"Digitala" home made

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
In mod normal caderea de tensiune pe etajul final al booster-elor este f mica si acestea nu ar trebui sa se incinga. Nu am centrala Roco si nu stiu daca este o caracteristica a lor sau nu; Poti incerca mai degraba sa dai niste gauri in carcasa in zona elementelor care se incing in asa fel incat caldura lor sa creeze un tiraj ascendent.
(In societatea asta "de consum" am intalnit nenumarate echipamente electronice fara o ventilatie corespunzatoare, scopul fiind crearea unui regim termic ridicat care sa duca la imbatranirea accelerata a componentelor...)

Daca totusi ai nevoie de mai mult curent, decat sa modifici boosterul roco, mai bine mai adaugi unul inseriat cu primul si imparti diorama in 2 mari jumatati izolate electric fiecare cu boosterul ei.

Teoria spune ca este mai bine sa ai mai multe zone fiecare cu boosterul ei decat unul general de - sa zicem - 10 A. In cazul unui scurtcircuit accidental, de ex. la deraierea unei locomotive, un curent de 10A este periculos, pe langa posibilitatea unor incendii, iti poate "suda" realmente locomotiva de sine... :(
 
@dac

Sunt 3 versiuni ale aceluiasi amplificator Roco.
1. modelul vechi: nu are mufa pt. alimentare, ci doar 2 fire.
Aceste este clar subdimensionat, am intilnit pina acum 2 buc din care a iesit fum :x :x

2.modelul cu mufa de alimentare, dar fara LED-uri de control :
Acesta are o schema imbunatatita, (inca un circuit integrat ) darproblema e ca se incalzesc destul de tare diodele redresoare.Acesta are doar 2 finali, insa e loc pe placa pt. inca 2. Eu l-am echipat pe al meu (dupa ce s-a ars prima data) cu toti finalii.Acesta nu are gauri de aerisire :x

3. modelul cu mufa si LED-uri (cel mai nou)
acesta are deja diodele redresoare schimbate cu unele mai puternice, 4 finali (in paralel).Din acesta nu am ars nici unul.Acesta are gauri de aerisire din fabrica :)

Eu ma gandeam sa dotez amplificatorul cu o sursa stabilizata de 5 A, cu mai multe mufe pt. maus (4 -5 buc), dar momentan nu prea am timp de acest proiect
 
@dac

la 10amp poti sta linistit ca nu ti se sudeaza rotile pe sine,in cel mai rau caz iti
ramane un semn pe linie sau pe roata
 
Iata si decodorul in varianta alfa.Din lipsa componentelor folosite de autor,au trebuit facute cateva modificari relativ inestetice.Dar este functional.

 
PoĂži să detaliezi modificările/diferenĂžele? :D Nu de altceva, dar este foarte probabil ca Âşi alĂžii să se lovească de problema lipsei unor componente.
 
@Pok. Daca te hotarasti sa "ataci" vreuna din schemele de pe net, e foarte bine sa verifici intai daca gasesti toate componentele in varianta propusa de autor (eu n-am facut asta... :D ).Cateva din probleme in cazul de fata au fost:
1. tranzistoarele tip BCR108 (folosite cam de toti autorii) care se pot inlocui cu BC817 + cate doua rezistente de caciula (la BCR108 sunt interne)
2. quartz-urile cu condensatoare interne (cu trei picioare) se pare ca sunt greu de gasit...nici nu te gandi la SMD...
3. mosfeturile duble sunt destul de rare dar am reusit sa le gasesc (la comanda)
4. mai nou vad ca si PIC-urile au inceput sa fie o problema...
In principiu toate astea se pot rezolva printr-o reproiectare a cablajului functie de piesele pe care le gasesti ( daca le gasesti :D ). In plus de asta, varianta asta de cablaj are cateva treceri chiar sub procesor si sunt relativ incomod de facut (merge cu sarma subtire si cositor f putin).La dimensiunile astea este foarte util si un spiral de 0,4-0,5.Cam asta ar fi in mare. Acum lucrez la a doua varianta a decodorului, refacut cu piese gasibile pe la noi.Sper sa o termin in vreo saptamana, si daca te ajuta, iti pot trimite schema si desenul cablajului (mai ales ca e pt aceeasi locomotiva :wink: )
 
Merci!
... Âşi succes la realizarea versiunii adaptate la condiĂžiile de piaĂžă de pe la noi ;).
 
Salut,

Valabil pt. toti :!:
daca intimpinati probleme cu anumite componente, va rog sa-mi scrieti pe pm, sa verific la furnizorii mei ;-) .Eu am gasit pina acum aproape tot ceea ce am avut nevoie.
 
Dupa inca o saptamana de "truda", in sfarsit am montat decodorul pe locomotiva.Inca nu intru in amanunte pt ca este deocamdata o varianta provizorie.Am ales sa-l "croiesc" dupa dimensiunea locomotivei deoarece in faza de teste e mai comod de umblat pe un cablaj ceva mai aerisit.Din pacate va trebui reproiectat deoarece la capitolul ergonomie sta foarte prost - la final in interiorul locomotivei e un ghem de sarme...Cam asa arata intr-o faza intermediara:



La final a mai aparut inca o "bucata" in continuarea celei din poza.De fapt sunt doua decodoare pe aceeasi placa, unul controleaza motorul si o parte din functii iar celalalt e pt sunet :D . Cam asa arata si suna in momentul asta:



Ar mai fi de rezolvat doua probleme.Prima e ca sunetul e cam "firav" si in mers e acoperit de zgomotul motorului si cel de rulare ,iar a doua e modalitatea de separare a decodoarelor pentru programare.
 
BCR108 se gasesc la www.ecas.ro. Eu am luat de acolo cate o suta de bucati, dar sunt foarte ieftine. Aveti pe site acolo oferta lor, si o puteti descarca.
Inca o chestie: la decodoarele mele, am eliminat de tot cuart-ul si am mers pe RC-ul intern al ATMega8-ului. Se para ce e suficient de stabil pentru aplicatia asta! Merge atat la 20grade, cat si la 60grade temperatura decodorului!
 
Multam pt informatie.Spune-mi te rog, cantitatile minime din oferta lor sunt batute in cuie?Nu de alta dar la BCR108 specifica minim 500 buc...chiar daca sunt ieftine ,e totusi cam mult :D
 
100 bucati, dar nu strica un telefon la 2048116 sa vezi. Daca au pe stoc, poate ii rogi sa iti dea cateva, vreo 10-20 (ca daca le zici ca vrei 5 bucati, dau cu flit, ca acolo e depozit nu magazin). Sau daca chiar nu rezolvi, iti dau eu cateva.
 
@dave- multam, o sa sun maine la ei sa vad daca rezolv ceva...daca nu, apelez la tine.
 
Gen-li si Nanox-S88-ul meu terminate saptamana trecuta cand au ajuns si ultimele piese.Mai urmeaza sa termin minimouseul.Deocamdata cele 2 module au fost testate si functioneaza.Nanox-ul cu multimouseul de la roco merge fara probleme.Dupa ce termin totul si le voi incaseta o sa mai revin cu imagini.Sper ca n-am deranjat initiatorul acestui topic postand si eu realizarile mele aici.Am folosit un transformator de 12v 50W si am reglat 14 volti pe iesirea din lm350.M-am jucat cu 2 locomotive si totul a functionat fara incalzire cu exceptia lui lm7805 care este normala datorita caderii de tensiune pe acest integrat.Unitatea centrala digitala de la roco incepand de acum va cam soma cred .


 
Minimaus

<r>Dupa multe lupte cu timpul si cu bb mic de cateva luni am reusit in sfarsit sa finalizez minimausul pebtru nanox.Probabil acest lucru se putea intampla ceva mai devreme dar nu a functionat cum trebuie.Voi lua legatura si cu Paco autorul acestuia sa vedem daca este o eroare sau o greseala de-a mea.Cert e ca acum functioneaza iar problema era una minora..dar nu mi-a dat prin cap sa incerc.Nanox-ul cu S88 functiona perfect cu multimouseul de la roco dar nu vroia nicidecum cu minimouse asadar am considerat manax-ul este in regula si am dat vina pe minimouse..dar cu minimouseul vrea doar daca se scrie HEX fara oscilator extern,adica quartz.In fine acum e k si functioneaza perfect.<br/>
<br/>
<URL url="http://i131.photobucket.com/albums/p291/blueicon/Satelit/Locomotive/Picture026.jpg"><s></s><IMG src="http://i131.photobucket.com/albums/p291/blueicon/Satelit/Locomotive/th_Picture026.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL><br/>
<URL url="http://i131.photobucket.com/albums/p291/blueicon/Satelit/Locomotive/Picture027.jpg"><s></s><IMG src="http://i131.photobucket.com/albums/p291/blueicon/Satelit/Locomotive/th_Picture027.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL></r>
 
Salut!
Nu stiu pentru ce varianta de minimaus ai optat dar, cee ce pot sa-ti spun este faptul ca eu am construit varianta v.2.a si a functionat din prima cu nanox-ul.[/img]
 
Re: Minimaus

<r><QUOTE author="blueicon"><s>
blueicon a spus:
</s>Dupa multe lupte cu timpul si cu bb mic de cateva luni am reusit in sfarsit sa finalizez minimausul pebtru nanox.Probabil acest lucru se putea intampla ceva mai devreme dar nu a functionat cum trebuie.Voi lua legatura si cu Paco autorul acestuia sa vedem daca este o eroare sau o greseala de-a mea.Cert e ca acum functioneaza iar problema era una minora..dar nu mi-a dat prin cap sa incerc.Nanox-ul cu S88 functiona perfect cu multimouseul de la roco dar nu vroia nicidecum cu minimouse asadar am considerat manax-ul este in regula si am dat vina pe minimouse..dar cu minimouseul vrea doar daca se scrie HEX fara oscilator extern,adica quartz.In fine acum e k si functioneaza perfect.<br/>
<URL url="http://i131.photobucket.com/albums/p291/blueicon/Satelit/Locomotive/Picture027.jpg"><LINK_TEXT text="http://i131.photobucket.com/albums/p291 ... ure027.jpg">http://i131.photobucket.com/albums/p291/blueicon/Satelit/Locomotive/Picture027.jpg</LINK_TEXT></URL><br/>
<URL url="http://i131.photobucket.com/albums/p291/blueicon/Satelit/Locomotive/Picture026.jpg"><LINK_TEXT text="http://i131.photobucket.com/albums/p291 ... ure026.jpg">http://i131.photobucket.com/albums/p291/blueicon/Satelit/Locomotive/Picture026.jpg</LINK_TEXT></URL><e>
</e></QUOTE>

...a meritat sa construiesti asa ceva??? in afara faptului ca probabil electronica face parte din hobby-ul tau. <br/>
Sa-ti traiasca bb-ul.</r>