Am eu, dar locuies in Arizona...
Am construit-o singur si are 4 axe ca sa tai polistiren pentru aripi si fuselaje de Aeromodele. Nu a costat prea mult aproximativ $200 poate chiar mai putin. Nu prea stiu exact, pentru ca defapt am cumparat 4 controloare independente 2 alimentatoare si trei seturi de motoare (4 bucati setul) ca sa pot modifica puterea masinii. Cu o masina facuta de casa nu prea merge detalii fine de modelism HO. Motivul este tolerantele pieselor componente care sunt pe jumatate bineinteles facute acasa... Masina mea are "stepper Motors" care nu au feedback asa ca o greseala nu poate fi corectata ca si la o masina facuta cu Servo Motors.
Am vazut masini mici facute pe 3 axe dintro imprimanta veche care aveau o freza mica Dremel precizia nu era indeajuns de buna pentru lucruri mici de calitate. Concluzia la care am ajuns dupa un an si ceva este ca numai o masina comerciala cu laser format mic este cea mai buna solutie pentru modelism si prototipuri mici. Au inceput sa apara unele uzate pe aicea in SUA la preturi destul de mici de la $3500 in sus depinde de Wattaj si dimensiunea platanului. :lol: Masini cu Freza costa mult mai putin sub $1000
Atit cit despre geamuri si pereti etc,acestea sunt foarte ieftine si detailate (Stiren Injectat) incit niciodata nu asi putea justifica costul unei masini chiar la pret de $1000.
O freza mica CNC are nevoie si de cutite taietoare mici care din nefericire se rup usor si nu sint chiar ieftine. In plus trebuie desene CAD care iau in cosiderare tolerantele cutitului frezei.
In plus plasticul nu prea se taie bine cu freza deoarece are tendinta sa se topeasca de la frecare... :-?
Nu vreau sa descurajez pe nimeni dar CNC cu freza sau LASER nu este chiar simplu pentru modelisti iar costurile nu se justifica. In special cu stim no cine
Unele operatiuni comerciale (gravori, Circuite etc) au in dotare astfel de scule dar de obicei nu vor sa ne ajute decit la preturi exorbitante.
Cel mai usor si relativ ieftin este injectarea acestor mici detalii din rasina intrun mulaj de guma siliconica. Totusi este destul de scump comparat cu geamuri injectate de-a gata.
Mult Noroc, Lica