Decodor Kuehn N025

felippe

Mecanic de locomotiva
21 Ianuarie 2006
1.554
82
-
Prin bunavointa prietenului Dorin, m-am 'lipit' de un decodor Kuehn N025 pe care el l-a primit o data cu una din locomotivele cumparate de pe eBay; cum el este un "analogist" convins mi-a dat mie decodorul, nestiind daca functioneaza sau nu.

L-am montat pe o locomotiva Pt 2/3 (Fleischmann, N) urmarind riguros instructiunile de la Fleischmann si Kuehn dar nu a functionat.

L-am dat jos si am conectat la el doar centrala (LENZ compact) incercand sa citesc valorile registrilor (R1 la R8). Daca la citirea primilor 7 registri am obtinut intotdeauna mesajul de eroare de mai jos (Err 2):

"No value was found during the reading out of the register or no feedback took place during the writing. Check whether the locomotive is placed properly on the programming track and/or whether the decoder has been installed correctly in the locomotive."

la citirea lui R8 (CV8) a fost afisata valoarea 157 (Manufacturer ID number).

Am tras concluzia ca decodorul nu e complet mort si mai e o speranta sa il resuscitez.

Din pacate, s-a dus si aceasta din urma speranta; am mai incercat o data sa citesc valoarea lui R8 (CV8) si acum primesc aceeasi eroare de mai sus (Err 2) si pentru acest registru.

Mai are cineva vreo idee sau ii pun cruce decodorului si cumpar altul?
 

hgdan

Well-Known Member
Trenulist
14 Martie 2008
929
0
Cluj Napoca
www.hgd.ro
WEBSITE
http://www.hgd.ro
LOCATION
Cluj Napoca
Salut,
Centrala LENZ COMPACT este problema, eu am testat una cu diferite decodoare si a functionat perfect doar pe cele LENZ

Decodorul este OK, dar foloseste alta centrala pentru programare
 

felippe

Mecanic de locomotiva
21 Ianuarie 2006
1.554
82
-
Mersi de informatie Dan.

Eu ma luasem dupa ce scrie in manualul de utilizare al decodorului:

"Programming with Lenz “compact” command station : With Lenz „compact“ version 3.1 you can only program registers R1 to R6. With later versions you can program and read out all CVs."

Poate fi descarcat integral de .

Versiunea centralei mele este 3.2.
 

felippe

Mecanic de locomotiva
21 Ianuarie 2006
1.554
82
-
Cu ajutorul unor buni prieteni am reusit sa trec peste problemele de mai sus.

Acum pot citi / scrie valorile din oricare CV al decodorului.

Problema care apare acum este:

La mers inainte, apas tasta F0 pentru aprinderea luminilor fata: OK. Acestea se aprind si se sting la fiecare apasare de F0.

La mers inapoi, apas tasta F0 pentru aprinderea luminilor spate dar acestea NU se aprind. In schimb, motorul se opreste si LED-ul fata incepe sa clipeasca. Exact acelasi efect daca locomotiva merge inainte, LED-ull fata este aprins si schimb sensul de deplasare.

Daca luminile sunt stinse, locomotiva schimba directia de mers dupa cum ii dictez eu.

Acum, nu stiu cat de multa importanta are dar: in serie cu LED-ul fata sunt doua (2) rezistente de 560 ohms fiecare (pe fiecare, este inscriptionat clar 5600 si le-am si masurat), in total 1,12K iar la LED-ul din spate este o singura rezistenta de 1 K (inscriptionata 1001).

Mai stiu ca luminile incep sa clipeasca daca curentul la iesirile de lumini din decodor depaseste 150 mA, caz in care intra in functiune protectia la scurtcircuit dar, de retinut, centrala NU reactioneaza ca si cum ar fi un scurtcircuit (oricum, ea reactioneaza numai daca e scurtcircuit la sine).

Idei?

Later edit: am uitat sa mentionez ca am resetat decodorul (8 in CV8).
 

Elef

Well-Known Member
Trenulist
18 Mai 2007
437
15
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
S-ar putea ca starea pt nr de pasi pt viteaza sa nu fie aceeasi in decodor si in centrala( as zice ca decodorul este pe 14 iar centrala pe 28/128 dar ma pot insela).
Uitate in CV29 ca sa vezi cum e bitul 1(0-14 pasi, 1-28/128 pasi) dupa care verifica ca setarea din centrala sa corespunda cu ce ai in CV29.
 

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.298
1
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Eu ma gandesc la un scurt intre firele de lumina spate si cele de motor. Verifica traseele cu atentie !
 

felippe

Mecanic de locomotiva
21 Ianuarie 2006
1.554
82
-
Va multumesc pentru idei. Am verificat traseele inca o data si am descoperit, intr-adevar, un scurt intre lumina-spate (galben) si traseul functii comun.

Acu' merge ok. Din pacate, pentru a citi / scrie CV-urile trebuie sa suntez motorul cu o rezistenta de 100 ohm (mersi Mitica), altfel decodorul e complet instabil.

Oricum, trebuie sa mai scriu ceva valori in CV-uri pentru ca vreau ca luminile sa se aprinda treptat, sa reduc viteza maxima, sa fac viteza sa creasca liniar...
 

victorian

Well-Known Member
Trenulist
21 Octombrie 2007
2.229
7
Constanta
LOCATION
Constanta
Salut Vali, citind toate "aventurile" tale legate de acest decodor, nu pot decat sa ma FELICIT ca raman in analog :D

Oricum, ma bucur sa aud ca functioneaza (macar partial) si deci poti face ceva cu el. Sper ca vei reusi sa-l faci sa functioneze perfect: La mine statea degeaba!