DIY DCC - Tester Decodoare

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

lokomoto

Active Member
2 Mai 2008
97
2
Arad
YAHOO
lokomotodcc
LOCATION
Arad
Salutare,
Prezint foarte pe scurt un tester de decodoare DCC realizat pe o placa de test insa foarte util in diagnosticarea decodoareler ce nu au conector NEM.

Componente:
- Conector pentru 8 fire decodor (fabricat de Phoenix Contact)
- Conector pentru linie (fabricat de Phoenix Contact)
- LED-ri 3mm : 6 buc
- Diode 1N4007 - 2 buc, 1N4148- 1 buc,
- Rezistor 1K - 5 buc, 1K2 - 1buc
- Condesator 22nF - buc
- bobine 100uH - 2 buc
- Motor: Piko 9600RPM (dintr-un BR119 pe N vechi de mai bine de 20 ani)
- Placa de test de la TMEConform cu schema din prima poza se mai pot adauga:
- extensie la conectorul cu 8 fire pentru F2, F3
- un alt conector NEM 652 si leduri pentru F2, F3,

Sper ca pentru cei care le au cu electonica si nu numai va fi folos pentru o depanare rapida a decodoarelor fara necesitatea montarii intr-o locomotiva. Desigur cine doreste poate sa-l cumpere gata facut,...vezi cele din comertul de specialitate.
 
am si eu o intrebare . sunt nouin domeniu am inceput si eu sa fac o diorama ssi ce asi vrea sa te intreb , am o sursa de alimentare de la un calculator pot sa o folosesc intrun fel sa altul pe la automatizari sau digi .ce pot sa fac cu ia dami o idee
 
Salut,
Esti cam offtopic,..... insa pe scurt, sursa de PC are iesire pentru tensiuni de 5V si de 12V cea ce pentru DCC (digital) este cam putin DCC necesita 14-16V unele mergand chiar si mai sus.
In analogic se poate folosi insa iti trebuie un circuit care sa varieze tensiunea intre 2 si 12V iar cu 5V poti alimenta circuite ce tin de digital TTL, CMOS, procesoare, microcontrolere, etc.
Daca consulti forumul cu atentie vei gasi informatii detaliate despre cea ce te intereseaza.
 
Deoarece este deschis un topic cu testerul pt. decodoare am sa prezint aici si varianta facuta de mine. Rolul acestui tester este pt. testare rapida a decodoarelor, fara a pierde timp cu montarea acestora pe o locomotiva.

Eu alimentez statia Roco printr-o sursa stabilizata de laborator, ocazie cu care verific si curentul consumat.

Testarea in sarcina o fac prin franarea volantei cu degetul pana la obtinerea unui consum de 1,15 A ( 0,15 A consuma statia in gol ).

Led-urile verzi sunt cele pt. lumini, in functie de directia de mers, sagetile de pe suport arata sensul in care trebuie sa se roteasca motorul.Eu am folosit o mufa mama pt. NEM 652, si un adaptor pt. decodoarele care au doar fire conexiune