Diorama H0

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

rastel

Well-Known Member
10 Martie 2010
499
0
Cornetu
LOCATION
Cornetu
Deoarece modulul pentru poze este istorie, in unanimitate de voturi am decis ca este timpul pentru o diorama. Spatiul din apartament nu este prea generos, asa ca suprafata alocata este de doar 2100 mm x 1100 mm. LDH a propus varianta aceasta de traseu, varianta ce ma incanta foarte mult, dar in acelasi timp nu am ocolit nici posibilitatea realizarii unei zone industriale.
Pentru zona industriala m-am inspirat de aici si am realizat urmatorul traseu:

Orice sugestie cu privire la popularea zonei cu depozite, un siloz etc. este binevenita. Mentionez ca voi rula material rulant din epocile III - IV, excluzand locomotivele cu aburi.
 
:D daca ai loc si nu e mai mare (adica mai adanc de 50cm) baga-l intr-un dulap vertical. Se pastreaza bine si nu ocupa spatiu mult. Sau vrei sa fie langa un perete definitiv?
 
Sincer, nu m-am gandit la un dulap. Cum in momentul de fata sunt doar la faza de proiectare, mai am timp de gandire. Intre timp am reusit sa rezolv problema pantei maxime a traseului propus de LDH, care a coborat pana la valoarea de 3.5%. Pentru asta a trebuit sa maresc putin dimensiunea dioramei, ajungand la 2200 mm x 1200 mm. De asemenea, am redus dimensiunea dintre nivelul 0 si nivelul 1 la minimul necesar, adica 80 mm.



Panta porneste dupa macazul din capatul Y al statiei cu 2.1% si ajunge la 3.5%. Cam mare, dar asta este. La fel si la capatul X.
 
Arata mult mai fain, dar totusi diferenta de 8 cm nu e cam mica ? Stiu ca recomandarile incep de pe la 10, ca sa nu ai dupa aia absolut nicio surpriza (cu pantografe ridicate sau fara pantografe ridicate).
 
:| Nu vreau sa par ca fac prozelitism la dulapul facut de mine, da e bun de stiut ca la origine ala era pt HO, si avea o placa de 2200mm-2400mm cu o latime de 1300mm. Eu il vazusem demult tare prin revista Modelism. Singura problema e cu inaltimea, sau mai bine zis, cu adancimea lui. In plan era de 300mm. Eu am ajuns prin balansare la nevoile mele, 500mm.E un mod de a compacta spatiul. Dar sincer sa fiu, daca e sa renunt la el, as merge pe ideea lui Sogard: rafturi pe langa pereti. Numai ca trebuie vazut cum se va proteja de praf si paianjeni. Eu ma gandesc deja la cupole din policarbonat, pt ca se prelucreaza bine si ramane clar in timp.Plexi e ieftin, da se matuieste si isi schimba culoarea. Singurul dezavantaj la dulap este faptul ca trebuie sa aduni materialul rulant de pe diorama cand vrei s-o inchizi. Dar nu poti sa ai numai avantaje. De aia vad solutia pe langa perete mai buna. Sub cupole le poti tine tot timpul.
@ Sogard poate citeste si ne spune cum vede el solutia.
 
macleod a spus:
Arata mult mai fain, dar totusi diferenta de 8 cm nu e cam mica ? Stiu ca recomandarile incep de pe la 10...

8 cm,cu sina pusa direct pe blat (oricum,e zona ascunsa si nu e nevoie de terasament si catenara) sunt la fix pentru a merge cu pantografe ridicate.
ia o locomotiva electrica,pune-o pe o linie si apoi pune rigla langa si vezi cat ai nevoie,cu pantograful ridicat. :wink:

la capetele tunelurilor se fac niste "rampe" pentru pantografe,care nu sunt altceva decat niste fire prelungite ale catenarei,ceva mai groase,care descriu un arc de cerc ,incepand de la nivelul catenarei si terminand la nivelul pantografului ridicat,astfel pantograful intra sub ele ,lejer, si este adus usor sub catenara.
 
Dupa o "mica" pauza m-am apucat sa mai mesteresc cate ceva, pana la urmatoarea pauza: o banala remiza de la Piko. Montata in viteza si cu un mic washing.
 
Chiar scurta pauza :D . Frumos lucrat la ziduri! La acoperis poti trage de jos in sus cu o tenta inchisa, apoi dinspre coama spre jgeab cu ceva gri murdar, eventual ocru. Si neaparat jeg in partea de jos a usilor.

Spor !
 
gamitzu a spus:
... sincer sa fiu, daca e sa renunt la el, as merge pe ideea lui Sogard: rafturi pe langa pereti.

Dupa muuuuuuuuulta chibzuinta, cred ca asa voi face. Deocamdata am inceput foarte timid cu asta. 120 x 50. Daca va fi pe langa pereti, o ingustez la 30. Altfel ramane asa.



Despre tehnica nu am ce povesti ca e cea clasica. Despre materiale in schimb ar fi de spus asa:
- prisma pentru terasament e de la WS. Are proprietatea de a izola fonic excelent si are si un pret bun;
- sina si macazuri PECO (code 100). Macazurile sunt electrofrog si functioneaza ireprosabil. Pentru actionari am ales cea mai simpla si ieftina solutie, adica "motoare" tot de la PECO (versiunea economica) fixate direct pe macazuri.



In momentul de fata ma scarpin in crestet si ma intreb: sa folosesc pentru realizarea pamantului hartie de la noch, servetele de bucatarie sau chiar pamant pentru flori ?
 
Segmentul al doilea:



Pentru lipirea prismei pe extrudat am folosit adeziv Bison hobby universal, pentru ca nu contine solventi care sa atace materialele utilizate. O imagine cu prisma fara pietris:



Conexiunile pentru polarizarea inimii macazului au fost realizate pe cleme, nu pe sina.



Si o imagine cu terasamentul inundat cu aracet pentru parchet, diluat cam 50% - 60% cu apa. Bineanteles, am pulverizat apa cu o picatura de detergent pe pietris pentru a anula tensiunea superficiala care apare in momentul aplicarii aracetului.



Inca nu m-am hotarat daca diorama va fi liniara (aprox. 360 cm lungime) sau circulara (240cm x 110cm), dar aceste segmente au fost astfel concepute incat sa pot realiza ambele variante.
Cateva doamne la parada 8)

 
In clipa de fata asa arata segmentele conectate. Ar mai trebui inca doua segmente, in capete. La capitolul semnalizare luminoasa sunt prastie, asa ca intreb:
- unde pot pune semnale si mai ales, de care ?

Am figurat cu rosu locurile in care ar merge semnale de bloc de linie, cu doua focuri. E bine ? E gresit ? Mai merg si altele ? Unde ?



Semnalele arata asa.



Din ce am vazut in documentatie, sunt semnale DB pentru semnalizarea blocului de linie.
 
ar mai merge unul in fata macazului tripul, si binenteles la cele 3 linii (semnal de iesire acolo)
acuma sincer nu stiu cat de mare e zona intre macaze, pentru ca daca nu are loc o garnitura sa opreasca acolo atunci mai bine renunti de a mai pune semnale acolo, si pui doar la stanga primului macaz, ca semnal de intrare
 
Desi nu am timp pentru a continua activitatile cum ar trebui, am mai facut un mic pas absolut necesar. Am facut niste teste si m-am decis cu privire la metoda de realizare a terenului. Voi utiliza pamant pentru a realiza terenul. Arabil sau nu.
Procedeul de realizare este foarte simplu:
1. Se aplica aracet nediluat cu pensula pe suprafata vopsita in prealabil cu acrilice;
2. Se presara pamant pentru flori, cernut sa fie cat mai fin;
3. Se indeparteaza surplusul de pamant si se obtine o suprafata excelenta pentru a aplica iarba.



 
frumos lucrat si interesante incercarile tale...
te urmaresc cu atentie...
pina la urma mergi pe ideea segmentelor pe linga perete?!...cel putin cu putin efort poti merge in jurul camerei, ceea ce banuiesc ca iti ofera putin mai mult loc pt. un triaj, de exemplu!!!
 
In proportie de 60 % voi face un crampei de diorama pe langa perete. Din nefericire, in camera aleasa de mine am disponibil doar peretele mic, de 4 m. Cel de 6,5 m este ocupat :-x , ca altfel a mea era lumea si tranteam o diorama de numa' numa'. Chestiunea cu pamantul am vazut-o folosita tot mai des pe dioramele "serioase". Ramane de vazut cum se va comporta solul in timp...
 
Cosmin, multumesc ca mi-ai adus aminte. Am uitat complet :-x . Bine ca nu am plantat decat de proba sol. Ce am pus ramane asa, restul la sterilizat. Sper sa nu colcaie la vara "ramele" si alte dihanii pe diorama.