Decodor accesorii home made

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Recomand ca în DCC s㒠se foloseasc㒠numai diode în comutaţie deoarece nu exist㒠pierderi de putere pe acestea şi nu murdă’resc semnalul pe linia DCC.

Evitaţi diodele redresoare gen 1N4001 - 1N4007.
 
Cateva cuvinte despre programarea decodorului:

1. Modul de lucru cu o singur㒠adresă’
Pentru acest mod de lucru este necesar s㒠scriem în CV 33(CV545) valoarea 7 urmat㒠de scrierea valorii dorite în CV1(CV513) care reprezint㒠adresa decodorului. Dup㒠stabilirea adresei vom seta CV3(CV515),CV4(516),CV5(CV517) şi CV6(CV518) cu valori cuprinse între 1 şi 255. Aceste valori reprezint㒠timpul (în secunde) cât va ră’mâne alimentat㒠bobina macazului dup㒠cum urmează’: valoarea1 = 10 milisecunde şi valoarea 255 = 2.55 secunde. celelalte CV-uri ră’mân neschimbate. înainte de legarea macazurilor la decodor este necesar s㒠se regleze din VR1 tensunea de lucru a acestora.

2. Modul de lucru cu dou㒠adrese (cel folosit pentru 8 ieşiri independente)
Pentru început scriem în CV33(CV545) valoarea 7 urmat㒠de scrierea in CV1(CV513) a valorii dorite ca adres㒠a primului decodor (cel care va acţiona asupra ieşirilor 1-4 ). Dup㒠ce am stabilit prima adres㒠modificam CV33(CV545) de la valoarea 7 la valoarea 143 urmat㒠de scrierea în CV1(CV513) a valorii dorite ca adres㒠la al doilea decodor(cel care va acţiona asupra ieşirilor 5-8 ), adres㒠care în mod obligatoriu va fi diferit㒠de prima. Odat㒠stabilit㒠şi aceast㒠adres㒠vom avea doua decodoare cu adrese diferite.
Urmeaz㒠acum s㒠se regleze tensiunea de ieşire a decodorului (reglarea se face din VR1) în funcţie de valorea necesar㒠pentru acţionarea accesoriilor. Este important de ştiut c㒠tensiunea reglat㒠este aceeaşi pentru toate ieşirile decodorului şi nu se poate regla separat pentru fiecare ieşire în parte.
Exemple pentru diferite valori ale CV1(CV513):
CV1=1 controleaz㒠macazurile 1,2,3 şi 4
CV1=2 controleaz㒠macazurile 5,6,7 şi 8
CV1=3 controleaz㒠macazurile 9,10,11 şi 12.
. . . . . . . .
CV1=63 controleaz㒠macazurile 249,250,251 şi 252
Valoarea maxim admis㒠în CV1(CV513) pentru acest tip de decodor este 63.
 
Diodele tip 1n400x sau puntile redresoare sunt excelente si nu modifica semnalul DCC atata timp cat curentii prin ele sunt mici. (de ex. iluminari vagoane)

In cazul de fata, R6 limiteaza pulsul de curent la aprox. 300mA, in mod normal fiind necesar un puls de peste 500 - 700 mA pt. o recunoastere certa de catre centrala. Problema este ca diodele 1n4148 suporta un curent nominal de 200 mA, totusi pulsuri scurte ce depasesc aceasta valoare ar trebui sa nu le afecteze, dar exista un risc. Aceasta este ratiunea alegerii valorii de 47 ohmi.

O rezistenta de valoare mai mica ar rezolva problema citirii de catre centrala dar ar supune diodele unor pulsuri de curent crescute. In nici un caz nu as folosi un strap :!:
 
dac a spus:
nu modifica semnalul DCC atata timp cat curenţii prin ele sunt mici.

Capacitatea lor altereaz㒠(nu poate modifica) semnalul DCC rotunjind colţurile semnalului dreptunghiular ceea ce duce la pierderi de putere.
Acelas lucru se obţine cu un condensator pus pe sine de maxim 470nF.

Pă’rerea mea.
 
Off: uite-asa poluam topicu' omului... La o capacitate parazita de 15pF sunt necesare peste 30.000 de punti redresoare ca sa ajungem la 470 nF.

Si ca sa pierdem cat ? cam 350mA. Mai mare este curentul total invers: 900 mA. In total 1250 mA (da, la 30000 bucati) :!: Revin cam 0,04 mA pierduti de fiecare punte . La o centrala de 4A asta inseamna 0,001%. Cred ca mai mult pierd pe cabluri ! :D

Cu totul alta este situatia in care as avea consum mare dupa punti: comutatia lenta a diodelor ar duce la aparitia spike-urilor ("overshoot"uri ce pot depasi cu 100% tensiunea la sine) extrem de periculoase pt. decodoare.
 
In ultimul timp, din cauza programului aglomerat, nu am reusit sa rezolv problema cu R6 (cea pe care o inlocisem provizoriu cu un strap). In sfarsit acum pot spune ca si acest neajuns a fost remediat prin montarea unei rezistente de 40 ohm.
In urma probelor efectuate decodorul functioneaza normal, motiv pentru care cei interesati se pot apuca de treaba.
 
Pai in configuratia actuala sanse mari sa rezolvi problema cu R6 nu ai :)) ( e logic de ce a mers cu strap).Daca ai fi copiat schema cum trebuie s-ar fi putut sa mearga.Deh englezu' ala stia de Darlington....
 
Elef a spus:
Pai in configuratia actuala sanse mari sa rezolvi problema cu R6 nu ai :)) ( e logic de ce a mers cu strap).Daca ai fi copiat schema cum trebuie s-ar fi putut sa mearga.Deh englezu' ala stia de Darlington....
Poate nu am fost suficient de explicit dar, la inceput, am spus ca in prima faza am construit decodorul intocmai dupa schema celor de la MERG si ca mie aceasta schema nu mi-a functionat(poti sa o incerci daca doresti). Acesta a fost adevaratul motiv pentru care am considerat necesar sa inlocuiesc schema cu una functionala.
In alta ordine de idei mi s-ar fi parut total nepotrivit sa inlocuiesc un lucru care functioneaza cu altul (pentru mine ar fi o pierdere de timp).
Avand in vedere lunga perioada de cand am intrerupt legatura cu electronica (15 ani timp in care aceasta s-a dezvoltat foarte mult) e foarte posibil sa mai fac unele greseli sau sa-mi mai scape din vedere cate ceva. Deschizand acest topic am sperat sa ma pot consulta cu cei care stapanesc electronica si impreuna sa putem pune “pe picioare” un decodor care sa faca tuturor DCC-ul mai accesibil; se pare ca in mare parte am reusit. Ti-am receptionat(dar nu ti-am inteles)”subtilitatea” prin care mi-ai transmis ca R6 ar trebui mutat la intre emiterul lui T1 si puntea redresoare, dar asta este nimeni nu e perfect.