vopsea argintie (gri metalizat :lol: ), dupa care o sa ma apuc de masuratori, ca sa fac un sablon pe baza caruia o sa confectionez interioarele vagoanelor.
Ma gandesc sa fac peretii despartitori din plastic subtire pe care sa-l vopsesc alb, iar unde sunt geamuri (usile compartimentelor) sa pun banda de hartie de forma dreptunghiulara. Asa ar iesi destul de bine, numai ca am impresia ca va trebui sa lucrez sub lupa si cu penseta. O sa incerc macar sa deschid vagoanele sa vad daca merita mai departe efortul.
 
Salve

Legat de lumini la locomotiva vezi ca normal ar fi sa aibe leduri SMD lipite pe placa frontala
Am avut setul si cand am scos caroseria m-am mirat ca Mehano au facut asa ceva la un model hobby

Legat de vagoane trebuie lucrat cu mare grija ca sa le desfaci
Ferestrele fac corp comun cu acoperisul si, cum a spus si lok, sunt pe post de clipsuri
Trebuie apasate, ferestrele, spre interior si cu o surubelnita cu cap cat mai lat si muultaaa, muultaaa grija se ridica capacul, dintr-o parte putin, se lasa surubelnita acolo si cu alta se procedeaza la fel pe partea opus
E mai greu pana-l desfaci pe primul ca dupa ai experienta
Daca tot umbli la ele, greutati, amenajare interioara, lumini, poate te incumeti sa separi ferestrele de acoperis si sa faci alt sistem de prindere al acoperisului

Bafta!
 
Ieri seara am prins curaj si am desfacut locomotiva. Asa am observat ledurile SMD de care pomeneste LDH. Lumina se transmite prin ghiduri de lumina pana la faruri. Slaba eficienta.
Circuitul de iluminare mi se pare ciudat, iar cel electric in general si mai ciudat. Ceea ce nu inteleg eu e de ce isi ia alimentarea de la ambele boghiuri. Poate ma lamureste cineva.
Oricum, in weekend o mai desfac o data si o sa o alimentez dintr-o sursa reglabila 0-10V pe "masa de operatie" sa vad cat consuma si sa-i fac un alt circuit de iluminare, cu leduri galbene de 3 mm pentru faruri (apropo, ochiometric ledurile de 3mm intra in locul ghidajelor de lumina) leduri rosii de 3mm pentru stopuri (acolo trebuie date gauri) si leduri albe de 3mm pentru proiectoare. In primul rand vreau sa "descifrez" circuitul de iluminare.

Vagoanele... Deci ferestrele sunt pe post de clipsuri (multumesc lok si LDH). Banuiam eu ceva dar nu eram sigur. O sa incerc sa desfac unul de clasa a 2-a. Macar daca-l stric mai ramane unul. Am planuri si cu ele: dupa cum a zis LDH sa le mai ingreunez un pic, sa le fac o compartimentare interioara, iluminare si vreau sa le vopsesc "sasiul" negru. Sa vedem ce se poate face si in privinta sistemului de prindere.

Pana atunci va rog sa-mi spuneti totusi de ce sunt doua circuite de alimentare. Pana si la vagonul modificat de DORIN am vazut ca are doua circuite, cate unul la fiecare boghiu.
 
Alimentarea se ia de la ambele boghiuri pentru a fii mai multe puncte de colectare al curentului. Presupunand ca sina este murdara pe o purtiune de .... sa zicem 4 cm, sa nu se opreasca locomotiva din mers, ea inca sa ia curect de pe celalalt boghiu. Daca alimentarea s-ar face de pe un singur boghiu, aceasta ar ingheta in acel punct.
 
Cu placere, te-as fi ajutat si cu vagoanele dar nu stiu cum arata si unde nu stiu nu prea ma bag :lol:
 
Vagoanele... Deci ferestrele sunt pe post de clipsuri (multumesc lok si LDH). Banuiam eu ceva dar nu eram sigur.

Cel mai bine e ca ulterior sa faci ce am facut si eu la vagoane similare, ferestrele corp comun cu acoperisul fiint uzuale la LIMA si Jouef, cel putin in vechime. Am decupat dupa demontare banda ferestrelor de acoperis, montandu-le separat. Pentru acoperis, functie de vagon, se poate imagina un sistem propriu de prindere.

PDI
 
Aseara am reusit sa desfac vagonul. Multumesc tuturor pentru indicatii! Incet, incet, cu multa rabdare si... teama (!) am reusit sa-l deschid. Mamaaa, cat e de munca ! :D
Startsetul asta chiar imi ofera de lucru, nu gluma. Bineinteles ca in graba am cumparat un burghiu de 3.0mm in loc de unul de 2.5mm (atat au de fapt farurile locomotivei in diametru).
Vestea buna e ca am descoperit unde pot pune lestul in vagon, ca sa fie mai greu: in santul de pe mijlocul lui. O sa pun niste cuie peste care o sa torn silicon pana la nivelul podelei. Din podea trebuie pilite (sau frezate) niste denivelari pentru a putea pune o podea la nivel. Bineinteles ca nu trebuie sa ma leg de locurile de prindere ale boghiurilor. Ma gandesc ca podeaua sa o fac din carton colorat pentru ca nu am gasit nici o bucata de plastic atat de subtire.
Pana una alta, urmatorul pas e sa nivelez cumva podeaua.
 
care se topeste f usor,intr-o cutie de bere taiata la un capat,de exemplu,cu matrite facute in lut...
 
Cred ca am mai scris despre asta, un lest perfect se face realizand conturul piesei dintr-o fasie de tabla, deschisa la un colt. Se prinde conturul astfel realizat intre doua placi metalice si se strange ansamblul in menghina cu coltul deschis in sus, pe unde se toarna Pb. Asa am inlocuit lestul la E11, BR130, etc, castigand cam 25% in greutate pentru acelasi volum ocupat.


PDI
 
Am fost un pic ocupat la serviciu asa ca nu am mai avut timp de bricolaj; urmeaza sa modific locomotiva in weekend, astfel incat sa-i pun faruri rosii pentru mersul inapoi. Mi-am scos cu ocazia asta multimetrul de la "naftalina". Are nevoie de o baterie noua, saracul...


Edit: intrebare privitoare la diorama... Am disponibil un spatiu de 3m x 1m; e bine daca pun 3 module 1m x 1m la 1.2 m inaltime?