Decodor accesorii home made

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

wlab7180

Active Member
Trenulist
25 Noiembrie 2008
156
0
Oradea
LOCATION
Oradea
Avand in vedere rezultatele obtinute in urma realizarii decodoarelor de vagoane, m-am hotarat sa mai fac un pas in era digitala prin construirea unui decodor pentru accesorii.
Pentru inceput am intrat pe situl celor de la MERG (http://www.merg.org.uk/resources/dcc.htm) , unde am avut de ales intre mai multe tipuri de decodoare. Ce mi-a atras in mod deosebit atentia a fost decodorul Acc5 care poate lucra atat ca un decodor care controleaza 4 macazuri, sau ca si doua decodoare cu adrese diferite care pot controla fiecare cate 4 accesorii.
M-am apucat de treaba, am realizat circuitul imprimat, am montat piesele, am programat PIC-ul si la probe stupefactie totala............ decodorul s-a incapatanat sa functioneze. Dupa indelungi incercari si cercetari am concluzionat ca schema nu era functionala.
Acest lucru m-a determinat sa ma apuc sa-mi concep singur decodorul dorit.
Iata ce a iesit:
1. decodor cu integrate


2.decodor cu tranzistori


 
sogard_2003 a spus:
Si ce anume ai conceput mai exact ? Pune si schema modificata de tine te rog sa ma lamuresc.
Momentan lucrez la formatul PDF al schemei; o voi posta la terminare.
Pana atunci trebuie precizat faptul ca acest decodor foloseste PIC16F628A in care am scris programul Acc5 de la MERG.
Concluziile trase in urma testelor efectuate cu NanoX-S88 sunt urmatoarele:
-funcţioneaz㒠cu ajutorul unei surse de alimentare externe izolat㒠galvanic faţ㒠de staţia de comandă’;
-tensiunea de la iesirile decodorului se poate regla cu valori cuprinse între5V şi15V;
-se pot scrie si citi CVurile in decodor;
-poate functiona cu o adresa si sa comande 4 macazuri;
-poate functiona cu doua adrese respectiv, poate lucra ca doua decodoare separate, controland fiecare cate 4 accesorii( in total 8 ) care functioneaza pe principiul on/off;
 
Atentie la dioda 1n4148 montata in antiparalel la intrarea optocuplorului 6n137 !
Trebuie conectata direct pe pinii ledului din optocuplor, altminteri ori se va arde ori va declansa protectia la scurtcircuit a centralei...
 
dac a spus:
Atentie la dioda 1n4148 montata in antiparalel la intrarea optocuplorului 6n137 !
Trebuie conectata direct pe pinii ledului din optocuplor, altminteri ori se va arde ori va declansa protectia la scurtcircuit a centralei...
Multumesc pentru sugestie.
In urma probelor efectuate la acest tip de decodor nu am constatat nici o problema cu dioda respectiva. Ea este montata ca si in schema si are intercalata intre aceasta si octocupolor o rezistenta.
 
mpursu a spus:
Felicitari pentru nominalizarea la concursul Decembrie 2009! 8) :aplauze::aplauze::aplauze:
Multumesc frumos. Ma simt onorat pentru nominalizare si ii felicit pe castigatori pe aceasta cale. :aplauze: :aplauze: :aplauze:
 
Rolul acelei diode este de a limita tensiunea inversa aplicata ledului din optocuplor - in timpul alternantelor ce il polarizeaza invers - la valoarea caderii de tensiune pe dioda in conductie (0,65V).

Desi ceva mai rezistenta decat un led (suporta un curent de 450 mA fata de 20 mA), necesita totusi inserierea cu o rezistenta care sa limiteze curentul prin ea in timpul conductiei; altminteri, o centrala ce poate furniza curenti mai mari, va duce in scurt timp la arderea ei. Ulterior, nu va mai proteja nici ledul din optocuplor, pe care se va regasi intreaga tensiune inversa (tensiunea sa de strapungere fiind de numai 5 V) :!:

Asa cum este conectata acum, practic scurtcircuiteaza jumatate dintre alternantele semnalului DCC, "mancand" 1/2 din puterea centralei :-?
 
Multumesc Dac! :aplauze::aplauze::aplauze:
Ai perfecta dreptate am inteles gresala facuta si cu siguranta o voi corecta.
 
Cu mare placere !

Oricum, interesanta schema, mai ales prezenta celui de-al 2-lea optocuplor - parte a circuitului de "acknowledge" - ce permite citirea CV-urilor :!: facilitate intalnita de obicei la decodoarele de locomotiva...
 
Daca decodorul suporta modificarea timpilor de comanda a tranzistorilor intradevar e buna citirea Cv-urilor. Din pacate nu e facila functia si in cazul necesitatii citirii pozitiei macazelor. Foarte fain decodorul acesta, tin minte ca exista si pe site-ul lui Paco ceva aproximativ.
 
sogard_2003 a spus:
Daca decodorul suporta modificarea timpilor de comanda a tranzistorilor intradevar e buna citirea Cv-urilor. Din pacate nu e facila functia si in cazul necesitatii citirii pozitiei macazelor. Foarte fain decodorul acesta, tin minte ca exista si pe site-ul lui Paco ceva aproximativ.
Ai dreptate am omis sa spun ca timpii de deschidere ai tranzistoarelor se pot modifica intre 0 si 2,25 secunde.
Din pacate acest decodor nu poate transmite centralei pozitia exacta a macazurilor.
Asa este exista pe site-ul lui Paco o schema aproximativ asemanatoare daca ne referim la partea de iesire cu tranzistoare. Aceste iesiri pot fi cu: tiristoare, integrate, tranzistoare...... in functie de ce dorim sa obtinem.
Cand imi va permite timpul voi face niste probe complete cu acestui decodor si voi pune concluziile pe acest topic.
 
blueicon a spus:
Si softul?E facut de tine?Il putem descarca de undeva?
Asa cum am precizat de la inceput, softul nu imi apartine si se poate descarca de pe situl MERG. Cauta acolo ACC5.HEX. Inca o precizare in cazul in care nu se pot citi CV-urile din decodor va trebui sa se inlocuiasca R6 cu un strap(in unele cazuri nu a functionat cu rezistenta R6).
 
Intr-adevar, valoarea R6 de 47 ohmi pare un pic cam mare si este posibil ca pulsul de acknowledge sa nu fie sesizat de centrala.

Alte scheme similare recomanda valori de 15 - 27 ohmi. Pt. siguranta, se pot inlocui si cele 4 diode 1n4148 cu 1n4007.
 
dac a spus:
Intr-adevar, valoarea R6 de 47 ohmi pare un pic cam mare si este posibil ca pulsul de acknowledge sa nu fie sesizat de centrala.

Alte scheme similare recomanda valori de 15 - 27 ohmi.
La centrala pe care o am(Nanox-s88) am intampinat probleme uneori cu citirea CV-urilor, motiv pentru care am scos din circuit R6(prin strapare). Dupa modificarea aceasta s-au putut citi fara probleme CV-urile. Voi incerca totusi inlocuirea rezistentei amintite cu una de valoare mai mica.Revin cu detalii dupa teste.
 
mircea18 a spus:
De ce nu cu o punte redresoare...doar se face o redresare?!
Se pot inlocui diodele 1n4148 cu o punte redresoare dar asta ar fi o varianta mai scumpa un pic. Avand in vedere faptul ca in urma redresarii ne intereseaza doar preluarea informatiei de la centrala(nu si un curent mai mare) consider ca sunt suficiente aceste diode.