Diorama 3,25 x 1,15 HO Marklin

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

LiviuB

New Member
13 Aprilie 2012
5
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Va salut cu respect si deosebita consideratie pt. tot ce faceti in cadrul acestui forum. Din ceea ce am citit aici am observat ca mereu se gasesc profesionisti gata oricand sa raspunda incepatorilor ca mine la intrebari de cele mai multe ori mai putin pertinente.
Va solicit cateva sfaturi si sugestii pt. construirea unei diorame HO cu dimensiunile mai sus amintite, cu sine Marklin C in sistem digital. Planul l-am facut cu softul Wintrack si inca nu este finisat. Cladirle sunt puse doar de forma. Va rog sa imi spuneti daca planul este realizabil. Mentionez ca sinele si partea de control sunt deja achizitionate iar suportul este construit. Diorama va avea doua module. Aveti mai jos cateva poze.
 

dRacus

Active Member
26 Iulie 2007
131
0
Brasov
LOCATION
Brasov
E fain ca idee dar ma indoiesc ca e realizabil.

1.Atentie insa la helix-urile alea: raza e cam mica (360mm) Exista riscul sa ai probleme cu locomotivele mai lungi (aburi). Uita-te pe loco care le ai (sau pe siteuri, la ceea ce vrei sa cumperi) si vezi raza minima recomandata.
2. panta maxima e de 5 grade : la un metru de sina urci 5cm. Nu cred ca ai cum urca in dreapta jos cu sina verde (de ex)
3. Atentie mare la suprapunerile din dreptul helix-urilor: iti trebuie inaltime suficienta ptr a trece pe sub . Eu am lasat 8-10 cm intre nivele pt a fi sigur si a avea si loc de interventie. La un cerc complet poti "castiga" max 10cm (ca sa iti faci idee de ce ai nevoie).
 

LiviuB

New Member
13 Aprilie 2012
5
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
@dRacus. Merci pt raspuns.
1. Stiu ca la R1 sunt probleme cu locomotivele mai lungi, dar deocamdata nu am asa ceva. Cea mai lunga e un BR 01. Nu aveam loc sa fac helixuri cu raza mai mare. O sa ma limitez la locomotive mai scurte. Stiu ca nu prea e bine, dar cand vorba de spatiu mereu trebuie facut un compromis. Puteti sa imi spuneti va rog cateva locomotive care nu merg sigur pe R1?
2. La linia verde, in partea din dreapta, panta e undeva pe la 3 grade iar in stanga 4,4. In general am incercat sa nu depasesc 4,5 grade.
3. La helixuri am intre etajele suprapuse undeva intre 9-10 cm, cel putin asa reiese din proiect. Probleme s-ar putea sa am la panourile de intrare in tunel care nu stiu ce dimensiune vor fi si s-ar putea sa se suprapuna. Probabil va trebui sa fac unele manual.

@Ghiata. Sigur o sa postez fotografii cu tot ce lucrez la acest proiect. Merci pt. aprecieri.

Alta intrebare pe care o am la voi.
Am vazut ca marea majoritate dintre voi construieste pe alte tipuri de sine decat Marklin. In afara de faptul ca sunt mai speciale in sensul ca au alimentarea aceea pe mijloc si trebuie locomotive doar Marklin mai este si altceva? Sunt mai slabe calitativ?
 

andreiul

Well-Known Member
Trenulist
21 August 2008
1.698
5
Bucuresti
www.cheetah.ro
WEBSITE
http://www.cheetah.ro
YAHOO
andreiul_babaul
LOCATION
Bucuresti
Salut Liviu.

Sinele Marklin sunt echivalente ca raze cu cele de la Trix (nu stiu echivalenta cu celelalte tipuri de sine.)

Este fals faptul ca nu poti folosi decat locomotive de la Marklin. Atata timp cat locomotiva respectiva este construita pentru a functiona in sistem Marklin, nu ai nici o problema (din cate stiu, toti producatorii fac locomotive SI in sistem Marklin).

Si chiar daca nu, orice locomotiva poate fi "trecuta" in sistem Marklin, adaugandu-i-se patina, facandu-se modoficarile la sistemul de culegere a curentului si eventual montandu-i-se un detector MFX sau multiprotocol.

Ce mi-a placut la sinele Marklin? se murdaresc foarte greu.
Ce nu mi-a placut? Bumbii, faptul ca au terasament si faptul ca macazele au razele complet ireale.
 

cosmin78

Well-Known Member
Trenulist
28 Aprilie 2007
6.284
965
Porto/Craiova
YAHOO
cosminn78
LOCATION
Porto/Craiova
la o astfel de panta vei avea mari probleme.incearca sa nu depasesti 2,5-3 %.adica la 100 cm sa iti coboare/urce 2,5-3 cm.cand zici 4,5 grade te referi la 4,5 %? vezi ca sunt lucruri complet diferite. :)
8-9 cm intre nivelele helixului iti sunt suficienti pentru locomotivele cu pantograful ridicat.daca ai sine cu terasament mai adaugi inca vreo 7 mm.cand nu ai sptiu, orice milimetru conteaza....sau scurtezi undeva , ceva ca sa il obtii.

R1 are raza de 360 mm, adica R2 la roco , raza foarte mica.


http://www.conrad-uk.com/ce/en/product/241082/

locomotivele de genul Br 01 nu cred ca o sa mearga prea bine.a mea pe raze mici trebuie sa ii demontez tubrile de la pistoane ca sa nu se blocheze rotile alergatoare.de aceea raza minima pe care o am este R4.nu stiu insa cum se comporta 01 Maerklin...iar ca sa mearga bine pe raza minima ,exista un compromis facut.
 

LiviuB

New Member
13 Aprilie 2012
5
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
@cosmin 78
Atunci voi mai cobori inaltimile pentru a scade inclinatia. Scuze de confuzie, ma refeream la % nu la grade. Chiar azi am testat locomotiva BR 01 pe un cerc complet R1 si a mers fara probleme la viteza maxima
 

ICEfan

Well-Known Member
5 Septembrie 2008
301
0
ARAD
LOCATION
ARAD
Salut, care mai este stadiul lucrarilor la diorama ? Astept cu interes continuarea ... spor