Diorama ICEFan H0

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

ICEfan

Well-Known Member
5 Septembrie 2008
301
0
ARAD
LOCATION
ARAD
Salutare tuturor,

In poza atasata va prezint noul proiect la care lucrez.

Am un spatiu generos in forma de dreptunghi cu dimensiunile de 4,80 m x 1,85 m. In poza se vede bucata cu galben (nu e dintr-o bucata, e formata din mai multe bucati sa fie usor de transportat), dar am reprezentat-o intr-o bucata ca sa se inteleaga exact suprafata.

In coltul din stanga jos vedeti o bucata cu verde. Aceea este apa, care se uneste cu apa de pe modulele cu albastru deschis.

Vreau un traseu pt bucata galbena care sa contina:

- o gara (statie) cu 4-5 linii unde cea mai scurta linie dreapta intre macaze sa fie 2 m

- un mic terminal de containere cu 1-2 sine si acces la apa, pt a incarca containere pe un slep. (zona cu apa nu trebuie sa aiba fix dimensiunile reprezentate, dar trebuie sa se uneasca cu apa de pe module cumva)

- un traseu ceva mai complex decat un oval, pe care sa poata rula minim 2 trenuri consecutiv, 3-4 ar fi excelent. Daca e pe mai multe nivele cu atat mai spectaculos.
- traseul vreau sa poata fi utilizabil si independent pe suprafata galbena, si in continuare pe module. (modulele contin un traseu cu sina dubla iar la capat va fi o intoarcere.

- totul va fi epoca V, digital, va integra si un faller car, care pe module este existent si functional, si care va duce si la gara si neaparat la terminalul de containere.

- initial actionarile vor fi executate de la un panou de comanda manual.

- ulterior totul va fi digitalizat si cu posibilitatea de a fi controlat 100% de calculator. (Da, stiu e o porcarie, nu va place, e aiurea, mai bine ma joc pe simulator, bla bla. :)) ) O sa fac si controlul 100% pe calculator asa de fitze, sa ma dau smecher cand vine cineva la mine, dar pana atunci vor mai trece niste ani.
- sinele folosite sunt PIKO A gleis bucati fixe, nu flexi. Am multe si vreau sa le folosesc.

Deocamdata rugamintea mea este sa desenati un traseu pe care sa-l dezbatem pana ajungem la forma finala.

Multumesc anticipat pt ajutor.

@Americanu - astept sugestiile dvs. in special pt a avea siguranta ca traseul este corect functional si are si o anumita logica. Va multumesc.

 
Felicitari, te invidiez pentru spatiul pe care ti-l permiti, noi astia de apartament ne uitam cu jind.
Nu stiu de ce se fereste lumea de diorame controlate de calculator. Mi se pare o idee foarte buna, ca vorba aia uneori imi place pur si simplu sa stau si sa privesc cum se misca trenurile. Binenteles, trebuie sa existe posibilitatea de a trece pe manual sau si mai interesant de a putea interveni in programul de circulatie cat mai firesc (adicatelea vreau sa dau drumu la un tren, pun mana pe maus si ii dau drumul; mai incolo sa vada programul si automatizarea ce e de facut).
Iar pentru adevaratii impatimiti exista varianta cu iau calculatorul si-i dau shutdown, si mai departe plimba el trenurile pana se plictiseste, dupa aia vin oricand si trec pe automatizare.
Deci, in concluzie, automatizarea ar trebui vazuta ca un plus/bonus/ce_vreti_voi, nu o varianta complet diferita de cum am face in dulcele stil clasic.
 
Cred ca ideal este sa-ti faci tu singur traseul.
Ce satisfactie mai ai daca iti facem noi traseul?


Bafta la modelit!
 
Sincer as vrea sa construiesc ceva pe acest ”IMENS SPATIU”! Stiu ca majoritatea dintre noi (inclusiv eu) locuim la bloc si poate avem camere mai mici decat 4,80X1,85 dar nu am postat acest topic ca sa ma laud cu spatiul sau ca sa imi spuneti cat mai invidiati sau cat ma apreciati, ci doar sa imi dati cateva sugestii constructive ca sa nu irosesc aiurea spatiul cu un oval.

Va rog, haideti sa fim constructivi. Cei care ma invidiaza in contiunare, va rog sa o faceti pe pm, si sa postati aici doar idei de traseu.

Va multumesc.
 
Nu prea am inteles sincer cum e chestia aia cu apa de care vorbesti. O sa presupun ca e ceva (apa sau gel asemanator), dar se poate folosi daca pui si pod acolo.
Nu-mi dau seama daca la patratul albastru de jos poti sa faci o bucla de intoarcere ceva. Ar merge eventual si pe 2 linii, desi ar fi cam multa inghesuiala totusi.
Ce as avea de comentat este ca locul cel mai bun de gara ar fi pe galben in spate (presupun ca "sus" e perete, iar "jos" ar fi locul de observatie). Dupa parerea mea gara ar trebui pusa cat mai facil de privit/atins, nu neaparat pentru ratiuni de genul fizic (ca ai nevoie sa mai pui o locomotiva deraiata ceva) dar si pentru ca ar trebui sa fie la vedere, sa te poti bucura de toata splendoarea modelelor. Daca pui gara jos, cu posibila bucla de intoarcere din dreapta si cu movila/muntele din stanga se cam ingusteaza spatiul.
Mai poti insa pune gara oblic pe diorama, caz in care o sa mai castigi niste spatiu, fara a pierde foarte mult din amplasament (vezi diorama lui dac parca, unde tot asa gara este pusa oblic in centru).
 
Te sfatuiesc sa pui in plan ce idei ai tu, ca sa putem discuta concret pe baza acestuia. Din ce inteleg vrei o gara si o linie pe care sa plimbi trenurile nu ?

Observ ca linia ce vine de la modulele existente este dubla, presupun ca pe acelea le vei baga in gara.

Daca pe acolo se intra in gara poti face o intrare simpla cu o bretea scurta primele fiind doua macaze pe urma o intersectie iar dupa acestea doua DKW-uri.deja dupa DKW-uri vei avea 4 linii de garare. Daca doresti poti sa extinzi o linie esterioara cu un macaz si vei avea a cincea linie. tot asa poti sa te extinzi si catre o remiza . Acelasi lucru il poti face si pe celalalt capat, insa aici vin si te intreb: unde se vor duce liniile acestea ? se intorc pe modulele existente ?
 
Primul lucru care am fost sfatuit atunci cand colegii mi-au propus sa lucrez cu ei la proiectarea de macheta a fost sa evit temele cu apa. Acum observ si de ce :D

Nu prea am mult timp la dispozitie in aceasta perioada dar cred ca pot fi de ajutor cu cateva chestiute :

- in primul rand o schema a modulelor care deja exista este imperios necesara (trebui sa contina cote si amplasarea sistemului faller car) pentru a putea schita ceva
(cel mai bine poze panoramice daca se poate)

- in al doilea rand daca se doreste un traseu ceva mai complex lungimea liniilor din gara va fi de 2 m fix (5 vagoane calatori + locomotiva)

-sistemul faller car implica in 95% oras in interioriorul traseului- ceea ce complica foarte mult lucrurile

- traseu complex pe latimea asta se poate dar va trebuii folosit minim 1 helix

- traseu utilizabil independent 100% pe suprafata galbena este imposibil de realizat in actuala configuratie si la actualele cerinte (nu poti trece peste doc/ nu poti trece pe sub doc probabil). clar cele 2 linii de pe module vor fi una dintre rutele de intrare in gara

-atentie: automatizarea implica blocuri de linie de minim 2 m (in cazul garniturilor cu lungime maxima)
 
Pana o sa fac niste poze mai concludente, puteti vedea modulele in linkul de mai jos:

http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8279

In penultima poza se vede cum se termina modulul care face legatura cu bucata galbena. Modulele mele erau capat de faller car, si se intoarce in sensul giratoriu. Acesta poate fi modificat (adica prelungit cu inca o iesire) si continuat spre bucata galbena pe care o numim de acum inainte DIORAMA. (sa nu mai tot scriu ”bucata galbena”)

Sina unde se termina modulul este la 11 cm fata de marginea modulului (11 cm masurat de la margine la traversa nu la mijlocul sinei)

Vreau sa pastrez sensul giratoriu pentru ca aceste module vor mai merge la expozitii. (Diorama NU) De aceea vreau sa le pot folosi independent

Jos de tot in patratul albastru (sub cele 3 dreptunghiuri) va fi o intoarcere
 
Da, personal m-am lamurit. Sfatul meu este sa scapi de module si sa faci o diorama noua conform spatiului pe care il ai la dispozitie.

In caz contrar:

-bucla de intoarecere va arata ca naiba

-iti va trebui pod peste calea ferata pentru sistemul faller car sau pod de cale ferata peste canal

- distanta este mult prea mica pentru a obtine un unghi suficient de ascutit pentru gara cu o iesire cat de cat mai realista la docuri

Este pacat de spatiu, munca si materiale.

Puteti merge in continuare cu modulele la expozitii
 
Ok,

Hai sa o facem mai simplu.

CE ATI FACE VOI PE 4,8 X 1,85? in urmatoarele conditii:

- sine PIKO A gleiss (fara flexi, fara R1, R2)

- o gara cu minim 2m intre macaze.

- traseu complex (tuneluri, poduri)

- sa mearga cat mai multe trenuri concomitent.
 
Mie mi-ar placea asa:
Gara ar avea 4-5 linii si ar fi piesa centrala a dioramei, aici preferintele fiind foarte variate (arhitectura, dispunerea macazurilor, peroane, pasarele, vecinatati etc etc)
As opta pentru rularea simultana a maxim trei garnituri, iar circuitul oval ar fi format dintr-o linie dubla si una simpla, cu relieful muntos, tuneluri , vegetatie etc dupa preferinta. Nu as exagera cu diferentele de altitudine ale traseului, ideea de baza fiind cat mai plan, iar impresiile de diferenta fiind accentuate prin relief.
De asemenea, mi-ar placea o zona de triaj in care sa stea toate garniturile care nu sunt trase in gara sau nu sunt in rulare. Aici as merge pe un colt al camerei cu cat mai multe linii posibile in functie de spatiu.
Daca ar ramane loc pentru o remiza de efect, cu placa turnanta pe care sa se afle o aburoasa ar fi frumos.
Pe parcursul traseului as incerca sa surprind diverse scene legate de agricultura, viata din localitati mici , trecerea la nivel cu calea ferata etc.
Cam asa visez eu, ca niste principii, caci e foarte greu sa ajungi la o varianta finala. ;-)
 
Eu as propune ceva asemanator cu asta:



cu 3 mentiuni:

-remiza dispare impreuna cu tot ciotul ala de la L, ramanand doar dreptunghiul pentru a ne putea incadra in dimensiuni

-intrarile in gara vor fi refacute. planul este pt linii de garare de 1.80 pentru o suprafata totala de 3.80. In 4.80 se pot reface aceste aspecte

-statia terminala montana +10(cea cu linie secundara de sus) este transformata in statie de parcurs. Prin intermediul acelei linii se poate realiza concectarea la alte module sau poate fi gasita o modalitate sa formeze o ramificatie cu linile de parada (trebuie adusa de la +10 la -10)

Oricum raman de dezbatut variantele posibile

Sper ca am oferit macar un punct de plecare.

Inca un aspect: un dreptunghi de 1.80-190 latime este greu de manuit si nu prea este indicat. ar fii fost de considerat alte forme pt blat in functie de spatiul disponibil astfel incat latimea sa nu depaseasca 1.22m
 
De vre-o 2 zile ma chinuie talentul rau de tot (poate ma inscriu la ”Romanii au talent” :D), asa ca am modificat niste dimensiuni la DIORAMA si iata ce ai iesit :)

Mi se pare foarte interesant traseul de la dioraman ”Dupa 20 de ani”, constructie pe care o urmaresc cu mare interes, asa ca am incercat o reproducere a acelui traseu sa vad cum arata. Din pacate nu stiu sa reprezint nivelele in programul pe care-l folosesc.

Ce nu pot inca sa imi dau seama din traseu, care linii vor fi la vedere si care nu, cum va arata relieful cu diferentele de nivel, dar sper sa vedem cat mai curand.


Ma tot chinuie si gandul de a integra si modulele existente plus intoarcerea :).

Comentarii, pietre, rosii, oua, (ce mai aveti pe acasa, ca e criza) sunt bine venite, chiar va rog sa va dati cu pararile.

Spor.

 
De ce nu incerci Winrail pt. proiectare ? Permite definirea cotelor de inaltime si vizualizare 3D (un fel de perspectiva). Iar daca folosesti libraria de sine Piko ai si o imagine destul de apropiata de ce va fi la "fata locului".

Acuma, o diorama este utila daca vrei sa misti trenurile, ca de aia e diorama si nu vitrina. Un tren in miscare se deplaseaza, nu-i asa, intre punctele A si B care pot fi gari pt. cele de calatori sau triaje industriale pt. cele de marfa.

Aici apare o problema: daca in cazul expozitiilor, existenta mai multor gari nu este o problema, trenul parcurgand suficient traseu intre ele, pe o diorama "home" traseul este in general prea scurt iar existenta a 2 gari nu face decat sa fragmenteze deplasarea trenurilor. Iar daca mai adaugam si linia dubla si "3 garnituri simultan" ajungem la o simfonie de porniri si opriri din/in statii, asa cam ca la metrou.

De aceea eu cred ca o singura gara A este suficienta, trenul urmand sa parcurga de cateva ori un traseu-bucla pt. a se intoarce de unde a plecat (gara B care "intamplator" este identica) :D Este utila si existenta unei gari A' - o halta prin care trenul trece dar nu opreste.

Mai mult, poti inlocui gara B cu un triaj industrial ceva (sau numai mie imi plac trenurile de marfa :?: )

In ceea ce priveste linia dubla mie imi pare un "lux inutil" pe o diorama home, cea simpla e mai eleganta si parca "da mai bine" in peisaj, dar daca vrei sa vezi trenurile trecand unul pe langa altul, treaca de la mine...
 
la o latime de 1,85 m se impune asezarea dioramei in incapere astfel incat sa ai acces la ea de pe ambele parti,pe toata lungimea ei...si chiar si asa,este destul de greu lucrul in mijlocul ei.eu am 1,5 m si acces de pe ambele parti si tot ma cam chinui.
la o lungime de 4,8 m poti obtine o gara cu linii de 3 m,restul ramanand pentru curbe (la care iti recomand raze mari,mai ales daca sunt la vedere),asta in cazul in care liniile garii sunt paralele cu blatul,altfel poti obtine liniile garii mai lungi.
 
ICEfan a spus:

In loc sa intorci linia de la capatul Y al statiei si sa te "bagi" sub capatul X poate incerci sa mergi, la acelasi nivel pe prelungirea din dreapta, sa intorci la capat, sa cobori, sa treci pe sub curba de la captul X si sa urmezi traseul desenat?

Renunta la macazul/macazele din partea de sus, dreapta si lungeste macheta cu portiunea albastra.

Spor!
 
Deci cum ramane??? nu am nici o schema de comentat?????

Ce sa mai hotarat proprietarul??? La spatiul ala poate sa iasa ceva frumos care poate fi lesne automatizat
 
pai da. dar ca sa incepi un traseu trebuie sa te decizi ce doresti de la el.

ori eu nu prea am prins partea asta. DIn punctul meu de vedere as renunta la module si as gandi un traseu de la 0 pe un mai multe module asezate in L, U scurt sau lung, sau chiar O pe un asemenea spatiu

Nu prea imi place schema dioramei "dupa 20 de ani" din mai multe motive pe care nu are sens sa le detaliez. UNul dintre ele ar fii de exemplu dificultatea interventiilor in anumite puncte ale dioramei

Personal la acea diorama eu as lasa un spatiu de 40 cm intre cele 2 parti distincte ale dioramei si as mai adauga inca o ruta la nivelul +10 conectate cu cele 2 iesiri prin 2 helixuri (daca lungimea o permite)

Astept sa vedem ce ne propune autorul pentru traseu ca sa putem comenta si imbunatati