Decodorul TAMS LD-G-33

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

rastel

Well-Known Member
10 Martie 2010
499
0
Cornetu
LOCATION
Cornetu
Hai hello to everybody :D !
Nemultumit de prestatia decodorului LokPilot Basic in combinatie cu 1020-ul de la Roco, m-am decis sa incerc si altceva, de la alta firma. Cum decodoarele de la Lenz, Uhlenbrock si alte firme renumite sunt destul de scumpe, m-am indreptat atentia catre decodorul TAMS LD-G-33. Alegerea a fost motivata si de interfata SUSI care in viitor imi va permite sa instalez un modul de sunet la un pret acceptabil.

O prezentare scurta a facilitatilor acestui decodor:
- suporta standardele DCC si Motorola;
- suporta protocolul Railcom;
- interfata SUSI;
- curent maxim pe iesirea principala (motor) 1A;
- curent maxim insumat pe iesirile secundare (aux.) .5A;
- sase iesiri auxiliare din care doua pentru iluminat;
- tensiunea maxima de alimentare 24V;
- dimensiuni 25.5 x 16 x 2.9.

Iesirile auxiliare pot fi mapate, diferite blink-uri pe iesiri si multe altele care pentru mine nu au nici o importanta (deocamdata).

Si acum sa descriu plusurile si minusurile acestui decodor, dupa ce l-am testat pe 1020 (E94) si alte doua locomotive, toate avand motorizari diferite.

Voi incepe cu minusurile, care sunt doua:
- manualul este exclusiv in germana, nu am gasit manual in engleza nici pe site-ul producatorului, nici in alta parte. Manualul are 46 de pagini si contine descrierea detaliata a functiilor, CV-urilor si trick-uri de programare si utilizare, greu de inteles cel putin de catre mine, nevorbitor de limba germana;
- firele de conexiune sunt rigide si foarte sensibile, se pot reteza foarte usor in zona unde sunt lipite pe cablaj.

Ca plusuri, multe dar voi spune doar: functionare ireprosabila chiar cu setarile default, deplasarea locomotivei este absolut lina indiferent de viteza, viteza minima am obtinut-o scriind valoarea 1 ! in CV2, nici urma de smucituri etc. Temperatura la care ajunge decodorul este modesta si se incadreaza in limitele normalului, in situatia in care folosesc sursa nestabilizata de la Roco.


Decodorul in forma initiala.


Dupa operatia de chirurgie estetica in care am scurtat firele si le-am grupat intr-un mod mai civilizat (am refacut toate lipiturile, cele originale nefiind pe gustul meu).




Pe dos se observa punctele pentru lipirea modulului SUSI (stanga jos) si doua puncte pentru conectarea unui "buffer", adica un condensator de 100uF/35V care ajuta in cazul in care locomotiva are probleme de colectare a tensiunii de la sine.

Ca o concluzie finala: mai ieftin decat concurenta si cel putin la fel de performant, dar daca se doreste utilizarea "full option" sunt necesare oarece cunostinte de electronica, germana si indemanare in utilizarea ciocanului de lipit (iesirile functiilor auxiliare Aux4, Aux5 si Aux6 nu au fire lipite de catre producator).

Bafta si toate cele bune.
 
Traducerea este in lucru

Majoritatea functiunilor sunt similare cu LDG 32, acesta are manualul tradus:
http://www.hgd.ro/info/LDG32.pdf

Atentie: In cazul conectarii condensatorului de 100uF programarea cu statia Roco este grav perturbata, acesta se va conecta doar dupa finalizarea programarii.