Decodor semi-amutit

sebba

Active Member
18 Ianuarie 2017
56
0
Arad
LOCATION
Arad
Salutare la toata lumea

Poate ca suna funny topicul dar cam asta e adevarul
Scenariul, pe scurt:
nou intrata in posesie, Mobile Station 2 de la Marklin
victima, o locomotiva BR39 de la Rivarossi, ca asta de aici: http://www.ebay.com/itm/RIVAROSSI-10688-MARKLIN-DIGITAL-AC-DB-2-8-2-CLASS-BR-39-LOCO-39196-MIB-nc-/111926085474

faptele: tot butonand in mod semi-haotic pe MS2, am reusit (involuntar) sa fac in asa fel incat sa (re)scriu ceva CV-uri pe decodor
dupa toata ameteala asta, acum, decodorul nu mai este detectat de MS2 ca si DCC (cel putin asa imi aduc aminte ca era inainte de holocaust) ci este vazut ca si decodor de tip MM2
F0 (lumina) functioneaza
F1 activeaza sunetul pe compresor (sau cum se numeste tzacaneala-pufaiala aia care o face cand sta pe loc - iertati-mi exprimarea dar chiar nu stiu detalii de genul asta)
F2 activeaza fluierul la prima apasare si-l dezactiveaza la a doua
F3 nu mai face nimic, nici nu e detectat, si nici daca-l activez manual nu merge
F4 e cu broasca testoasa, pare sa mearga, cel putin e detectat de MS2
si alte functii nu mai detecteaza

inainte de isprava asta mai avea inca doua functii, una care pornea sunetul sincronizat cu viteza si a doua care avea fluier scurt
iar acum nu le mai am si ma alearga kinderu atomic ca i-am stricat trenuletele

am tot incercat sa resetez default dar nimic.
dupa reset to default decodorul ajunge sa raspunda pe adresa 3 (inainte era pe 39)

dati-mi va rog un branci, doua palme, ceva care sa ma orienteze in directia buna
sunt aproape in totalitate depasit de detaliile astea specifice

pe decodor e o eticheta pe care scrie 4154 si din cate m-am prins este facut de Arnold Digital (dar nu ma credeti pe cuvant, asta e ceea ce cred acum, si am cam ametit tot sapand pe net)

multumesc frumos,
Seba

Update: la resetare default settings ducea pe 3 din cauza că în "gleisbox" era înfipt și un raspberry pi 3 pe post de Central Station 2
Dacă las doar MS2 și resetez din el, decodorul de duce pe 39 cum era înainte. E detectat ca și decodor de tip DCC dar tot nu am toate funcțiile, doar cele enumerate mai devreme.
 

sebba

Active Member
18 Ianuarie 2017
56
0
Arad
LOCATION
Arad
m-am enervat si am sapat de mi-au sarit capacele pe goagle
am aflat intr-un final ca decodul este de tip ESU LokSound v3.5
manualul aici: http://www.southwestdigital.co.uk/PDF/LokSound/524xx_LokSound_V35_ESUKG_US_Betriebsanleitung_Auflage_IV_ebook.pdf

ce am gasit, si a rezolvat oarecum problema, CV57 si CV58 (adica Sound Mode 1 si Sound Mode 2) se rescriu la reset to default in 0 (CV57) si 1 (CV58)
modificandu-le in 20 si 115 locomotiva a reinceput sa pufaie sincronizat cu viteza de deplasare

mai am ceva setari de facut pe la maparea functiilor ca sa functioneze exact ca inainte dar pe moment am ametit prea tare alergand printre CV-uri
incarc sa gasesc un fisier XML cu setarile default, sa-l pot importa in rocrail ca sa fac mai usor reprogramarea in caz de nevoie

indraznesc sa intreb, are cineva modelul asta de locomotiva si poate da un export la CV-uri? fac cinste!
 

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.298
1
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Compara ce ai tu cu proiectul BR38 ESU 52404 de pe situl ESU. http://www.esu.eu/en/downloads/sounds/generation-3/loksound-v35/steam/
Daca suna simular, poti folosi acel proiect (cu un LokProgrammer).
 

sebba

Active Member
18 Ianuarie 2017
56
0
Arad
LOCATION
Arad
da, multumesc, cred ca ar fi ok ala
dar problema e ca nu am lokprogrammer :(

ce nu inteleg (dar nici nu ma prea pricep) e de ce reset to default strica setarile si nu mai merge sunetul cum trebuie
 

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.298
1
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Pentru ca 'default' se refera la setarile din fabrica ale decodorului, care nu sunt specifice locomotivei tale.
Daca imi pui pe MP o adresa de mail, iti pot trimite un proiect optimizat de mine pt. BR39 Rivarossi.

Sigur gasesti pe cineva cu LokProgrammer in Arad.
 

sebba

Active Member
18 Ianuarie 2017
56
0
Arad
LOCATION
Arad
Dac, ești mare!
Mulțumesc frumos
Adresa mea de mail este nickname-ul meu around end.ro

O să mai caut sa vad cine ar putea sa aibe
Cu trenulețe în Arad nu-l știu decât pe tyco și pe mixu, care pe moment nu e în țară și nu știu dacă are... Dar văd io...

Tnx again
 

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.298
1
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Uite aici un scurt clip cu BR39 Rivarossi.
https://www.youtube.com/watch?v=hfcdFeBfde0
 

sebba

Active Member
18 Ianuarie 2017
56
0
Arad
LOCATION
Arad
Fratilor, help, un lokprogrammer prin Arad nu are nimeni?
Ca tot sap pe la toti cunoscutii si nu gasesc... :(

Vreau sa "ard" sunetul de la dac dar mai am inca un loksound (v3?) care nu stiu de ce nu mai merge deloc
Mergea cand l-am scos din soclul 21MTC dar acum, cand l-am pus din nou la loc, nu mai merge.
E tot mfx, ar trebui sa-l vada automat
MS-ul vechi, in care era deja configurat, nu-l mai recunoaste cand il pun pe linie (ma rog, cu tot cu locomotiva, nu doar decodorul aruncat pe sine :D )
MS2-ul nu-l mai detecteaza (il detecta corect inainte de a-l scoate din loco)
parca nici nu l-as pune pe sine

am masurat pe decodor tensiunea de 5v pe pinul 12 si e ok
la fel si pe pinul 16 am vreo 17v DC
intre pinii 18 si 19 am motorul cu aprox 9 ohm, masurat in circuit, cu decodorul montat
alt decodor, pus in acelasi soclu 21MTC, functioneaza normal
deci clar s-a intamplat ceva cu asta... stand pe birou... pfff....
 

sebba

Active Member
18 Ianuarie 2017
56
0
Arad
LOCATION
Arad
am gasit de ce nu merge al doilea decodor
are o nenorocire de quartz lipit in afara placii si unul din terminale e dezlipit
arata ca asta:


ce nu imi dai seama si parca nu as vrea sa risc si sa-l ard, e daca acel terminal, care se vede in poza, are lipitura cu contact pe tranzistorul de langa sau nu
am impresia ca a fost lovit si s-a exfoliat cablajul acolo dar nu reusesc sa-i regasesc traseul initial

se pare ca e un loksound v3 mfx.
are cineva ceva asemanator si-mi poate spune cu siguranta unde se duce traseul de la quartz? la tranzistor sau...

multumesc anticipat
 

LiviuM

Well-Known Member
Trenulist
11 Martie 2011
397
0
Salut Seba,

eu pana acum n-am vazut quarzuri conectate prin tranzistori. Asa ca eu nu cred ca a fost conectat nici la tine.
Te poti prinde ce microcontroler e? Ca te uiti in foaia de catalog si vezi intre ce pini se leaga oscilatorul.
Sau te uiti dupa condensatoare ceramice. De obicei quarzurile astea au langa ele si 2 condensatoare de cativa picoF.

Spor,
Liviu
 

sebba

Active Member
18 Ianuarie 2017
56
0
Arad
LOCATION
Arad
cu tot implantul meu si tot nu reusesc sa vad ce e acolo
o sa incerc sa fac o poza cu un obiectiv mai suparat, cu macro mai serios
ce e clar pana acum e ca decodorul e un loksound v3 mfx, ca asta:
http://www.web-hgh.de/index_jsm_moba.htm?http://www.web-hgh.de/p01_45233d.htm
 

LiviuM

Well-Known Member
Trenulist
11 Martie 2011
397
0
Eu parc-as paria pe gaurile alea de sus stanga in poza ta. Poti sa masori de la ele la terminalul "sanatos" al quarzului?
 

sebba

Active Member
18 Ianuarie 2017
56
0
Arad
LOCATION
Arad
hmmm.... ciudat... ambele gauri duc la ambele terminale ale quartz-ului (nu e scurt intre ele, am incercat eu o lipire a terminalului, pe pozitia intiala)
dar tot nu porneste decodorul
sa le ia dracu, ma las de trenulete, deja nu mai e nici o placere sa lucrez 3 zile ca sa se invarta 2 ore si sa coste mii de euro :-x :-x :-x
am imbatranit deja? :(
 

LiviuM

Well-Known Member
Trenulist
11 Martie 2011
397
0
Incearca sa muti quarzul direct in gauri. Cu grija sa nu strici si pad-ul celalat.
Eu cred ca l-au pus pe margine din cauza de dimensiuni.
 

sebba

Active Member
18 Ianuarie 2017
56
0
Arad
LOCATION
Arad
ma crezi ca-mi e groaza?
da, din cauza dimensiunilor...
cum poti sa fi atat de imbecil si sa proiectezi asa ceva, tu esu, mare firma de renume si cu pretentii?
si nu e decat 100 euro, temash pe el de decodor facut pe genunchi

am curatat acolo si abia se vede un firicel de traseu pe cablaj de care e lipit pinul quartz-ului
lipitura pe el e ok, dovada ca am contact pe gaurile alea doua
dar daca am contact acolo si tot nu merge? mai are rost sa-l mut?

aveam un varf subtire la statia de lipit, trebuie sa-l caut... dar si daca nu-l fac si-l stric mai rau chiar ca ma las de ele, de tot :-x
 

LiviuM

Well-Known Member
Trenulist
11 Martie 2011
397
0
Ah, am inteles gresit.
Daca ai contact la ambele terminal, lasa-l in pace, nu e de la el.
Vezi sa nu fi facut scurturi pe langa el cand ai lipit.

Da, nu mai am idei...
 

sebba

Active Member
18 Ianuarie 2017
56
0
Arad
LOCATION
Arad
mda, l-am dat jos si s-a dezvaluit o bucata mai mare de cablaj, sub pin, si unde acesta poate fi lipit mai omeneste, adica e cam de 0.5mm latime pe 1 si ceva mm lungime, tot vezi ceva
am curatat sacazul de acolo, totul e perfect, lipiturile sunt ok, nimic in scurt cu alte componente
si tot nu vrea sa plece
gata, cruce, inca unul