Desprafuirea dioramei

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

SSL

Active Member
10 Iulie 2015
119
117
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Stimati modelisti, cum va intretineti, curatati si desprafuiti dioramele?

O diorama usor prafuita are un aer de weathering natural ceea ce nu e rau in general, dar ce-i prea mult strica -- iar in cazul ierburilor sau chestiilor vezi, prafuirea altereaza un pic culoarea.

Eu folosesc o combinatie de pensule moi si tari + aspirator cu un tub reductor printat 3d. Cu suficienta rabdare, metoda asta merge bine pt cladiri, sosele etc.
Dar cand vine vorba de iarba, pomi si (mai rau!) tufisuri, n-am nicio idee cum as putea scoate praful fara sa le stric.


Asa ca, printre oua, drob, colebil, digenzym si alte produse din miel, va astept cu interes sugestiile :)


Paste fericit si toate cele bune!
 
  • Like
Reacții: mpursu
Norocosul de mine. Diorama din dulap, nu a prins un gram de praf, sau daca e acolo, nu se vede inca. Am vazut diorame in care copacii aratau ca bantuiti de fantome, gri de la praful si scamele depuse. Din 2010 de cand am pornit la treaba, nu am vazut urme de praf, scame sau par de pisica. Avantaje-dezavantaje. Nu pot pune in dulap diorama mare, asta este deja intinsa la limita, peste dimensiuni s-ar curba blatul. Si eu subscriu la un aspirator mic. Un coleg din state a spus ca foloseste un aspirator cyclon si o pensula. Dupa curatare, scoate din rezervorul de plastic omuleti, piese mici desprinse sau alte detalii. Sa vedem cum o sa protejez modulele pe langa pereti. O camera oricat de etansa ar fi tot se umple cu praf, scame in timp. Mai ales daca este mare.
 
  • Like
Reacții: SSL și mpursu
Asa este, cel mai greu este de mentinut curata, este o diorama mare. Din punctul de vedere al curateniei cred ca cel mai usor se poate mentine o diorama preformata sau o diorama mica, ea se poate baga intr-un dulap. La diorama mare trebuie facuti stalpi, grinzi si capac din plexiglas (nu pepsiglas ... :D ) sau macar pe acest cadru sa se puna o folie de plastic continua. Protejeaza asa si asa, mai ales daca este prinsa cat de cat la partea de jos. Stiu ca este enervant ca la fiecare folosire a dioramei sa dai la o parte totul pana iti trece tot cheful, insa asta este. Praful amestecat cu gazele din aer, mai ales daca camera dioramei este langa o strada intens circulata, dau un fel de praf gras care se lipeste foarte bine pe toate elementele dioramei si ii dau un aspect de invechit sau neingrijit. Se poate curata, nu zic nu, insa este o munca de chinez batran. Curatarea eficienta se poate face numai prin atingere. Adica nu merge sa se sufle praful numai cu aerograful repede-repede. Se iau straturile de deasupra de praf, dar dedesubt, sau pe elementele dioramei, praful gras si lipicios ramane. Acesta se poate indeparta numai prin curatare directa. Adica, daca e un peron, acesta trebuie curatat cu o carpa moale. La vehicule e mai simplu, dar haideti sa ne imaginam ca trebuie sa curatam omuletii de pe peron sau crengile unui copac sau ale unui brad. Pentru a fi eficienti, ar trebui sa folosim un betisor de urechi cu care sa frecam suprafetele murdare. Daca diorama este mare, probabil ca ar dura curatatul, mult mai mult decat constructia dioramei propriu-zisa. Asa ca, oricat ar fi de incomod, folositi acel cadru cu picioare, ca un capac, peste intreaga diorama. Pentru a fi mai usoara cosmelia se poate acoperi cu o folie de plastic (ca o punga) pentru zugraveli prinsa bine de cadru si sus si pe lateral. Bine, pe la colturi tot o sa mai gasiti muste sau tantari numai buni de pus in insectar (cine mai stie ce o fi aia ?) dar asta se rezolva usor, nu trebuie aspirat totul.

In plus, si aspiratul este o problema. Trebuie facut cu atentie, nu se aspira ca un covor. Nu se da cu o perie sau o teava turtita mare care opune rezistenta si din cauza furtunului. Daca totusi se foloseste asa ceva, trebuie mare atentie sa nu se loveasca detaliile. Daca se aspira mai departe de detaliu ramane praf in jurul detaliului (poate fi luat ca exemplu un omulet). Acela se inlatura cu o pensula cu par lung si destul de moale pentru a nu rupe detaliul. E destul de dificil sa iasa bine. Daca diorama este mare ca suprafata, de regula, cel ce o aspira se plictiseste sau oboseste pana la final si nu va semana partea de inceput cu finalul.

Hai sa vorbim putin si despre copaci. Daca este vorba despre un brad facut din perie de spalat sticlele la interior este ok, de regula acestia sunt bine facuti si nu se desprind crengile la o aspirare normala. Atentie sa nu se dezlipeasca bradul de pe blatul (sau dealul sau de pe hartia de teraformare) a dioramei. Nu trebuie apasat tare pe el. A recupera un brad din cutia sau sacul cu praf al aspiratorului ... nu este tocmai placuta. In plus, el va trebui si lipit la loc. Cel mai dificil este la copacii cu frunze. Exista la firma Noch niste copaci foarte frumosi, facuti dintr-o structura cu crengi, pe care se aplica cu spray-ul un lipici peste care se aplica apoi frunzele asa cum punem cimbrul peste friptura la gratar. Structura copacului este extrem de fragila si nu se poate aspira, s-ar rupe imediat. Dupa o curatare asa, diorama ar arata ca o zona pustiita de taifun. In concluzie, pentru curatare de praf, eu recomand sa se sufle numai aer cu aerograful, usor, (in nici un caz direct cu compresorul eventual si la o presiune mare care ar distruge structura). Aerul suflat delicat de aerograf ridica cat de cat praful de pe copac si frunzele sale si acest aer cu praf este absorbit imediat prin teava aspiratorului ce se tine la cativa centimetri de copac in directia in care vine aerul de la aerograf. Aceasta este o curatare nedistructiva si nu deterioreaza copacul. Nu este nevoie nici de scos copacul de pe diorama pentru aspirare. Se poate aspira direct acolo unde este el amplasat.
Tot discutand despre copacii cu frunze, mai exista o situatie. Pentru a crea un cadru frumos sau o atmosfera cat mai placuta si realista, unii modelisti ,,fabrica" copacii cu frunze in culorile toamnei iar sub copac si putin in jurul sau, pe iarba, pun si frunze cazute din copac. Inteligent iluminat si cu o bancuta cu doi tineri sub el, chiar da un aspect foarte frumos. Dar asta este o alta poveste. Frunzele de pe jos, de pe iarba, fie ca sunt facute din frunze reale de diferite culori tocate cam la 1 mmp, fie ca sunt frunze de la Noch, nu se pot lipi de iarba verde nici bucata cu bucata si nici aplicand un strat de aracet peste iarba. Dupa uscare, ar arata urat. Asa ca, aceste frunze, de mare efect, se presara din plic direct pe iarba si se fixeaza usor cu ajutorul une pensule. Pentru a nu se strica acest efect deosebit si a nu se imprastia si aspira toate frunzele, eu recomand sa sa sufle aer cu aerograful foarte usor catre ele, fara sa se ridice de pe iarba, mentinand teava aspiratorului in stare de functionare in partea opusa aerografului, astfel incat aerul suflat de aerograf, in mod natural sa ridice praful de pe frunze si de pe iarba si apoi sa fie aspirat prin teava aspiratorului.

Daca vorbim despre iarba verde amplasata pe blatul dioramei sau pe formele de relief cu aplicatorul, aceasta nu se aspira ca un covor, desi seamana uneori cu o mocheta. Daca se aspira asa, in scurt timp suprafata cu iarba va ramane fara iarba si va arata ca un sorici cu cateva fire verzi ratacite. Pentru a nu se ajunge aici, recomand sa se foloseasca o pensula cu care sa se ridice usor praful ce apoi va fi aspirat din aer de teava aspiratorului.
 
Eu deocamdata strang inca materiale pt module. Dupa experienta cu dulapul, am in plan module lungi de 1.5-1.8m max si max 50-60cm latime. Vreau sa merg tot pe varianta dulap rabatatabil suspendat, in care sa pun modulele. Dulap langa dulap pe langa pereti. In colturi module triunghiulare de trecere. Fiecare dulap independent, bloc sectie. Dulapurile de capete un pin mai late, bucla de intoarcere la un capat, placa turnanta cu remiza in celalalt si bucla de intoarcere pe exterior. Ar trebui sa imi ajunga. Varianta cu capac, acoperit cu plexi imi pare ceva care e pt muzeu. Acvariu. Vreau sa ma bucur de diorama privind direct ce am facut, nu prin geam sau plastic. Avantaje-dezavantaje. La capitolul copaci aveti dreptate. Eu am armaturi metalice vopsite cu ramurele de WS fine leaf foliage. Se rup foarte repede. Nu mai pun cutiile in care am carat doi state cate un pic dintr-o cutie de televizor Diamant in care erau aprox 350-400 fire de spuma de mare. Am luat la oferta acum cativa ani, 180$ ditamai cutia, satul sa dau 10-15$ pe o cutie cu cateva aaturi gata facute. In rest sanatate sa fie. Dulapuri fac singur, modific cotele si proiectul, nu ma costa decat debitare si cantuire.
 
Ideea cu dulapul nu este rea deloc. Se protejeaza destul de bine. As recomanda totusi ca dulapurile sa fie fixate de perete si tot asa si modulele intre ele, altfel pot apare diferente la imbinarile dintre module cu necazurile evidente in circulatia trenurilor. Acest lucru conteaza mai ales in cazul modulelor lungi. Ideea de a avea module de 50-60 cm latime este foarte buna. La module sau la diorame este foarte important sa putem ajunge in orice punct al dioramei, oricand, fara eforturi. Acest lucru este necesar pentru ca trebuie curatate de praf fara sa stam atarnati de tavan, trebuie repus pe sine un tren care, eventual, a deraiat. Sau trebuie facute unele lucrari de intretinere la diorama. Si inca ceva. Trebuie sa intindem mana si sa vedem fiecare pana la ce distanta ajungem fara efort pe diorama (sau modulul) pus la inaltimea la care dorim sa il construim. Trebuie sa putem ajunge pana la cel mai indepartat punct. Aceea este latimea ideala. Si, sa nu uitam un alt aspect: imbatranim. Nu stiu alti cum sunt insa eu cel putin da. Credeti ca la 80 de ani mai ajungem in orice punct al dioramei ? Eu consider ca o diorama nu se face pentru doi-trei ani. Aici nu pot sa nu amintesc vorba unui mare constructor de diorame, yankeu : daca diorama se termina in timpul vietii constructorului, atunci a iesit rau, nu merita atentia.
Bine, eu dau sfaturi despre latimea dioramelor dar nu ma uit si la mine :D. Depoul meu, desi l-am redus cat am putut, va avea 170 cm pe latime insa cu acces pe toate laturile. Nu se poate rupe hala de reparatii ca o felie de tort cu ciocolata pentru a intra acolo un gorobete sa dea cu carpa de praf. Nici cu mopul nu merge, chiar daca este vorba de H0. Asta e.
 
Despre varianta capacului de plexiglas sau inchis etans cu folie de plastic este de muzeu, dar nu la asta m-am gandit. Pe perioada cat diorama sta sub capac ea nu este nici vizitata, nici utilizata ci doar depozitata si protejata contra prafului. Cand pasionatul vrea sa o foloseasca indeparteaza sau ridica capacul. Cand trebuie sa o puna la loc sau sa o depoziteze pana la o noua oaza de recreere, pune capacul la loc si ea e din nou protejata.
Cand ma gandeam la plexiglas ma gandeam de fapt la faptul ca este mult mai usor decat un geam si nu se sparge usor cum este in cazul sticlei. Din pacate e mai scump, e drept asta. Am propus si varianta accesibila oricui, cadrul acoperit cu folie de plastic, cel mai ieftin. Nu m-am gandit niciodata ca diorama sa stea expusa cu cadrul montat si pasionatul sa o foloseasca asa. Era numai o idee de depozitare.
 
Nu a fost o aluzie rautacioasa. Aveti dreptate. Eu doar ma refeream ca pierdem unul din lucrurile frumoase ale hobby-ului. Treci pe langa ea, mai arunci un ochi, iti admiri munca sau mai sare in ochi vreo idee. Acest lucru imi lipseste si la dulap. Este cum ati spus dv. Protejata ca in buncar, fara praf de atatia ani. Trec pe langa ea, e un mobilier si atat. As vrea sa fie deschisa non-stop, sa trec pe langa ea si sa o vad 24/7. Din pacate, deliciile vietii moderne, praful care intra peste tot si motanul care este in cap la mine de cate ori o deschid, isi lasa amprenta. Un mobilier il stergi cand vrei. O diorama complexa, detaliata, fie ea la orice scara, este un cosmar de curatat. Asa am inteles de ce un amic de pe un forum USA, are 59 ani si este la a 7 diorama cat un subsol imens. Strica-reconstruieste-imbunatateste.
 
  • Like
Reacții: Michael și mpursu
Nici nu am considerat vreodata ca ar fi vreo aluzie rautacioasa. Nici vorba despre asa ceva. Aici ne expunem fiecare ideile si punctul de vedere in ideea de a ne destinde si a mai afla cum fac si altii. Eu cred ca acesta este rolul unui forum. Cel putin pentru mine, forumul nu este o arena. Fiecare are propria parere si asta este foarte bine, nu inseamna ca cineva are o parere buna si altcineva are o parere mai putin buna. Notiunea de ,,bun" este oricum ceva subiectiv. Doar asa invatam unii de la altii si putem progresa.

Intr-adevar, o diorama inchisa intr-un sarcofag e mai greu de destins cu ea. Fie ca esti obosit si nu mai ai chef sa o scoti la lumina, fie ca sunt prea multe de dat la o parte si iti piere cheful de trenuri pana o pui in functiune etc. Daca ea este gata intinsa, asa este, treci pe langa ea, ii mai dai drumul, mai vezi ceva ce trebuie lipit sau modificat. Insa ramane cosmarul prafului. Intr-adevar, curatatul este destul de greu nefiind acoperita. Eu locuiesc pe o strada foarte intens circulata. Daca sterg praful acum si deschid ferestrele, in 3 ore suprafetele arata ca si cum nu as fi sters praful deloc, de parca as locui langa o fabrica de ciment.. Credeti ca praful va ocoli diorama ? Ramane sa ne decidem fiecare, dupa parerea mea, fie avem o dioarama ca un stergar plin de praf pe care trebuie sa o aspiram destul de des, fie o tinem in sarcofag si ne luptam cu ea de fiecare data sa o punem in functune. Eu cred ca ramane ca fiecare sa se decida cum ii este mai bine. Pana la urma este o chestiune de optiune a fiecaruia.

Cei doi motani ai mei stau de regula in zona bucatariei. Daca se refugiaza in celelalte camere, oricum stiu ca au acel semn de circulatie circular alb cu conturul rosu in jurul dioramei, mai ales dupa ce mi-au trantit un castel de apa de pe o diorama mai veche. Stiu ca adora sa se odihneasca si in groapa de la placa turnanta, insa de acest deliciu au avut parte o singura data.
 
Ultima editare:
Sau varianta cu un triaj imens, un depou porcesc, cu placa turnanta cu 18-20 remize, terminal petrolier, siloz, fabrica de ciment ca structuri. Linii, balast si cladiri. Astea se pot curata usor. Se preteaza doar la trafic de marfa. Traficul de pasageri necesita linii lungi, duble, poduri, paduri tunele. Adica toate detaliile care dau farmec la o diorama. Un singur par de pisica, pe un detaliu fin, in poza macro, strica tot. O camera etansa cu filtre statice si protejata cat ai vrea si tot intra praful unde vrea el cand vrea el. Complicat. Daca iau in calcul scara 1:160 scara mea, mult mai grav.
 
Praful este imbatabil. Niciodată nu vom câștiga războiul împotriva lui, ci doar bătălii răzlețe.

Un cunoscut lucrează de vreo 2 ani la demisolul pentru miniaturi. Pereți izolați, podea izolată, ferestre etanșe, extractor de aer, control temperatură și umezeală, etc. Însă praful va intra oricum, oarecum întârziat.
Din lene, resemnare, până acum, la dioramele făcute de mine, m-am limitat să șterg doar liniile și suprafețele la îndemână, cu diverse ustensile. Aspiratoare mari, mici, minuscule, cu ciorap de dama pe țeavă, cu carpe îmbibate in alcool, cu gume de șters linia, cu bucăți de lemn moale, cu bucăți de extrudat, pensule de diverse mărimi și proveniențe, a mai "tare" este pensula moale de machiaj a soției, pe care oricum nu o folosea. Este moale, curăță bine praful fără să plece detaliile cu ea.
La copaci este mai complicat, mai bine rămân prăfuiți, precum in realitate.

Un subiect dificil, pe care fiecare il tratează in felul lui.
 
Va multumesc domnilor pentru recomandarile extinse.
M-am linistit, suntem toti in aceeasi barca pe tema asta, nu exista solutii magice.

Ma duc sa dau (prelung si minutios) cu aspiratorul pe diorama :)
 
Doar ai grija sa fie sacul curat. Cand termini, sortezi omuleti, detalii si ce s-a mai adunat din cele utile si le pui la loc. Uite asa, un hobby care nu se termina niciodata.
 
  • Like
Reacții: SSL și mpursu
Atunci când am modulele acasă le țin înfoliate așa cum rămân de la transport.
Într-o camera am doar 3 module din cele 10. Când nu fac poze sau mai fac câte o manevra înainte înapoi folosesc pentru protecție o folie cumpărată de la Dedeman de la raionul materiale de construcții. Ceva folie protecție parchet sau în genul asta. De aspirat aspir totul inafara de copaci. Iarba este bine prinsă, figurinele bine lipite. La copacii noch din alge nu ma pot apropia cu aspiratorul. Pe clădiri dau cu o pensulă. IMG_20210507_101058.jpg
 
Aceasta era si una dintre variantele mele. Folia ma gandeam ca e bine sa stea pe un cadru pentru a fi mai usor de ridicat, fara a fi in pericol sa agatam felinare de la vagoane sau berze de pe cosurile de fum.
 
Pentru desprafuire cred ca ar fi bun si un mini aspirator pe usb, impreuna cu o pensula fina (pentru doamne de pudrat nasul) cred ca impreuna ar face treaba excelenta.

Ce mi-e un aspirator, ce mi-s doua... :D
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Daca te uiti in ce a adunat, este buna pt coji de seminte si frunzis de copaci. Nu mai spun ca nu este pt desprafuit diorama ci doar pt curatat liniile. Praful fin, microscopic, il trage si arunca in partea cealalta.
 
  • Like
Reacții: AdyAero și nae44
Da, intr-adevar, daca ar avea un filtru corespunzator nu ar mai arunca praful microscopic.
 
Da, este lucrata neingrijit, plus ca la curbe nu aspira absolut nimic. Am postat-o doar pentru ca a folosit acelasi tip de aspirator pe USB ca cel de mai sus.