
"Furnalul din satul hunedorean Govajdie, cunoscut pentru faptul că a produs fonta necesară realizării mai multor elemente de rezistenţă ale Turnului Eiffel, va fi reabilitat şi pus în valoare din punct de vedere turistic în baza unui proiect cu finanţare nerambursabilă estimat la 1,5 miĂÂlioane de euro, informează Agerpres.
Proiectul a fost elaborat de Primăria comunei Ghelari, pe raza căreia se află satul Govajdie, şi va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional după organizarea licitaţiei publice de execuţie."Intenţionăm ca lucrările de reabilitare ale furnalului să fie începute în primăvara acestui an şi să se încheie în toamnă. în cadrul proiectului va fi refăcut acoperişul halei în care se afla furnalul, vor fi efectuate reparaţii la fundaţie şi vor fi consolidate zidurile. De asemenea, va fi refăcută gara veche din Govajdie, după modelul iniţial din anul 1800</B><B>[de fapt 1900]", a declarat ieri primarul comunei Ghelari, Ioan Bulbucan.
în proiect a fost inclusă şi reabiliĂÂtarea căminului cultural din Govajdie, acesta urmând să fie transformat în Muzeul Fierului. în acest loc vor fi posibile proiecţii tridimensionale cu imagini ale furnalului, în diferite perioade ale existenţei acestuia. Lângă Muzeul Fierului vor fi amplasate câteva case tradiţionale din à ¢inutul Pădurenilor.
Turiştii interesaţi de aceste obiective vor fi aduşi din Hunedoara la Govajdie cu o replică a mocăniţei, deosebirea fiind că vagoanele trenuleţului vor fi montate pe roţi din cauciuc şi nu pe boghiurile de cale ferata îngustă. Traseul gândit de autorităţile locale include Castelul Corvinilor din Hunedoara, Catedrala Ortodoxă din Ghelari ? singura dintr-o comună românească, intrarea într-o mină de fier, furnalul şi Muzeul Fierului din Govajdie.[...]"
Text preluat din Jurnalul National.
Exista oare planuri cu gara, era model tip, sau poate doar din fotografii s-o reconstituie?