Asa este, cel mai greu este de mentinut curata, este o diorama mare. Din punctul de vedere al curateniei cred ca cel mai usor se poate mentine o diorama preformata sau o diorama mica, ea se poate baga intr-un dulap. La diorama mare trebuie facuti stalpi, grinzi si capac din plexiglas (nu pepsiglas ...

) sau macar pe acest cadru sa se puna o folie de plastic continua. Protejeaza asa si asa, mai ales daca este prinsa cat de cat la partea de jos. Stiu ca este enervant ca la fiecare folosire a dioramei sa dai la o parte totul pana iti trece tot cheful, insa asta este. Praful amestecat cu gazele din aer, mai ales daca camera dioramei este langa o strada intens circulata, dau un fel de praf gras care se lipeste foarte bine pe toate elementele dioramei si ii dau un aspect de invechit sau neingrijit. Se poate curata, nu zic nu, insa este o munca de chinez batran. Curatarea eficienta se poate face numai prin atingere. Adica nu merge sa se sufle praful numai cu aerograful repede-repede. Se iau straturile de deasupra de praf, dar dedesubt, sau pe elementele dioramei, praful gras si lipicios ramane. Acesta se poate indeparta numai prin curatare directa. Adica, daca e un peron, acesta trebuie curatat cu o carpa moale. La vehicule e mai simplu, dar haideti sa ne imaginam ca trebuie sa curatam omuletii de pe peron sau crengile unui copac sau ale unui brad. Pentru a fi eficienti, ar trebui sa folosim un betisor de urechi cu care sa frecam suprafetele murdare. Daca diorama este mare, probabil ca ar dura curatatul, mult mai mult decat constructia dioramei propriu-zisa. Asa ca, oricat ar fi de incomod, folositi acel cadru cu picioare, ca un capac, peste intreaga diorama. Pentru a fi mai usoara cosmelia se poate acoperi cu o folie de plastic (ca o punga) pentru zugraveli prinsa bine de cadru si sus si pe lateral. Bine, pe la colturi tot o sa mai gasiti muste sau tantari numai buni de pus in insectar (cine mai stie ce o fi aia ?) dar asta se rezolva usor, nu trebuie aspirat totul.
In plus, si aspiratul este o problema. Trebuie facut cu atentie, nu se aspira ca un covor. Nu se da cu o perie sau o teava turtita mare care opune rezistenta si din cauza furtunului. Daca totusi se foloseste asa ceva, trebuie mare atentie sa nu se loveasca detaliile. Daca se aspira mai departe de detaliu ramane praf in jurul detaliului (poate fi luat ca exemplu un omulet). Acela se inlatura cu o pensula cu par lung si destul de moale pentru a nu rupe detaliul. E destul de dificil sa iasa bine. Daca diorama este mare ca suprafata, de regula, cel ce o aspira se plictiseste sau oboseste pana la final si nu va semana partea de inceput cu finalul.
Hai sa vorbim putin si despre copaci. Daca este vorba despre un brad facut din perie de spalat sticlele la interior este ok, de regula acestia sunt bine facuti si nu se desprind crengile la o aspirare normala. Atentie sa nu se dezlipeasca bradul de pe blatul (sau dealul sau de pe hartia de teraformare) a dioramei. Nu trebuie apasat tare pe el. A recupera un brad din cutia sau sacul cu praf al aspiratorului ... nu este tocmai placuta. In plus, el va trebui si lipit la loc. Cel mai dificil este la copacii cu frunze. Exista la firma Noch niste copaci foarte frumosi, facuti dintr-o structura cu crengi, pe care se aplica cu spray-ul un lipici peste care se aplica apoi frunzele asa cum punem cimbrul peste friptura la gratar. Structura copacului este extrem de fragila si nu se poate aspira, s-ar rupe imediat. Dupa o curatare asa, diorama ar arata ca o zona pustiita de taifun. In concluzie, pentru curatare de praf, eu recomand sa se sufle numai aer cu aerograful, usor, (in nici un caz direct cu compresorul eventual si la o presiune mare care ar distruge structura). Aerul suflat delicat de aerograf ridica cat de cat praful de pe copac si frunzele sale si acest aer cu praf este absorbit imediat prin teava aspiratorului ce se tine la cativa centimetri de copac in directia in care vine aerul de la aerograf. Aceasta este o curatare nedistructiva si nu deterioreaza copacul. Nu este nevoie nici de scos copacul de pe diorama pentru aspirare. Se poate aspira direct acolo unde este el amplasat.
Tot discutand despre copacii cu frunze, mai exista o situatie. Pentru a crea un cadru frumos sau o atmosfera cat mai placuta si realista, unii modelisti ,,fabrica" copacii cu frunze in culorile toamnei iar sub copac si putin in jurul sau, pe iarba, pun si frunze cazute din copac. Inteligent iluminat si cu o bancuta cu doi tineri sub el, chiar da un aspect foarte frumos. Dar asta este o alta poveste. Frunzele de pe jos, de pe iarba, fie ca sunt facute din frunze reale de diferite culori tocate cam la 1 mmp, fie ca sunt frunze de la Noch, nu se pot lipi de iarba verde nici bucata cu bucata si nici aplicand un strat de aracet peste iarba. Dupa uscare, ar arata urat. Asa ca, aceste frunze, de mare efect, se presara din plic direct pe iarba si se fixeaza usor cu ajutorul une pensule. Pentru a nu se strica acest efect deosebit si a nu se imprastia si aspira toate frunzele, eu recomand sa sa sufle aer cu aerograful foarte usor catre ele, fara sa se ridice de pe iarba, mentinand teava aspiratorului in stare de functionare in partea opusa aerografului, astfel incat aerul suflat de aerograf, in mod natural sa ridice praful de pe frunze si de pe iarba si apoi sa fie aspirat prin teava aspiratorului.
Daca vorbim despre iarba verde amplasata pe blatul dioramei sau pe formele de relief cu aplicatorul, aceasta nu se aspira ca un covor, desi seamana uneori cu o mocheta. Daca se aspira asa, in scurt timp suprafata cu iarba va ramane fara iarba si va arata ca un sorici cu cateva fire verzi ratacite. Pentru a nu se ajunge aici, recomand sa se foloseasca o pensula cu care sa se ridice usor praful ce apoi va fi aspirat din aer de teava aspiratorului.