Diorama din pod (H0)

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

liviu91

Active Member
27 August 2008
196
0
Arad
LOCATION
Arad
Salut. In urma cu 1 luna am inceput constructia unei diorame.
Stau la casa, si de aceea am ales podul, avand foarte mult spatiu. Va trebui sa fac putina curatenie si eventual sa mai arunc din lucrurile vechi care nu imi folesc sa mai fac putin spatiu. Diorama e la scara HO si este de 5m/1.50m. Am folosit sine cu profil "U" in combinatie cu sinele de la roco cu terasament. :lol: Acum mai am de finalizat traseul si sa leg tot ce e de legat ( macaze, sine intrerupte , etc ) circuitul e in analog.. si pe urma sa pun terasamentul :DDiorama va contine 2 circuite fiecare independent ce vor comuinca prin 4 macaze.O gara cu 4 linii, o remiza inanite de gara si restul tunele, poduri, reliefuri etc. :) Astept parerile si eventual sfaturile voastre. Toate cele bune! 
Salut liviu91,

In primul rand felicitari pentru ceea ce faci.

Privesc cu jind la dimensiunile "obscene" ale dioramei tale. Din nefericire, la mine lucrarile sunt mult intarziate de o criza financiara (trebuie sa acoper niste datorii). Mai exact eu nici macar nu am facut plansa. Diorama mea va fi mult mai modesta (220 x 120 cm). Nici la capitolul experienta nu ma pot lauda, asa ca tot ce pot spune este din punctul de vedere al unuia care nu are experianta decat din citit si din ceea cea am vazut facut de altii.

Nu-mi dau seama exact ce relief vei construi tu acolo. Gara banuiesc ca o vei pune (din cate si ce sine vad eu acolo) in dreptul celor 4 sine (ultimile doua ocolind grinda aceea.

Sincer sa fiu, doar doua lucruri imi "sar" in ochi:
1. Ai curbe prea stranse pentru a ocoli grinda; la cat spatiu ai, puteai sa faci totul mult mai lin; in momentul in care va tece pe acolo un tren cu vagoane lungi, nu se va vedea prea frumos; poti sa faci acolo si un capat de linie (care sa se opresca aproape de grinda).

2. Ai grija la panta din pozele 6 si 7 (e cam abrupta si e si in curba); sa nu ai probleme mai tarziu cu deraieri sau daca vei avea vreo locomotiva cu cuple digitale (am vazut ca ai ales analog, dar cine stie ce iti rezerva viitorul), e posibil sa pierzi vagoanele pe drum la urcus.

3. Eu am sine profil U la TT si sunt cam aiurea (se deformeaza usor, nu le mai pot indrepta bine, etc)

Repet sunt parerile unui incepator; sa vedem si ce spun "greii".

Spor!!!
 
super spatiu!

ar trebui sa o faci pe bucati,demontabila,nu stii ce iti rezerva viitorul si cand ai sa
vrei sa o muti....o sa trebuiasca sa scoti acoperisul :p
 
Panta am incercat o cu mai multe vagoane si locomitve si totul a fost ok. in cea ce priveste a 4 linie care ocoleste grinzile m am gandit sa o fac direct dreapta, dar inca nu stiu exct ce o sa fac.
 
Pentru dimensiunile generoase pe care le ai eu am propus cuiva un traseu, zic eu, interesant.

Pot rula mai multe trenuri simultan, macheta fiind in analog, fara niciun fel de probleme.

Ar mai fi nevoie, pentru varianta analog de ceva relee si, eventual, temporizatoare, pentru rulajul pe linia simpla.Macazul M16 poate lipsi si continua linia care coboara de pe deal in paralel cu celelate doua dar pe o raza de curbura R2. Evident ca mai trebuie adaugate doua macaze la intrarea in statia principala pentru a face legatura cu celelalte linii.

Un macaz il ai prin anularea lui M16 :D

Desenul este inspirat dupa o macheta la 1:120 (TT) ce prin 1970 "trona" la etajul III al magazinului "Victoria" din Bucuresti.

Nu era de dimensiunile astea si desenul liniilor in gara principala era altul iar in partea dreapta, pe linia dubla, mai era o gara.

In rest ... seamana :wink:

:cafea:
 
Am facut in paint rapid o schita, cu aproximare

Am studiat mai demult traseul de mai sus, si mi-a si placut, dar nu dispun de atatea sine drepte si am lasat-o balta...mie imi place traseul conecput de mine, avand in vedere ca vreau mai mult sa ma bazez pe peisaj.
 
mare problema lini aia verde care se ramifica...
presupun ca vrei sa treaca pe deasupra liniei rosii,nu?aici e buba...o sa ai pante
foarte abrupte.
daca ai sa zici ca se a intersecta la nivel,iarasi nu merge,strica toata istetica :D
 
De fapt ai o statie cu trei linii, a ptra nu are legatura este de tranzit.

Cred ca ai vrut sa folosesti neaparat cele doua incrucisari simple dar mai bine te gandesti sa le pui in alta parte.
Cum sunt pozitionate acuma nu or sa faca decat sa te oncurce deoarece traseul in care sunt incluse pleaca si revine pe aceiasi linie.

Cate trenuri vrei sa rulezi simultan?
Ceva nu functioneaza in schema ta.

Mai aprofundez materia si poate-mi dau seama

:cafea:
 
In prima faza doar 2 trenuri, poate daca reusesc sa o automatizez mai multe. asta am si vrut cu a 4 linie, sa revina pe acelasi circuit, iar unde linia verde trece pe deasupra celei rosie e alta treaba. panta nu e cea din poza, o sa fie o panta cam cum e cea din cerc.
 
liviu91 a spus:
Am studiat mai demult traseul de mai sus, si mi-a si placut, dar nu dispun de atatea sine drepte si am lasat-o balta...

Uite ca asta nu am citit cu atentie ... mi-a scapat.

Departe de mine ideea de ati impune un traseu, eu vreau sa fac referire la principu

Nu iti limita traseul de liniile drepte, curbe, flexi, macaze, incrucisari si alte alea mai bine lasa loc de dezvoltare pe planseta.

Uite unul care si-a inceput macheta cand a inceput-o, a mai dezvoltat cate ceva si o sa mai dezvolte. Sigur sii situl dar nu strica sa mai fie dat

http://www.ferendeci.com/trains/

Pe cei 5,00 m x 1,50 mm, de invidiat ca suprafata, poti sa faci multe.

Ai spus ca iti place schema facuta de tine si asa si trebuie sa fie dar nu limita fantezia creerii unui traseu de ceeace dispui la acest moment.

Lucrurile se schimba. Maine iti mai iei o flexi sau doua, poimaine un macaz si tot asa.

Ce o sa faci cu ele? Unde le pui daca nu ai unde?

De aceea se spune ca o macheta, mai ales daca este acasa, este in constructie permanent si nu se termina niciodata

:cafea:
 
Inca mai lucrez la traseu. am deja formata o imagine dar tot timpul mai apar si alte optiuni si idei :lol:
 
Am facut si eo niste lucruri "home made" printre care si un semnal de bariera.
Este pus acolo doar sa fac pozele.
 
Te referi ca nu am modificat foarte mult traseul :D ?sau..? ceva tot am modificat, o sa se vada in poze.Sincer, foarte mult ma incurca grinzile alea. am si prelungit diorama cu vreo 50 de cm pt cele 3 curbe din stanga