Diorama lui GHIATA

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Cineva spunea ca in 3- 4 luni poti sa-ti definitivezi in gand o diorama.
Poate , daca esti profi.
Amator nu cred
Deja am 3 luni de cand m-am hotarat. Am rupt zeci de coli de hartie, am stricat j`demii de creioane :), inca nu am o idee de cum o sa arate diorama mea. Cred ca citesc tot ce se poate despre acest subiect si de fiecare data imi dau seama ca am muld de invatat. Ce sa mai spun ca stau cu ceva bani ascunsi de sotie si inca nu am achizitionat nimic pana acum, doar ceva poliestern si "rahatisuri" (poate imi este permisa formularea).
Este mult pana departe.
Mult!!!!
Oricum nu ma dau batut!!!!!!!!!!!!
 
Eh, nu e chiar asa...
Trebuie doar sa te hotarasti asupra unui peisaj sau cadru, atat. E mult mai usor decat sa teaouci sa inventezi ceva ... Incearca sa iti creezi o imagine in minte a peisajului care vrei sa-l realizezi si sa fii deschis oricaror schimbari ce pot aparea pe parcurs, ma refer sa lasi si putin loc de eventuale schimbari. Un cadru simplu e de cele mai multe ori mai e efect decat unu incarcat in care vrei sa pui cat mai multe, sa-l incarci inutil... se pierde din farmec,ai prea multe obiective de detaliat ceea ce va aduce un fiasco probabil. NU e chiar asa de complicat... lasa desenele si timpul irosit pe acestea, pune blatul pe picioare (sa il pui de asa natura incat sa si ai loc sa lucrezi deasupra lui) apoi pune niste sine si treaba e deja pornita.
 
Si in acest domeniu este bine sa.. ne inspiram de la altii ;) Cauta pe internet o diorama care sa-ti placa, apoi incerca sa o reproduci. Mergand pe o reteta verificata sansele de reusita sunt mult mai mari decat daca te apuci sa pornesti de la rigla si compas pe planseta, mai ales ca incepator... Dupa ce iti faci mana - cum se spune - incepi sa ai o idee mult mai clara asupra a ceea ce se poate, sau se merita a se face pe o diorama!
 
Salutare.
Au inceput sa apara primele module. Merge greu pe vremurile astea de "criza", dar dupa cum am spus nu ma dau batut


Intre timp am facut rost de ceva sine.
Deocamdata nu am decat r2 si drepte. Poate saptamana viitoare mai "rup "ceva si achizitionez 2 macaze. In functie de cum decurge lucrul achizitionez cate ceva.

Stiu ca nu am decat 2 module dar nu ma oreste nimeni sa visez cu o sa arate .
De la planul initial a ramas asa
1 modulde 1,5 / 1 m, 3 module de 1/1
un mare U intors cu latura mare de 2, 5m si laterale de 2m, pacat ca nu mai pot sa stau pe latimea de 1,5 cum am gandit initial, nu de alta dar nu mai pot umbla in spate la perete. Si acum este greu dar pe 1,5 cred ca ma omora:)

 
Intrebare
Din cate am citit lumea de pe aici se fereste de R1. Avantaje, dezavantaje.
Am inteles ca anumite loco nu trec. De exemplu vreau sa fac o linie dubla ( ultima poza) dar numai cu R2 nu cred ca merge, mai cumpar sine si incerc.
:D :D :D :D :D Am inceput.
Chiar ca ma simt mai bine.
Numai bine oameni buni
 
In legatura cu sinele R1 - ele ar trebui sa lipseasca de pe diorama, dar ma tem ca in cazul dioramelor H0 acest lucru ramane mai degraba un deziderat. Iti ofera intradevar avantajul de a putea intoarce traseul intrun loc stramt, dar dezavantajele sunt si ele prezente: optica are de suferit, mai ales in cazul garniturilor cu vagoane lungi, iar anumite locomotive cu aburi pur si simplu nu se impaca cu ele.

Dar ca sa scapi de rigoarea impusa de curbele R1, R2, R3 samd, ar trebui sa incepi sa iei in considerare si lucrul cu sina flexibila. Diorama la care "visezi" este destul de mare si vei avea o multime de probleme daca te limitezi la utilizarea segmentelor fixe. Cu sina flexibila raza de curbura poate varia continuu de-a lungul unui tronson si astfel racordurile vor arata mult mai bine.
In plus locomotivele nu vor mai "zvacni" la inscrierea in curba.
 
...din nou absolut deacord, si eu recomand sa folosesti sine flexibile (dar , insa, nu exagera cu razele stranse, nici cu aceste flexibile)
 
Salutare
Revin cu cateva poze a ceea ce am mai facut. Din lipsa de "timp" (a se citi bani), nu am mai achizitional deloc material rulant, dar ma pregatesc de-mi fac mana cum se spune.
Mi-am faccut singurel o "masina" de taiat poliester si incerc sa-mi fac mana
O sa va rog pe cei care citesc sa-mi spuna unde gresesc. Vreau sa fac aproape totul din poliester , inclusiv rampele, tunelurile, vai si asa mai departe. Nu am renuntet la ideea de a face ceva inedit dar care sa intre putin si in realitate. Acum tot strang planuri de case ,castele, turnuri si multe alte ciudatenii de pe net.


 
Bine ai revenit
O sugestie , daca-mi permiti... folosirea unui polistiren extrudat ar avea un efect benefic mai pronuntat asupra infrastructurii reliefului pe care te-ai pregatit sa-l realizezi in vederea asezarii terasamentului. Ar fi mult mai rezistent si liniile de cale ferata le-ai putea fixa si regla cu mai multa usurinta.

Voie buna
 
Salutare tuturor

Piko sau Roco............Roco sau Piko....
Dilema!
Am pus ceva banuti deoparte si stau sa ma gandesc ce sa aleg ca prim start in achizitionarea de material rulant, sau startset sau........
Am citit si rascitit tot ce se putea de pe acest forum (si inca nu am terminat :) ) si credeti-ma stau in cumpana
Vreau sa incep cu un analog si mai incolo in functie de timp si .....bani sa merg pe digital, sau sa ma mai strang si sa incep cu digital de la inceput..
Sfat se poate.........
 
Salutare
Am intrat inposesia unui macaz mehano f282 stanga.
Cine m-i l-a dat a spus ca este infiorator de ieftin ....undeva la 30 lei.
Stiind preturile la alte accesorii imi este greu sa cred.
O sa caut preturi.
In fine............se merita sa incep achizitionarea de asemenea macaze sau sa stau pe strada piko.
Din cate vad trebuie sa caut treceri de la piko la mehano daca vreau sa-l folosesc
Sfaturi va rog!!!!!!
 
Mai Ex nu baga omu-n ceata

daca te uiti la bani ( adica nu vrei scump) eu recomand piko
da citeste ce spunea Florinn mai sus sa nu scriem de 10 ori acelasi lucru
e bine sa citesti mai multe chesti despre modelism fara sa te preocupe ce sa cumperi ...dupa ce ai o parere formata atunci vezi cam ce ai vrea si incepi sa cuti

(bonus mai zic odata in caz ca nu gasesti pe forum nu lua dkw uri piko foloseste doar macaze)
 
Multumesc de sfaturi
Mosul a venit la mine cu un startset Piko.
De asemenea si cu doua macaze stanga dreapta cateva sine.
Daca fac rost de un aparat deseara pun pe net ce am mai realizat.
Cred ca am multe intrebari de pus.
Prima boacana este panta cred ca am cam 4% si nu pricep de ce la coborare vin vagoanele dupa mine si deraiaza. dar mai bine cateva poze deseara
 
4% , pe ce lungime ?
si pot deraia si din cauza ca nu sint bine asezate liniile

si btw, nu incercam sa te bag in ceata, insa mie mi s-au "bagat sub nas" macazele bachmann, si nu ca au fost la un pret mai mic ca si cele Piko, insa erau si mai bune...mai precise.

Dar nu tre sa te iei dupa ce zic eu ...

Voi buna