Diorama lui GHIATA

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Ghiata

Active Member
3 Octombrie 2009
202
0
Bucuresti
www.alarms-gds.ro
WEBSITE
http://www.alarms-gds.ro
YAHOO
muscalubz
LOCATION
Bucuresti
SALUTARE TUTUROR

Incepand din seara asta o sa incerc sa ma apuc de diorama mea.
Accept orice sugestii dar si critici de orice fel, chiar cred ca o sa am nevoie de asa ceva avand in vedere ca sunt incepator si ca ma bazez pe ajutorul vostru in a termina o lucrare de acest gen.
Nu am achizitionat nimic!
Am ales locul si masurile/
2.85/1.55 in forma de litera L
Schite am multe in cap dar cred ca cel mai bine este sa fac modulele si dupa aceea .....
Accept solutii pentru alegerea Startset-ului.
Din ce am citit pana acum ma bate gandul sa ma opresc la un Pico digital HO
Bafta la toata lumea
 
Salutare ...
Daca e sa fie in L ... atunci poate ca ar fi oarecum indicat sa treci in revista postul asta :
http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4641&start=0

Daca e sa fie si digital, poate si automatizare, ar fi deja doua motive pentru care ar fi indicat sa treci p-acolo.

Nu e neaparat nevoie sa faci o alegere intr-un startset ... daca incepi cu asa ceva, te plafonezi la un nivel hobby si atat.
Intai si intai, iti faci o idee despre unde si cum vei amplasa diorama in spatiul disponibil si cum o vei integra ca sa ai si access de lucru la ea. Apoi, dupa ce ai vizualizat-o, chiar si imaginar, ii faci un desen tehnic pe o hartie si o imparti in doua module, care dupa dimensiuni si specificatia ta ca va fi in L, cu siguranta vor fi despartite pe diagonala plansei.
Apoi te hotarasti daca vrei sa faci intradevar o diorama care sa aiba un scenariu sau o atmosfera anume (si de care sa fim si noi mandrii)... sau te vei rezuma doar la niste chiciuri precum unele care s-au mai perindat p-aici.
Eh, daca ai ajuns deja sa iei toate aceste aspecte la punctat si rezolvat, abia apoi te hotarasti ce material rulant, respectiv locomotive si vagoane vei rula pe diorama.
Mi-as permite o oarecare mentiune, in sensul ca avand in vedere ca ai aproape 3 metrii lungimea unei laturi ... si 1,5 m cealalta ... mai, mai ca ai putea integra si garnituri de calatori, insa atentie sporita curburilor traseului, ca sa nu iasa aiurea. Insa daca nu, la dimensiunile de care dispui , ai putea folosi niste garnituri de marfa care s-ar integra minunat.
Ma repet, nu startset este inceputul unei diorame... imaginea ei in minte este.

In H0 ... evident este cel mai usor de lucrat daca detii un asemenea spatiu, insa nu stiu exact la ce te-ai referit cand ai spus Piko. Poate mai detaliezi putin aici, in posturile viitoare.

Ma opresc aici , in speranta ca nu am fost gresit inteles in intentia mea de a da o mana de ajutor unui viitor constructor a unei diorame in L.

Voie buna
 
Salutare si tie.
Este foarte bine sa incepi cu un piko digitalizat. Te-ai gandit bine.
Acum cu startsetul ramane la preferintele tale.
Cu orice problema ai avea cu module-diorama nu ezita sa ne spui.O sa fim alaturi de tine. :wink:
Mult succes in continuare.
 
Dupa multa tratative cu scumpa mea sotie, mi-a gazduit viitoarea mea diorama intr-o camera pe care eu o denumesc "camera nemtilor"
stau in gazda si o camera este ocupata de ei 1 luna pe an. De aceea am hotarat sa fac o modulara ca sa pot sa o scot de acolo in iulie cand vin ei.
astept critici la felul in care am gandit-o :( :).
De pe unde am citit cred ca coltul lung o sa-mi faca probleme

 
revin ...
Nu este loc de nici o critica pana aici, insa nu pricep , care este acel colt lung problematic ? As vrea sa-ti ridic in atentie ca va trebui sa-ti lasi loc de acces in spatele plansei; ma refer la coltul acela care va veni catre perete. Iti va fi destul de dificil sa lucrezi altfel. Sugestia mea e sa-l rotunjesti.
Oricum, pe plansa pe care vrei s-o faci, sint curios cum te-ai gandit sa desfasori liniile si gara ... poate ai vreun scenariu care se vrea a fi realizat ... Ia sa vedem
 
Ex a spus:
revin ...
Nu este loc de nici o critica pana aici, insa nu pricep , care este acel colt lung problematic ?


Ex a spus:
As vrea sa-ti ridic in atentie ca va trebui sa-ti lasi loc de acces in spatele plansei; ma refer la coltul acela care va veni catre perete.

:D
 
Am reusit sa ajung acasa in Bucuresti.
Mai am cateva intrebari si poate primesc raspuns
1. doresc sa fac un traseu de sina dubla pe toata suprafata exterioara a dioramei. Este indicat sau nu? Ar fi frumos ca doua trenuri sa mearga in sensuri opuse:).
Avantaje si dezavantaje?
2.Sunt distante standard intre sinele duble sau la ochi? Sau totul depinde de vagoanele pe care le folosesti. Am citit mult pe forum si multa lume se fereste de linii duble, sau am inteles eu gresit!
3. Modulele ...cu cat mai multe mai bine (la dezmembrat ma refer) sau 2 - 3 sunt de ajuns? La mine 2.5/1.5/ 2.5 in forma de l mi-au iesit 4 module. Cam mari cred/
Daca sunt intrebari prostesti imi cer scuze.
Bafta in continuare
 
Salut

1. avantaje, ai 2 trenuri care pot circula oricand in mod independent
dezavantaje ? singurul care imi vine in minte e ca dai mai multi bani pe sina si ca ocupa mai mult spatiu decat o linie simpla.

2. sunt distante standard (minime) care sa permita sa treaca in curba, unul pe langa celalalt, doua trenuri cu vagoane lungi
vezi aici
Nu stiu cine se fereste de liniile duble, nu am auzit asa ceva :lol:

3. modulele - alege niste dimensiuni care sa convina cand e vorba de mutat, gandeste-te daca ar fi sa le scoti din camera ce dimensiuni trebuie sa aiba, daca ar fi sa le duci cu o masina, ce dimensiuni trebuie sa aiba? Si mai gandeste-te si la schema liniilor, nu vrei sa ai macaz la imbinare de module.
Cam atat.
 
Salutari
De cateva zile tot "omor internetul" si mi-a sarit in ochi anumite site-uri de genul "paper models".
Cat de reusita poate sa fie o diorama in care casutele si restul sa fie facute din hartie decat cele cumparate, nu ma refer la preturi, Am observat ca si acolo detaliile sun destul de bune
 
Am citit si rascitit de pe forum aproape tot ce se poate citi.Foarte interesante articole.Mi-am facut o idee si nu numai.
Credeti-ma sunt fascinant de tot.
Diorama trebuie sa aiba o tematica a ei anume sau.......... la bunul simt?
Nu vreau sa iasa chici chiar daca in ochiul meu o sa arate bine!!!
Daca de exemplu vreau sa introduc undeva in ea o ...mini cu tematica cimitir ..mlastina......casa fantomelor :), ma departez de ideea de diorama feroviara?
nu vreau sa gresesc de la inceput si sa ma departez de miezul problemei
Cat de importanta este tematica?
Respect la toata lumea care citeste!
 
Reintru in discutie, daca-mi este permis putin ...
O diorama este o prezentare in miniatura, reala sau fictiva a unui peisaj sau portiuni de peisaj, a unei teme anume, la fel, reale sau nu, etc., in scopul realizarii imaginii unui cadru real. Ca aceasta imagine sa fie cat mai apropiata de realism, se folosesc obiecte, materiale, etc., de aceeasi marime, respectiv se pastreaza o anumita scara... Respectand acestea si imbinandu-le cu imaginatia si bunul gust, pot iesi adevarate lucrari.
Acum, revenind la intrebarea ta, aceea daca te indepartezi de ideea de diorama feroviara... nu cred ca ar fi deocamdata loc de comentarii. Un cimitir, iar daca punem si mlastina in calcul, se face intr-un sat, si nicidecum intr-o gara, insa pe plansa ta, unde am vazut ca dispui de spatiu, ar putea fi realizat atat respectivul sat cu elementele lui (ar putea fi chiar si un sat parasit, daca tot vrei ceva aer fantomatic), cat si atat de necesara cale ferata, gara, linii invechite/parasite, sau ce vrei tu, ca sa nu te indepartezi de "diorama feroviara".
Tematica da farmecul si personalitatea unei diorame. Fiecare diorama este de doua ori mai atractiva daca pe langa detaliere mai are si o poveste, metaforic vorbind.

Voie buna
 
Ghiata,

"bunul simt" este foarte bun, chiar primordial, insa nu de la bunul simt se incepe cand proiectezi o diorama. Asa cum spunea si Ex mai sus, trebuie sa pornesti de la o poveste care te-a impresionat si pe care vrei s-o reproduci pe diorama.

Poate sa fie o istorioara sau poate sa fie o imagine vazuta intr-o carte postala cu o atmosfera care-ti place.

Dar inainte de asta trebuie sa te gandesti si la ce poti face efectiv. Trebuie de la bun inceput sa te situezi intr-o zona geografica si temporala. Fiindca una este sa faci de exemplu gara oraselului din Far West unde ajunge trenul care mai incolo va fi atacat de banditi, cu totul altceva este sa faci o gara romaneasca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, si in fine, cu totul altceva este sa modelezi o gara germana din vremurile noastre.

Trebuie sa incepi prin a te gandi ce material rulant ai, ce mai vrei sa achizitionezi si de unde poti face rost de el. Pentru ca, evident, degeaba vrei sa faci gara din Far-West daca ceea ce ai in colectie este o locomotiva Diesel sau electrica si vagoane recente de productie germana. Chiar daca iti realizezi diorama in epoca si situarea geografica respectiva, tot nu se vor potrivi cu materialul tau rulant.

Iar material rulant nu exista pentru orice zona si orice epoca. Spre exemplu, materialul rulant romanesc din epoca I este un vis frumos chiar si pentru cei mai pasionati dintre noi: nu exista NIMIC de genul acesta. Deci ori ti-l faci singur, ori te re-orientezi spre ceea ce exista, adica ori material rulant german, ori englezesc, ori american etc... in functie de preferinte si posibilitati de achizitie.

Deci, trebuie mai intai sa iti alegi o TEMATICA a colectiei si implicit a dioramei. Acesta tematica implica automat si situarea geografica, si epoca precisa in care vrei sa te situezi. Apoi, avand tematica fixata, poti incepe sa te gandesti ce zona iti doresti sa reprezinti in diorama ta. Poate sa fie o cale ferata magistrala pe care circula trenuri importante, accelerate sau exprese internationale. Poate sa fie o cale ferata mai modesta cu trafic marfuri si de persoane pe distanta scurta. Sau poate sa fie o cale ferata de tara pe care apare din cand in cand un tren amarat, impins de o locomotiva obosita.

Aparent, cea de-a treia varianta este mai putin "importanta" decat primele doua. In realitate, asa cum ne-o demonstreaza o gramada de diorame superb realizate de modelisti cu greutate, nici un subiect nu este "prea mic" pentru un modelist de talent. Chiar si o simpla linie moarta, unde rugineste in pace un vechi si harbuit vagon poate sa fie un subiect excelent pentru atentia unui modelist.

Deci daca vrei sa modelezi in diorama ta o cale ferata care trece pe langa un cimitir si o mlastina, aceste subiecte pot sa fie foarte interesante. Nu exista nici limite si nici contraindicatii, depinde doar de tine cum doresti sa redai realitatea respectiva.

Cimitirul poate fi "populat" cu groparul care-si face treaba, cu un cortegiu funerar, cu doi indragostiti care se harjonesc in liniste intr-un loc ferit de privirile curiosilor, sau poate sa fie o atmosfera lugubra de noapte populata cu strigoi si vampiri, undeva intr-o Transylvanie mitica desprinsa din povestirile lui Bram Stoker.

Acum, inca o scurta remarca apropo de dimensiuni: un segment de 250 pe 100 cm mi se pare imens: imagineaza-ti ca trebuie sa cari prin casa usa unei camere, pe care ai fixat fel de fel de obiecte fragile si sensibile precum niste casute realizate din carton: mie mi-ar fi tare greu sa-mi imaginez ca ai putea sa cari asa ceva fara sa strici ceva!

Deci, "desfa" modulul respectiv in bucatele mai mici si mai usor de manevrat. Chiar si un segment de 100x100 poate fi mult, dar daca il realizezi din materiale usoare devine ceva mai manevrabil. Nu uita ca liniile pot fi taiate la imbinarea intre module, dar nu poti face acelasi lucru si cu un macaz decat cu riscul de a-l face complet nefunctional, deci macazul ar trebui sa fie situat la mijlocul segmentului ca sa nu trebuiasca sa-l tai.

Bafta!
 
Da aveti cu totii mai mult decat dreptate.
Tema .
O tema imi trebuie ca sa desavarsesc ideea.
Pana una alta am incercat modele de hartie sa construiesc ceva in spiritula ce vreu sa fac.
Am ajuns la concluzia ca fara rabdare si fara munca multa de "bibilit" nu ai ce cautaaici.
Eu le am pe amundoua din fericire.
o incercare de a vedea ce iese
Aici va fi locul viitoarei diorame, bineinteles dupa ce o sa scot totul afara:)






 
Interesanta casuta ta din hartie! De unde ai luat modelul?

Exceptand porticul acela unde n-ai taiat partile albe, pot spune ca arata multumitor casuta. Porticul n-ar trebui lasat din hartie, ci refacut complet cu betisoare din lemn taiate la dimensiune. Aceste detalii din lemn sunt singure unde hartia nu te poate ajuta. Dar sa stii ca se pot face lucruri chiar si mai bune din hartie, si nici macar nu trebuie neaparat sa apelezi la laser asa cum face prietenul Horia.

Casa aia a ta arata totusi de parca ar fi americana. Te-a inspirat cumva vorba mea despre gara din Far west? Asta a fost candva marea mea pasiune, sa modelez oraselul din Far West, din pacate a fost o pasiune abandonata fiindca n-aveam de unde sa fac rost de materialul rulant necesar. Acum as avea de unde, insa am trecut la alte lucruri mai europene...

Casele astea de lemn, cum este exemplul tau, sunt tipic americane, mai putin acoperisul, care in loc de Far West, sugereaza o situare mai pe coasta de est, pe acolo pe langa marile lacuri, intr-o zona de influenta mai puternica europeana.
 
Modelul este "Casa bantuita"
Ma bate gandul sa fac o particica mai..............lugubra.
Totodata vreau sa refac casa din materiale mai tari ca sa pot sa fac si detalii. Casa nu este terminata, am facut-o mai mult sa vad scara la care este.
Lasfarsit de saptamana poate reusesc sa fac rost de banuti sa-mi iau un starset piko, sau macar ceva linii sa ma apuc de mesterit
Pana atunci probe , idei, citit mult forum............in limita timpului. Lucrez in domeniul securitatii si stau prost cu timpul
 
...daca nu este cu suparare, eu as ramane in continuare pe sugestia insistenta de a nu pripi activitatea in achizitia unui start-set, asta pana se definitiveaza cat mai precis "imaginea" dioramei care se vrea a fi realizata. Ar fi optim ca materialul rulant sa fie ales in funcite de posibilitatea sa de integrare in peisajul dioramei. Acest material rulant ar trebui sa fie ca cireasa de pe tort, sa fie acea parte din diorama care se armonizeaza perfect cu cadrul realizat si ulterior prezentat.
S-ar preta in schimb acizitionarea liniilor de cale ferata, asta ca sa poata fi stabilit traseul. Personal, mai pot sugera sine flexibile Piko, care sint relativ iefinte si usor de lucrat cu ele, iar in ce priveste macazele, incearca macazele Bachmann (vezi liliputhobby.ro ), care deasemeni nu sint deloc la un pret ridicat si se comporta apreciabil.
Iar ca materiale necesare pentru a construi casa care ne-ai prezentat-o, dupa cum spunea si Victorian, ca este o casa facuta din lemn, ai putea folosi precum placa din lemn de balsa (cea de 1mm) sau, cea de mesteacan (de 0,8 mm) pt a putea face scandurile cu care este ridicata casa. Sint materiale cu care se lucreaza foarte usor si le poti gasi pe www.sierra.ro
(1 : http://www.sierra.ro/Lemn-de-balsa-c204c.html)
(2 : http://www.sierra.ro/Placaj-de-aviatie-c205c.html)
Apoi, daca intentionezi sa folosesti acea atmosfera a acelor tinuturi si ani, care trebuie sa recunosc ca este impresionanta, va trebui, zic eu, sa alegi bine locmotivele si garniturile, insa vei gasi mai usor materiale care sa te ajute in contructia elementelor care le vei aplica pe diorama(se vede ca acolo majoritatea constructiilor sint din lemn, lemn care se gaseste si cu care este usor de lucrat, ma repet).

Voie buna
 
Sunt de acord cu tine Ex.
La inceput o sa incerc sa cumpar liniile ca sa-mi definitivez si vizual cum ar arata.
Ma gandeam la un starset de proba, unul simplu analog cu care sa fac ceva teste, in care sa nu investesc mult la inceput de drum. Dupa care in functie de "incasari":)
sa achizitionez material rulant pe specificul dioramei.
Tin sa precizez ca sunt topit dupa "pufaitoare " asa cum le denumiti voi, deci diorama se va invarti pe aici
Multumesc pentru incurajari
 
Tocmai, ca sa nu investesti in ceva ce probabil vei ajunge sa nu folosesti si sa bagi banii aiurea, incearca cu doua trei vagoane pe care le rulezi din mana, peste sine, pentru convingerea ca au fost bine puse sinele si nu se ajunge la deraieri. Sau...cauta-ti din prima o locomotiva/garnitura care sa se potriveasca pe ideea care vei vrea s-o aplici mai tarziu, in felul acesta, canalizandu-ti investitia pe ceva ce sigur vei folosi. Inceputul de drum nu inseamna intotdeauna start-set. Rezumand poti cheltui o data sau de doua ori.
Si dupa cum se contureaza, din vorba-n-vorba, am ajuns vad, sa ne axam pe un scenariu a anilor 1850-1900 unde vom ajunge sa vedem ruland un 4-4-0 american ? Sau ramanem pe plaiurile noastre cu un peisaj montan, verde si impadurit, cu un conac vechi si bantuit, cu un cimitir pustiit in laterala lui, pe unde trece din cand in cand un tren ruginit si involburat de aburi...

Voie buna