Diorama TT BogdanRa

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
@cosmin78: Ok, am inteles, erau premergatoare intrebarile... Cred ca ma inec in dubii mai ales... Din categoria (z)dubii bateti tare!

Oricum niste dileme mi-au fost eliminate. Good for me, thanks for you!

@stageexp: multumesc frumos. la acele reglete cu surub de la becuri ma gandeam si eu, arata frumos si nu dau probleme. Mai imi recomanda cineva regletele de la Tillig (ca la conectorii de linie), dar acelora le vad rolul intre module

@gam3: am raspuns deja...mersi

@sogard: sa traiesti, Maria Ta! ne vedem saptamana asta?
 
Si a inceput ! Today was a great day to die... dar nu am murit, ci am inceput sa dau forma dioramei.
Intai de toate lemnele aranjate pe dimensiuni (in loc de 2 m aveam 3m, in loc de 50mm aveam 38-40...)

Apoi le-am masurat si marcat:

Am trecut la chestii serioase:

si primul "bat" de 2 metri este gata:

apoi al doilea:

si gata cele 3 pe care voi pune 6 brazi de 1,10 m:


dupa care au venit niste prieteni si am baut... deci continuarea maine...
Oricum la o intalnire cu PDI si o bere buna am descoperit si noua cupla scurta:


Eu eram cu masina deci cupla era fara alcool...

Nu o mai fac modulara pentru ca "motivele" pentru care o faceam modulara nu prea stau in picioare: transport cu masina (si oricum trebuia sa rabatez 2 locuri) si scosul pe o usa de 75 cm...dar daca usa era de 65?

Cam asta pe scurt... Pe langa diorama mare va exista si o "stationara" unde voi testa diferite tehnici...
 
Merci Andreiul... sa vedem...

Ziua a doua

Elementele taiate cu o zi inainte si astazi s-au dovedit a fi perfecte de foc, pentru ca nu se potriveau neam. Plus pendularul s-a spart si abia mai taie... a propos: stie cineva unde pot repara un pendular? Mi s-a spart o bucata de fonta de la locul unde se prinde panza...

Oricum a fost o zi cu noroc, dupa ce am cumparat si un raspir ca sa pot fatui imbinarile, dupa ce am mai facut si un dulap si am organizat zona de lucru cei de la BogdanRa Ea Za Lemn SA au reusit sa termine infrastructura dioramei mari:



cu detaliu (de parca ar pasa cuiva):


si materialele pregaitie... foarte mult parchet de 8mm ramas de la un apartament:


Urmeaza si maine diorama mica.

A propos: ce culori sa folosesc pe panza cu aracet?[/b]
 
fara pendular, dai la fierestraul de mana :p
pe langa detaliul ala, o sa ai nevoie si de un coltar ceva pentru oarece rigiditate.un cub taiat din resturi merge...
 
Peste tot sau doar la colturile ramei?adica la toate îmbinarile sau doar in 4 colţuri.
Oricum partea cea mai grea a fost tă’ierea cubuletelor de la îmbină’ri.

Azi fac diorama mica. Ceva de genul 30 pe 50. Fara motor.
 
Imi permit eu cateva sugestii.
Cea mai importanta ar fi sa renunti la acele imbinari intre sipcile din lemn, pentru simplul motiv ca in regim de amator, adica fara masini de prelucrat lemnul, sunt destul de greu de facut.

Intr-o tamplarie se pot face ce-i drept mai usor, insa orice imperfectiune duce la jocuri nedorite. In plus, este o operatiune consumatoare de timp. Depinde de tine daca mergi pe acea idee sau renunti. Ca sfat, pur si simplu, eu as face un caroiaj din elemente dispuse perpendicular, care insa nu se gasesc in acelasi plan, adica sunt suprapuse, as renunta la imbinarile respective. Daca nu folosesti rigle foarte groase, cred ca acest lucru nu ar reprezenta o problema.

Pendularul este greu de reparat, incearca daca ai asa ceva in zona in pietele de tip talcioc, unde sunt mesteri care din bucati recuperate pot face diferite reparatii prin inlocuirea componentelor defecte.

Cele mai importante sunt imbinarile extreme, de colt, unde e bine sa folosesti un reper triunghiular sau un cub din lemn, care sa sustina structura. Din proprie experienta recomand si o rigidizare cu sipci dispuse pe diagonala, care la modulele mele s-a dovedit a fi absolut necesara.
 
salut!
Din pacate decizia nu numai ca a fost luata si a si mancat timpul de care spuneai. Oricum am folosit dulapiori de 3,8 cm latura. Imbinarile le-am facut la 18mm... A iesit destul de rigida, oricum iau in seama cubuletele de la colt...

Picioarele le pun pe interior la colt, iar diagonalele le las balta... Deocamdata.... La cel mai mic semn ca ceva nu este in ordina...schimb.
Dar pelanga imbinarile de care spuneam eu o sa prind pe deasuopra si diferite suprafete (nivelul 0) al dioramei, astfel incat sper sa tina...

Intr-adevar a fost mult d emunca si de pilit/rashpirat

Pendularul azi a mers super... Din categoria nevasta care vede modelistu ca isi face diorama ii cere si-un pat ieri si azi am lasat sioramele deoparte si am taiat lemn pt pat...

Dar, stageexp, si ceilalti... voi tine seama de orice sugestie si multumesc
 
Salutare! Cu o intarziere de cam o saptamana prezint cateva poze de pe santierul "13 Decembrie" al Diviziei de Feroviare si Lemn BogdanRa (fosta BogdanRa Ea Za Lemn SA).

In primul rand diorama a fost pusa pe pozitie. de fapt ceea ce va fi o diorama... Stelajul robust de 1100x2003 mm este sprijinit pe 6 picioare, incadrand rezervorul de apa calda, iar in stanga putem remarca o masa de lucru ce ulterior va fi trimisa catre alte locatii sau se va pozitiona "sub" diorama... problema este a picioarelor centrale ce nu credem ca vor accepta volumica ei:


Norii negri s-au adunat inainte de ultima vijelie a acestui an astfel incat strazile au devenit torente:


O buna oportunitate pentru ca lucrarile sa fie "startate":


Echilibrarea le nivel se face cu ajutorul echipamentelor dedicate:

, iar camioanele de sorginte Kauflan-americana parasesc in glorie santierul:


urmeaza o pauza pentru ca nu au sosit inca liniile...

Tot in aceasta pauza s-a inceput si minisantierul Mobile01 (300x450 mm) pe care va stationa o sina profil U...

va continua

=-= Update<i></i>: la providerul de feruginoase liniare mi s-a transmis ca sinele "este" pe vine... asa ca este posibil ca saptamana viitoare s aincep munca la crosetat sine... =-=

=-=Update 2<i></i>: S-a deschis topicul destinat dioramei Mobile01, TT, fixa la adresa http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=129648129648. Si am fost anuntat ca au venit si flexibilele!!!!
 
Ca sa nu va las sa asteptati (stiu ca jumatate din tara cauta in CAN CAN si Libertatea vesti depsre diorama aceasta) iata ce am facut aseara...
Am tiparit la scara 1/1 (Corel m-a ajutat via Doru - finul, prietenul, varul meu) toata diorama pentru a-mi face o idee despre cum va arata...


si uite si aici detalii d eprindere temporara:



Urmarea? Sa iau hartiile, sa le pun pe jos si sa tai placaj pentru a face pat pentru linii... deja se face frig si ne vom retrage la Bucuresti... dar pana tunci mai facem cate ceva
 
Au venit sinele!!! (Multumesc, trennet.ro)
La munca si crosetat de linii...

Pregatirea:


Introducerea sinelor (multumesc sotiei mele pentru ajutor... cuvantul crosetat a starnit dorinta de ajutor... Ma dor ungiile si buricele degetelor):



Intai am incercat sa introduc cate o sina prin clemele de la primul terasament, apoi a doua... urmatoarele bucati le-am introdus cate doua sine pe terasament... Foarte greoi (in jur de 50 de minute pe metru de sina)

Apoi am introdus toate terasamentele pe o singura sina, a doua venind dupa aceea... Cam 40 de minute pe metru liniar de sina... tot nasol.

Usor a mers cand am introdus toate terasamentele pe o sina, dar la a doua sina m-a ajutat sotia si atunci am redus metrul liniar la aproximativ 20 minute de confectionat.

Oricum este greu si obositor, lucru in care doa satisfactia muncii si economia de aproximativ 30% din pret te ajuta.
Sinele arata insa ciudat si traversele nu arat paralel din prima, necesitand ulterior corectii, de asemenea o singura clema scapata te duce la disperare...sau ai rabdare sa vezi unde si cum le folosesti...
 
Vai daca stiam ca ti-ai luat linie dinaia ... pune traversele pe masa sa stea cat mai drepte si aliniaza-le cu ceva cornier...ai sa vezi ca intra instant.
 
inteleg nerabdarea sa crosetezi dar eu zic sa te opresti, exista sansa sa ai ce desface, sigur vor fi tronsoane mai mari sau mai mici de 1 m iar in curbe ai sa constati ca ai nevoie sa completezi pe sina exterioara din cauza razei mai mari cu bucati de sina iar pe sina interioara sa tai din sina, sfatul meu este sa faci mai intai patul traseului si apoi asamblezi sinele la lungimile necesare masurate la mm in functie de distantele intre macaze sau alte puncte unde ai nevoie de intreruperi (joantele de plastic), daca tot ai planul traseului facut pe hartie incearca sa pui provizoriu cat mai exact sinele pe acest plan si ai sa constati ce lungimi de sine iti trebuie, oricum nu taia nimic din sine dacat la montajul final altfel risti sa ai ce strica deci alti bani, alt timp de asteptare
 
Da, asa am si facut!
Adica... fiecare sina de metal are 1 metru, iar traversele de plastic au 21 cm. Pe fiecare pereche de sine am bagat numai 4... in asa fel am rezolvat curbele, (adica sa se miste sinele, pe exterior sa am mai lung, etc etc)

Si nu tai deocamdata nimic...ma gandeam sa fac patul de sine (deja este printat), dar am doua intrebari (pe care mi le-am ridicat singur, dar vi le adrsez si voua)

1. cu ce tai? bonfaiereul este ok? Cutit?
2. terasamentul (pietraria) o fac dupa ce fac un join al tuturor sinelor? sau sa il fac deja?

Nu am cumparat dremmeluri de taiat si altele asemenea pentru ca mi s-a recomandat s anu ma arucncu capul inainte, si cei de la salarizare d ela noi mi-au transmis prin fluturas ca cei care m-au sfatuit au dreptate.

Dar parca tot va trebui sa prind sinele cu niste holzsuruburi, deci tot voi cumpara ceva... Inca nu stiu, mai vad...

oricum am destul de multa sina acum incat sa termin un circuit (din cele doua jumate)...
 
Pentru taiatul sinelor eu am folosit un dremel - usor si fara batai de cap, cred ca poti folosi si un bonfaier - cel putin unul mai mic si parca sfic. Terasamentul il vei pune dupa asezarea tuturor liniilor... altfel ce ar insemna in caz de vrei ca un segmant sa nu treaca prin locul desemnat si sa treca sa zicem un centimetru mai la stanga/dreapta si ai apucat sa pui si pietris?
Succes!
PS. daca nu ai un dremel, incearca poate gasesti de imprumut pe la vreun prieten...
 
in lipsa minifrezei, poti taia cu un bomfaier mai mic.apoi pilesti frumos cu pile fine capetele taiate.nu recomand sficul, de fapt nici un fel de cleste.deformeaza rau de tot linia, daca nu esti atent si ai de pilit apoi mult.

daca vrei sa investesti intr-o minifreza, cauta una buna(Dremel, Peoxxon).de obicei, Dremel are seturi cu minifreza si accesorii, iar pretul compenseaza.
 
Noutati:

just for info: cand esti departe de linii stai pe computer...






Am primit pe privat o recomandare de atasare a pozelor care mi se pare foarte ok si pe care am folosit-o aici.
despre desene:
Diorama are 3 planuri principale. In cercul din dreapta vreau sa fac un spatiu tehnic pentru a lucra cu ceva vagoane, incarcare loco diesel, etc...
In spatele garii va fi un satuc cu cateva - posibil surprize - case si drumuri prafuite...poate asfalt... romanesc...
In varfvde munte va fi un anume castel din Romania (DACA imi iese), iar in fata va fi o gara mica, probabil cea din discutia de pe alt topic, dar nu neaprat aceea...

in dreapta ma gandeam sa pot sa fac o prelungire modulara, dar posibil sa renunt la ea...