H0e/H0m-modelism la ecartament ingust!

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

BR01DB

Active Member
3 Martie 2009
70
0
Corbeanca/Bucuresti
LOCATION
Corbeanca/Bucuresti
in curind voi incepe constructia unei diorame HO, si ma gindesc ca nu ar strica si un traseu cu ecartament mic.
as dori sa stiu in realitate care ecartament este mai folosit : cel de 750 mm (ec. 9 mm HOe) sau cel de 1000 mm (ec. 12 mm HOm)
deasemenea, as dori sa stiu pe ce ecartament merg trenuletele care sint la scara HOf ?
 
am gresit in exprimare, in loc de ecartament mic trebuia sa scriu ingust. :|
@andreul : Buna dimineata !.......pe intelesul tau, (poate n-ai priceput ce am vrut sa scriu), diorama pe care vreau sa o fac va fi la scara 1:87 adica HO, adica si HOe si HOm si HOf sint tot la scara 1:87 ( :roll: ), deci raportat la trenuletele noastre, modelele HOe care sint pe ecartament model 9 mm, ii corespunde ecartamentul real de 750 mm, respectiv HOm, ecartament model 12 mm ii corespunde ecartamentul real de 1000 mm, asa cum celui de HO 1:87 ecartament model 16,5 mm ii corespunde ecartamentul real de 1435 mm, sper ca am inteles eu bine !!!!?
crede-ma ca niciodata nu compar mere cu pere :-?
intrebarea mea era care dintre cel de 750 mm si cele de 1000 mm este mai raspindit, mai des intilnit ?!
@djflavio nu asta era intrebarea mea, si nu caut recomandari, pt ca ele pot sa fie de multe ori subiective. intradevar, ai dreptate pe HOe se gasesc mai multe, dar si pe HOm sint destule, atita timp cit am ce sa aleg pt ce vreau eu, citeva garnituri: una de calatori, una de marfa, eventual una de mina. daca am ce sa aleg din 5 tipuri de locomotive pe HOf, in diverse inmatriculari si culori, asa ca nu imi fac probleme de HOm.
 
Iti dau un link, cu toate ecartamentele din lume, si de acolo vei putea trage singur concluzia, care e cel mai raspandit ecartament ingust:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_rail_gauges

Dupa asta te decizi.

Daca nu gresesc H0f este 650 mm

Eusebiu!
 
Hmmm, linii inguste!
Eu zic ca ai mai multe alegere la H0e: firme producatoare sint Roco, Liliput, Stängl, Halling, Bemo, Tillig, TiHo, Ferro Train, etc.. Liniile inguste de 750 (Germania) si 760mm &8211; numit &8222;bosnische Spur&8220; (Austria, Ungaria, Romania, etc.) au fost, si inca sint mai des de gasit decit de 1000mm (exemplu RhB, BVZ in Elvetia), desi modelele elvetiene de la Bemo sint excelente, dar scumpe. Alte producatoare H0m sint Tillig, Kehi, Weinert.
 
Sunt compatibile, dar mai multe detalii iti da Florinn. El a montat la noi la CJ, sectiunea H0e, dar dupa cum arata sunt compatibile...
Ai grija sa nu iei sine TT. Au acelasi ecartament, dar traversele nu sunt la scara si dupe ce le iei iti dai seama de eroare...
 
@eusebiu, @dan la aceasta rubrica vorbim de scara 1:87, deci nu ne intereseaza sine TT sau N.
cum imi voi face diorama din mai multe module (un modul=o placa osb), cu siguranta unul va fi pt HOe/HOm, dar va avea si trasee de HO, cu o halta si o gara mare, o remiza, una sau doua fabricute, doua poduri. doua trasee individuale HOe respectiv HOm electrificat. traseele vreau sa ajunga in felul urmator: in halta HOe si HOm, iar in gara principala de pe acest modul sa se intilneasca toate cele trei, deci cred ca voi alege in principal sine HOe si HOm tillig, pt ca ei fac si linii HO/HOe, respectiv HO/HOm, care imi vor fi perfecte in zona garii.
ideea este ca poate m-ar tenta mai incolo sa cumpar un set roco HOe, loco, vagoanele si liniile ar fi bune dar ma gindesc ca fiind set digital, nu prea am ce face cu statia digital roco pt ca am una, ca pina se vinde.....
ca material rulant cred ca voi obta pt.:
HOe tillig, liliput, roco
HOm bemo
 
Daca dispui de suficient spatiu, in functie si de materialul rulant disponibil, ai putea face pe H0e o linie de mocanita (neelectrificata) si pe H0m o linie pentru tramvaie/suburbana (electrificata). Pentru ultima ma gandesc la o chestie in genul celor intalnite in Elvetia. Avand producatorul Bemo, e chiar bine.
 
@BR01DB

In portiunile care nu sunt vizibile ( tunel, etc ) se pot folosi sine N (pt. HOe ) si TT (HOm) deoarce sunt mai ieftine si au acelasi profil ca si cele HOe , HOm.

Atentie, Roco produce 2 feluri de sina flexibila HOe, sina standard si cea " feldbahn " care are traverse mai rare, ambele sunt perfect compatibile.
 
H0e... pentru inspiratii uitati-va pe aceasta pagina. Diorame in module de la campionii europene in modelism H0e.

Daca introducerea pozelor ar fi mai usor (direct upload), ar avea o gramada de fotografii despre aceasta minunata diorama!
 
Tram H0m... hmmm... pe undeva m-am intilnit cu asa ceva, o sa incerc sa caut pe net. Modele sint citeva, mai ales tramvaie elvetiene.
Recent gasit pe net: http://www.modellbahnfrokler.de/tram/
 
ma bag si eu in vorba mai tirziu dar sper cu folos. incerc sa raspund la prima intrebare pusa la acest topic...
din ce stiu eu si cred ca stiu bine, cea mai raspindita (ca si intindere in km) cale ferata ingusta si de altfel una dintre cele mai raspindite cai ferate de pe glob dupa ecartamentul 1435 mm este asazisul ecartament englezesc 1067 mm. acest ecartament se foloseste in multe state din Africa si Asia si se foloseste si in Japonia si Australia (partial) si Noua Zeelanda.