Doua boostere pe acelasi circuit

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

sogard_2003

Well-Known Member
Trenulist
19 Ianuarie 2016
3.617
67
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Problema mea pleaca de la ideea ca o sa fie multe locomotive puse pe circuit, unele vor stationa, altele vor rula, luand in calcul si vagoanele cu iluminare sigur se depaseste consumul nominal al unui booster.

Despre cum s-ar putea rezolva aceasta problema eu m-am gandit la izolarea triajului spre exemplu fata de circuitul de rulare.
Nu inteleg ce s-ar intampla atunci cand o locomotiva trece peste izolatia dintre cele doua circuite, pentru ca practic o parte din roti vor primi alimentare de la un booster iar rotile ramase vor primi alimentarea celui de-al doilea booster.
- Se face scurtcircuit ?
- Se dubleaza tensiunea si ies artificii din decodoare ?
- Se ard boosterele ?

Se rezolva cumva toate problemele cu un modul de tranzitie ?
:?: :cafea:
 
Un booster de 3A precum cel de la Roco suporta fara probleme 3 garnituri iluminate cu locomotive cu sunet si fum ruland simultan. Chiar 4-5 daca unele stationeaza cu sunetul/fumul pornit.

Daca ai nevoie de mai mult, imparti diorama in doua, o jumatate alimentata de centrala, cealalta de un booster. Cele 2 jumatati trebuiesc izolate pe ambele sine.

Ca sa nu ai probleme de scurt la traversarea jonctiunii, feederele de alimentare trebuie sa fie la cel putin 1 m de izolatie, iar boosterul si centrala sa fie "in faza", adica la un moment dat sa fie "+" pe sina de aceeasi parte.

Determinarea fazarii se face astfel: se scurtcircuiteaza izolatia dintre 2 sine si se masoara tensiunea (pe scala de alternativ) peste cealalta izolatie. Trebuie sa fie 0 sau f. mica. Daca tensiunea este peste 25-30V atunci boosterele sunt in antifaza si trebuiesc inversate firele de alimentare la unul dintre ele.
 
Dac, de izolat circuitele intre ele am inteles ca trebuie izolate pe amblele sine, sa presupunem ca le montez in faza, ramane problema la care inca nu am raspuns, ce se intampla cand locomotiva trece de pe un circuit pe altul. Sea arde decodorul sau se blocheaza temporar ?
Pana la urma vorbim , din punct de vedere electronic , despre montarea in paralel a doua punti de MOS-FET (la trecerea locomotivei) comandate cu acelasi semnal, semnal care ajunge sau nu corect in locomotiva. adica presupun ca daca puntile ar fi la fel (mult spus la fel) semnalele la iesire ar trebui sa fie identice intr-o oarecare masura (sa se incadreze in standardele DCC ) pentru a nu prelicita informatia.

Osciloscop nu am. :mad:
 
Toncescu, cunosti macheta, alimenteaza cu un singur traf, cel care vine cu statia Fleischmann.

Izolarea liniilor, pentru determinarea blocurilor, este doar pe o sina, fiecare bloc fiind alimentat de la aceiasi sursa.
Nu se intampla nimic la rulare.
Este drept ca la el pot rula in acelasi timp doar 4 garnituri cu sunet, fum si vagoane cu lumina.
 
LDH, la macheta aia , sunt blocuri alimentate din acelasi booster (amplificator de curent) , problema este ca un astfel de amplificator nu este usor de realizat pentru curenti mai mari de 3 Amperi. De aici rezulta montarea in paralel a mai multor bosstere, comandate cu acelasi semnal, deci vorbim de blocuri de cale ferata alimentate din surse diferite. Blocurile de pe macheta domnului Toncescu sunt alimentate din acelasi booster dar ele sunt create cu alt scop, gestiunea traficului feroviar... aici e vorba pur si simplu de suplimentarea curentului care ajunge la sine.
 
Ti-am scris mai sus:
dac a spus:
Ca sa nu ai probleme de scurt la traversarea jonctiunii, feederele de alimentare trebuie sa fie la cel putin 1 m de izolatie...

Adica sa ai cam 2m intre feederele celor 2 boostere; astfel rezistenta interna a sinelor este suficienta ca sa nu se produca scurt.

Si inca ceva: cele 2 sectionari ale liniilor sa nu fie perfect paralele ci decalate cu cativa mm (e usor daca folosesti sina flexibila); astfel incat sa nu se produca scurt simultan pe ambele sine.

Eu zic ca daca folosesti decalarea izolarilor nu mai ai nevoie de cei 2 m...
 
Eu ma gandeam sa pun totusi o rezistenta de cativa W... dar merge si cu rezistenta interna a liniilor. O sa fac teste, momentan nu am in fata schema , nu mai tin minte exact, oare NanoX are iesire pentru comanda unui al doilea booster?
Pe openDCC am vazut un booster care avea iesire separata pentru comanda unei punti daca nu ma insel chiar inainte de comanda lui L6203... ma gandesc ca s-ar putea monta inca un L6203 pe aceiasi placa, poate chiar din aceiasi sursa ca sa nu existe diferente.... binenteles cu susra dimensionata pentru noii parametri de consum, si iesirile spre linii sa fie independente O fi oare posibil ?

Pentru ca o varianta de genul: doua NanoX care sa primeasca pe XpressNet acelasi semnal din multimouse/PC mi se pare prea complexa si poate chiar inutila.

ce parere ai ?
 
Daca imparti traseul tau in 2 sectoare izolate conectezi unul la centrala iar celalalt la iesirea boosterului. Intrarea boosterului o legi la iesirea de sine a centralei (practic la sinele sectorului 1).

Un avantaj al impartirii in sectoare este faptul ca, in cazul unui scurt intr-un sector, numai acesta va fi deconectat, celalalt nefiind influentat. Pt. asta insa este necesar ca fiecare booster sa aiba propria sursa de alimentare.

O varianta de booster testata de mine gasesti aici
 
Dac, in schema prezentata de tine ( sa luam chiar cazul tau ) ce se intampla cu boosterul daca scurtcircuitezi centrala piko. eu zic ca nu mai merge nici el. :D daca scurtcircuitezi doar boosterul atunci sunt de acord ca piko va trimite semnal in continuare la sine.