Decodor pentru eoliana Viessmann

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.436
310
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Prima generatie a centralelor eoliene Viessmann 5170 folosea un mic motor electric al carui ax era conectat direct la elice. Motorul era actionat de un mic montaj electronic ce folosea PWM pt. a obtine viteze mici (si variabile) de rotatie. (Care totusi erau un pic cam rapide fata de realitate) Rezultatul: o rotatie frumoasa, silentioasa dar... se pare ca motorasul nu prea agrea acest stil de lucru si ceda dupa o perioada nu foarte lunga de timp...

Viessmann s-a hotarat sa remedieze problema: ultima generatie a centralelor eoliene foloseste un si mai mic motoras conectat insa la elice prin intermediul unui reductor de turatie, si comandat in tensiune continua (1,1V) de un la fel de mic circuit electronic. Reductorul asigura o turatie similara realitatii, dar este mai zgomotos. Imi lipsea insa turatia variabila si posibilitatea de a-l comanda de la distanta. Am conceput asadar un:

Decodor pentru centrala eoliana Viessmann



Decodorul se conecteaza direct la sine si functioneaza ca un decodor accesorii. Placuta eolienei se inlatura iar firele corespunzatoare motorului si balizei din generator se leaga la conectorul cu 3 pini. (pinul 1 - motor, pinul 2 - led, pinul 3 - masa comuna). Decodorul mai are o iesire pt. un al 2-lea led care indica functionarea corecta a acestuia.

Adresa implicita a decodorului este 3. La punerea sub tensiune, decodorul intra in modul programare si asteapta 10 secunde o comanda decodor accesorii (macaz, semafor) de tip ON (cale directa, verde) iar apoi alte 10 secunde o alta comanda de tip OFF (cale abatuta, rosu). Daca cele 2 adrese coincid aceasta este memorata si devine noua adresa a decodorului. (1 - 2048) Este utila legarea la sine prin intermediul unui intrerupator care sa permita reinitierea ciclului de programare fara intreruperea tensiunii la sine. Daca nu se doreste schimbarea adresei, se asteapta 10 secunde, fara a se trimite comenzi accesorii.

Decodorul este acum in asteptare, centrala oprita, iar ledul 2 aprins indicand decodarea corecta a pachetelor DCC. Daca primeste o comanda ON, ledul 2 se stinge iar centrala porneste conform unui program in 10 etape: 1-2-3-2-3-2-1-2-1-0 (cifrele indica treptele de viteza). Exista 3 trepte de viteza ce corespund unor turatii constante (mica, normala si rapida), comanda motorului facandu-se in tensiune continua intrucat acesta nu raspunde bine la PWM. Cele 3 tensiuni sunt: 0,8V 1,15V si 1,5V. Tensiunea treptei 1 (0,8V) nu este suficienta pentru a invinge fortele de frecare statice si a porni motorul oprit; de aceea, la pornire se aplica un 'boost' de 1,5V pentru 25ms.

Cele 10 etape de functionare au durate individuale variabile (pseudo)-aleatorii intre 15 - 30 secunde; baliza eolienei sclipeste in tot acest timp. In etapa a 10-a elicea este oprita, baliza continua sa sclipeasca si in plus sclipeste si ledul 2 indicand faptul ca oprirea elicei face parte din program. Daca in cursul derularii programului se primeste o comanda OFF, acesta va continua pana la epuizarea celor 10 etape. In caz contrar, programul se repeta cu alte 10 etape. Exceptie este prima etapa (treapta 1 ) cand o comanda OFF determina oprirea instantanee. (aceasta permite pozitionarea precisa a elicei daca se doreste)

Iata si un filmulet lung si plicticos. (dar cu efect hipnotic :D ) https://www.youtube.com/watch?v=nUWRP0PI2Ng
Zgomotul eolienei nu pare prea diferit fata de realitate. https://www.youtube.com/watch?v=Mk5zMxYVca0

Pt. programarea decodorului folositi:
http://www.mediafire.com/download/ams22pw3m9j978c/windmill_32.HEX
http://www.mediafire.com/download/t6ppdgb8lzrjm17/windmill_32.asm