Gara Comanesti (501)

 • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
  Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Semafor

Well-Known Member
Trenulist
21 Februarie 2011
750
19
Pascani
LOCATION
Pascani
(Gara Comă’neşti

Localitatea: oraş COMĂNEÅžTI
Adresa: Str. Republicii 1
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): BC-II-m-A-00815
Scurt㒠descriere
A fost construita de ing. Elie Radu, replica a Garii din Lausane. Asemanatoare garii din Curtea de Arges. )

Sursa: http://www.bacau.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=200

Nu stiu de ce se spune ca e o replica a garii din Lausane. Am cautat pe net dar nu seamana nici cu actuala nici cu vechea gara din Lausane. (..Asemanatoare garii din Curtea de Arges...) mie mi se pare a fi o sora a acestei gari avand in vedere ca au acelasi - parinte- Elie Radu.

(Detalii Gara Comanesti
situata pe strada Republicii, nr. 1, orasul Comanesti;
construita in anul 1892;
planurile au fost realizate de arhitectul Elie Radu;
construita sub forma unei replici a garii din Lausane;
introdusa pe lista monumentelor istorice de interes national. )
Sursa: http://www.skytrip.ro/gara-comanesti-din-judetul-bacau-ob-3192.htm
Aici in plus apare si anul constructiei - 1892

(joi, 10 noiembrie 2011
Subiect de telenovela cu...gă’ri: sunt sau nu surori cele două’?!?

Poate aţi aflat, poate nu.
Gara din oraşul Comă’neşti - replic㒠a gă’rii din Lausanne (Elveţia) pă’strând totuşi proporţiile (cel puţin dintre cele dou㒠localită’ţi), seamă’n㒠destul de mult cu cea din Curtea de Argeş (Gara Regală’).

Prima este: situat㒠pe strada Republicii, nr. 1, în oraşul Comă’neşti; a fost construit㒠în anul 1892; planurile sale au fost realizate de arhitectul Elie Radu; este introdus㒠pe lista monumentelor istorice de interes naţional.


imagine http://www.panoramio.com/photo/26986639

Cea de-a doua este o impozanta cladire construit㒠în anul 1898, spun unii ca ar fi realizat㒠"dup㒠un model original francez, combinat cu elemente de stil romanesc de că’tre Andre Lecomte de Nouy"(http://www.turism-arges.ro/obiective-turistice-arges/gara-basarab-curtea-de-arges/).
Află’m îns㒠că’: "Dupa 1880, cand s-a infiintat Directia Generala a CFR, prin eforturile unor arhitecti si ingineri romani, s-a cautat sa se realizeze un stil arhitectonic romanesc in constructia de statii CFR.
Reprezentativ, in aceasta privinta, este stilul arhitectonic romanesc, creat de Elie Radu, care a realizat garile de pe liniile Targu Ocna-Palanca, Pitesti-Curtea de Arges, Craiova-Calafat. Se remarca gara Comanesti, realizata ca o replica a garii din Lausane, Elvetia." (http://www.forumtrenuri.com/t1193-gari-cladiri-tehnice-si-administrative)

Bucuroşi putem afirma: cele dou㒠sunt surori, au acelaşi arhitect.
Totuşi cum ară’ta gara din Lausanne?

Iat-o!
imagine http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gare-lausanne-IMG_0002.JPG

Totuşi e o alt㒠Mă’rie... )
Sursa: http://puiunistoreanu-moinesteanu.blogspot.ro/2011/11/subiect-de-telenovela-cugari-sunt-sau.html

Imaginile celor 3 gari le puteti vedea deschizand link-ul.
 
Buna Semafor,

minunata initiativa de a ne prezenta una din bijuteriile arhitectonice uitate astazi !
La o prima citire: cladirea garii Comanesti nu este doar asemanatoare ci este chiar identica cu cea de la Curtea de Arges :) Si, din fericire pentru noi, nu are nici o legatura cu gara din Lausane (o alta inventia a unui renumit istoric roman).... Cladirea este absolut originala, gandita si construita de minti romanesti si inspirata din arhitectura manastirii Curtea de Arges. Sunt niste minunate elemente de inspiratie romaneasca:vedere generala:cred ca am facut pozele prin 2010...nu mai stiu exact.
 
Multumesc pentru interventia ta, Catalin. Initial am vrut sa scriu surori gemene dar mai apoi m-am gandit ca poate n-or fi chiar identice si-mi ridic lumea in cap. Am vrut mai de mult sa atac acest subiect. Nu stiu de unde povestea cu gara Lausane. Mai degraba are elemente de asemanare cu gara Victoria din Mumbay :lol: .
Am fost ieri intr-o mica excursie pana la Agas si nu m-am putut abtine sa nu fac poze si cu tematica feroviara. Iata cateva imagini dinspre oras a garii Comanesti din 07 mai 2013:si cateva imagini din holul caselor de bilete:
 
Ufff, cu riscul sa ma repet, gara din Comanesti nu este catusi de putin "sora" cu gara din Lausanne!

Asa cum spunea si Catalin mai sus, gara din Comanesti are intr-adevar o sora geamana, insa aceasta este gara din Curtea de Arges. Si, fiindca veni vorba de surori, este totusi una dintre putinele gari din Romania care are intr-adevar o sora in strainatate. Dar nu in Elvetia, ci undeva un pic mai la sud... Este vorba despre gara din Velletri:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Velletri_-_stazione.JPG

O sa va uitati la poza si o sa-mi ziceti... "da' nu seamana cu gara din Curtea de Arges sau cea din Comanesti!"

Asa este, nu seamana, dar sunt totusi surori bune: au acelasi tata, adica pe arhitectul italian Giulio Magni. Si inainte sa va socheze faptul ca acest minunat stil neoromanesc este de fapt opera unui italian, ati putea sa va ganditi ca, din contra, italianul respectiv, care era intre altele bun prieten al arhitectului roman Ion Mincu, a fost atat de fermecat de stilul respectiv incat a considerat normal ca unele lucrarile sale de pe pamant romanesc sa fie realizate in acest stil.

Pentru cine poate sa citeasca un text in limba italiana:
http://it.wikipedia.org/wiki/Stazione_di_Velletri

si, aici: http://w3.uniroma1.it/strappa/?p=535

o lista destul de completa a operei arhitectului, care listeaza in anul 1898 statia de cale ferata Curtea de Arges si casa inginerului Elie Radu din Bucuresti, dar nu pomeneste nimic despre sora geamana din Comanesti, nici despre alta bijuterie de arhitectura feroviara cu acelasi autor, halta Elie Radu (azi inlocuita de anodina halta Brusturoasa)

Insist in a mai face inca o precizare, fiindca se pare ca in mintea unora staruie o serie de confuzii: potrivit sistemului practicat in Romania, la fel ca si in Italia, Franta si alte cateva tari europene, la proiectarea unei cladiri participa in mod obligatoriu cel putin DOI autori, unul fiind arhitect si responsabil pentru partea de arhitectura, celalt fiind inginer si fiind responsabil pentru partea de structura. Mai pe intelesul tuturor, arhitectul este cel care hotaraste CE anume se va construi, iar inginerul precizeaza CUM se va construi.

Toate cladirile din Romania sunt proiectate in acest sistem si de aceea au DOI autori, inclusiv lucrari celebre precum podul de la Cernavoda!

Ramane sa judecati singuri in ce masura poate fi corecta formularea referitoare la "opera arhitectonica a inginerului Elie Radu"!
 
Re:

<r><QUOTE author="victorian"><s>
victorian a spus:
</s>o lista destul de completa a operei arhitectului, care listeaza in anul 1898 statia de cale ferata Curtea de Arges si casa inginerului Elie Radu din Bucuresti, dar nu pomeneste nimic despre sora geamana din Comanesti, nici despre alta bijuterie de arhitectura feroviara cu acelasi autor, halta Elie Radu (azi inlocuita de anodina halta Brusturoasa)<e>
</e></QUOTE>

cladirea haltei Elie Radu, asa cum apare intr-o monografie a localitatii....<br/>
<br/>
<IMG src="http://i574.photobucket.com/albums/ss187/c_claus/diverse/brusturoasa%201_zpsozb5p0qw.jpg"><s>
URL><e>
</e></IMG></r>
 
Interesanta imaginea, cladirea haltei apare intr-o ipostaza diferita de imaginile din Albumul de la 1903, unde imprejurimile sunt golase, fara vegetatie, fara gardulet, fara banca de pe peron... Imi permit sa presupun ca deja avea in jur de 10-15 ani de la constructie.
 
Re:

<r><QUOTE author="cosmin78"><s>
cosmin78 a spus:
</s>Interesanta imaginea, cladirea haltei apare intr-o ipostaza diferita de imaginile din Albumul de la 1903, unde imprejurimile sunt golase, fara vegetatie, fara gardulet, fara banca de pe peron... Imi permit sa presupun ca deja avea in jur de 10-15 ani de la constructie.<e>
</e></QUOTE>

imaginea a fost reprodusa la aceasta calitate...din pacate...insa putem vedea un personaj central care poarta o uniforma CFR model 1893-revizuita in 1921 (erau de fapt identice cu cele ale armatei romane cu exceptia insemnelor specifice cailor ferate). Putem presupune (pentru ca nu putem vedea detalii de tipul petliţe, culorile, însemnele chipiului şi însemnele de la epoleţi) ca este vorba de seful statiei.<br/>
<br/>
Hainele celor doua personaje civile nu lasa insa loc de prea multe discutii, suntem intr-o zi de vara a anilor '30.<br/>
<br/>
sigur stiti si aceasta imagine stereoscopica datand cu siguranta din jurul lui 1900...<br/>
<br/>
<IMG src="http://imagoromaniae.ro/images/detailed/4/29790.jpg?t=1423233060"><s>
29790.jpg
</e></IMG><br/>
<br/>
si aceasta imagine care se vinde pe delcampe, care ne arata intreaga zona cu cladirea garii in mijloc ...<br/>
<br/>
<IMG src="http://images.delcampe.com/img_large/auction/000/281/625/283_001.jpg"><s>
URL><e>
</e></IMG></r>
 
Re:

<r>Catalin, multumesc pentru precizari! <br/>

<QUOTE author="victorian"><s>
victorian a spus:
</s>
<br/>
Insist in a mai face inca o precizare, fiindca se pare ca in mintea unora staruie o serie de confuzii: potrivit sistemului practicat in Romania, la fel ca si in Italia, Franta si alte cateva tari europene, la proiectarea unei cladiri participa in mod obligatoriu cel putin DOI autori, unul fiind arhitect si responsabil pentru partea de arhitectura, celalt fiind inginer si fiind responsabil pentru partea de structura. Mai pe intelesul tuturor, arhitectul este cel care hotaraste CE anume se va construi, iar inginerul precizeaza CUM se va construi. <br/>
<br/>
Toate cladirile din Romania sunt proiectate in acest sistem si de aceea au DOI autori, inclusiv lucrari celebre precum podul de la Cernavoda<e>
</e></QUOTE>

<br/>
Pe baza acestui principiu exista o rivalitate intre cele doua profesii, unde inginerul incearca sa simplifice, sa reduca din costuri etc., iar arhitectul sa-si mentina opera cat mai fidela viziunii sale. Ce nu pricep multi este ca , de fapt, cei doi sunt complementari in elaborarea si executarea unui proiect, si nu pe pozitii opuse. Deh, nu toti ou aceleasi orizonturi...<br/>
Recent, la prezentarea unor proiecte de reabilitare si recuperare a podului feroviar Maria Pia (fratele mai mic al viaductului Garabit, construit de dupla Eiffel-Seyrig), peste raul D´Ouro, in Porto , un ingineras oarecare se plangea "...ce a trasat arhitectul in 2 secunde, inginerul a pierdut 2 saptamani sa relizeze calculele structurale...". Rasunsul a venit sec, culmea, de la un coleg de breasla "Si inginerul pentru ce este platit? Nu asta e meseria lui?!"</r>
 
119040970_666344054006809_7493957194048088529_n.jpg
 

Atașamente

 • 119042641_975123812893238_5079706343731117837_n.jpg
  119042641_975123812893238_5079706343731117837_n.jpg
  48,8 KB · Vizualizări: 6
 • 118936816_725577381329934_5475893455512222124_n.jpg
  118936816_725577381329934_5475893455512222124_n.jpg
  33,5 KB · Vizualizări: 7
 • 118955914_3235305019910028_5373577939719235186_n.jpg
  118955914_3235305019910028_5373577939719235186_n.jpg
  37 KB · Vizualizări: 7
 • 118984159_1008835662911858_3865457162891243659_n.jpg
  118984159_1008835662911858_3865457162891243659_n.jpg
  38,9 KB · Vizualizări: 8
 • 118999315_4295940793781372_4798469212579877037_n.jpg
  118999315_4295940793781372_4798469212579877037_n.jpg
  45,5 KB · Vizualizări: 8
 • Like
Reacții: AdyAero