Salutare, revin cu niscaiva sfaturi.
Imi permit a le da, deoarece am la activ o macheta feroviara neterminata (pe care am montat liniile si am facut teste de rulare) de 2x1 m, precum si o alta macheta dusa la capat de 2.5x1m, precum si mai multe module functionale.
Din propria experienta sa sintetizez:
1. la intrebarea cu descurcatul in apartament, raspunsul este ca nu m-am descurcat, in ambele cazuri pana la mutarea primei machete in garaj si a celei de-a doua machete la client, am blocat jumatate dintr-un living mare, lucru care recunosc ca a fost deranjant
2. spatiul este o problema eterna pentru modelismul feroviar, motiv pentru care in majoritatea situatiilor oamenii se asociaza in cluburi, unde pot inchiria o suprafata de rulare mai mare
3. chiar in situatia in care doresti sa rulezi trenuri acasa, trebuie sa ai in vedere solutii de optimizare a spatiului, care sunt fie de mascare a machetei in dulapuri sau dupa piese de mobilier, fie montarea/demontarea in module care sa permita asamblarea in momentele de "joaca"
4. exista intotdeauna solutia unui modul sau a unei bucati de macheta care sa nu contina un circuit inchis, sau un oval cum i se mai spune, situatia este intotdeauna frustranta, pentru ca sunt extrem de putine cazurile in care modelismul feroviar este practicat cu scopul exclusiv de realizare a infrastructurii si punere in valoare a tehnicilor de modelism, in marea majoritate a cazurilor existand dorinta principala de a rula trenuri
In concluzie, razele mici creeaza probleme de rulare pentru unele tipuri de material rulant. In situatia in care aceste probleme nu apar, vagoanele oricum arat bizar si nerealist la astfel de curbe. Cele doua macaze pe care le ai disponibile pe spatiul din imagine vor lasa in realitate (chiar daca acum la nivel de proiect arata acceptabil) foarte putin spatiu util de manevra. Decizia iti apartine, insa eu iti recomand doua posibilitati:
1. lasi cotele asa cum sunt si folosesti un singur oval, adica un circuit pe care te joci cu garniturile, preferabil fara bucata aia de tunel care fiind de mici dimensiuni poate in anumite situatii sa dea aspectul de ireal
2. daca ai posibilitatea, lungesti macheta pe care o faci modulara (din 2 sau 3 bucati) si o asamblezi in momentul in care rulezi garnituri, caz in care ai grija la proiectare si dimensionare pentru a nu te situa de exemplu cu macazele pe liniile de separatie dintre mdoule
Repet, decizia iti apartine, ceea ce am povestit eu este la nivel de sfat, asa ca iti urez spor la lucru si la distractie.