De ce costa atat decodoarele cu sunet?

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

AdyAero

Well-Known Member
Trenulist
9 Septembrie 2008
602
371
42
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Poate pare putin puerila intrebarea, dar din punctul meu de vedere este serioasa si o pun celor care cunosc mai indeaproape constructia si functionarea locr

Stiu ca sunt considerente legate de cerere si oferta, dar la atatia producatori care exista nu cred ca este un factor foarte important, adica nu exista monopol pe piata.
Conteaza cantitatea si modul de productie, adica costul unitar la un lot 100 de bucati asamblate (relativ) manual nu are cum sa fie acelasi cu costul unitar la un lot de 10000 de bucati asamblate automatizat, ci mai mare.

Dar de ce costa atat? Ultima achizitie a fost un decodor Zimo cu sunet care a costat aprox 500 de lei, si cu 2 zile inaninte am dat tot atat pe un telefon mobil cumparat juniorului care are de 100 de ori mai multe componente electronice in interior, are baterie de mare capacitate, ecran touch, difuzor, carcasa finisata si multe altele.

Care aspect din fabricatie duce pretul unui decodor atat de sus?
 
Sunt mai multe aspecte, din care unele le-ai enumerat chiar tu.

Primul e legat de cerere, oferta si pozitionare pe piata. Regula de aur stabilita acum mai bine de 25 de ani a fost ca un decodor care ofera de 4-5 ori mai multe functiuni si "posibilitati de joaca" decat unul "simplu" sa coste triplu si cam asa a ramas si pana azi la producatorii consacrati.

Al doilea e legat de costurile de productie si de seriile relativ limitate. Ai dat ca exemplu Zimo. Zimo produce in loturi de 1000 pana la 2000 de exemplare pe serie, pentru ca e limitat de capacitatea de productie si de cea de absortie a pietei. Samsung produce in serii de sapte, opt sau zece cifre telefoanele sale.

De fapt ti-ai raspuns singur la intrebare. ;)
 
Care aspect din fabricatie duce pretul unui decodor atat de sus?

Cumpărătorul.
Erai gata să plătești prețul.:cool:

Nu știu costul real. Prețul este justificat? Există mulți factori. Hardware și software. Programarea sunetului pentru un sunet original.:rolleyes:
 
  • Like
Reacții: Horia_Radulescu
Da, am pornit cu ceva banuieli la drum, dar doar astea sa fie? Este vre-o componenta exotica in ele care ridica pretul la ele atat de mult?

Ca idee: am planuri mari pentru o diorama si ma gandeam ca nu ar fi rau sa instalez in gara un decodor de sunet cu anunturi de gara, sunet de fundal, etc. Dar nu mai bine instalez eu un MP3 player micut cu o pereche de boxe mini si controlez totul separat?
 
Nu exista nici o componenta exotica. De multe ori se folosesc chiar subansambluri industriale. De exemplu unele difuzoare folosite la modele se intalneau la telefoanele mobile de acum doua sau trei generatii.
 
Cred ca principala explicatie e natura de nisa a intregului domeniu. Nefiind prea multi ofertanti, volumele sunt mici, pretul este inerent ridicat.
Ca ordin de marime, poti compara pretul decodoarelor non-sunet "straine" cu pretul tOm-urilor, a propos de cat e productie si cat e margine la vanzare.
Sigur ca mai incap discutii "pe marginea sinei" despre feature sets, cat de comparabile sunt in realitate etc, dar astea sunt detalii in final.

Dpdv hardware sunt de acord cu Horia, decodoarele cu sunet nu adauga ceva dramatic in fabricatie astfel incat sa justifice pretul mai mare.
Iar costurile cu dezvoltarea de soft etc oricum se amortizeaza in volume, deci n-ar trebui sa apara ca un adaos semnificativ la pretul unitar.

Despre decodorul din gara, iti recomand ceva de genul asta: https://model-railroad-hobbyist.com/node/24316 --> pe scurt, e un decodor pe baza de Arduino Pro Mini, de care legi un mp3 player.
Avantajul e ca e programabil integral, adica il poti face cat de customizat vrei, eventual cuplat cu control de lumini etc, controlabil via DCC.
Dezavantajul e ca nu are mai multe canale de sunet in paralel (exceptand cazul in care legi mai multe mp3 playere la decodor).
Pt sunete ambientale intr-o gara, cred ca ar face treaba.
Eu am folosit asa ceva la sonorizarea unei macarale si merge rezonabil. Am si aplicatia cu sonorizarea garii pe lista, candva.

Spor,
SSL
 
In ziua in care toata planeta, o sa fie interesata de trenulete, poate mai scade. Sau ramane in aria telefoanelor mobile. Ei nu suna la usa sa cumperi, doar il fac, bun , rau, si apoi asteapta pe unu ca mine, ca tine, sa il cumpere. Eu dau un exemplu. XL decoders, le produce in garaj si MRC, le lua, le punea brandul lor si le vindeau in numele lor cu 80$. Un decodor amarat dar drop in. Acum dupa ce au incetat colaborarea, XL le vinde pe ebay singur, cu pret de 35-39$ max. Cred ca se intelege ca asta e pret la care castiga bine, nu le face si le da gratis, sa scoata doar cheltuielile. Asa ca eu apreciez gunoiul ala la 10-15$ bucata. Componentele vin la kg, nisip pe plaja este pt microcipul ala de pe el. Cererea si oferta. Daca americanul tzacanit nu ar pune cortul pe trotuar cu o saptamana inainte de lansarea unui kkt de iphone, probabil nu ar mai da mia de dollari ci doar 150-200 maxim.
 
sa luati in calcul si softu din ele, si ala costa licentele daca e soft serios facut, cum e la ESU ;)
 
  • Like
Reacții: cosmin78
La zimo dai 100$ pe el sau mai bine si inca 10-15 pe proiectul de sunet. Mai bine de jumatate din baza de date e privata si platesti taxa daca vrei cheie sa il instalezi.
 
nu ma refer la proiect, ala e alt subiect, eu ma refer efectiv la sistemul de operare de pe el
 
Adevar graiesti Alex. Partea de soft si upgrade la el e cea mai scumpa. Si faptul ca se cere o taxa pe proiectul de sunet e normal, omul ala a alergat sa inregistreze sunetul, a pierdut timp pe editare, normal sa vrea bani pt munca lui. Doar zic ca toate astea adunate reprezinta costuri. Daca adaug si 10-30 profitul distribuitorului, ca nimeni nu face comert doar ca sa arda gazul, avem raspunsul la intrebarea de ce sant scumpe
 
corect, eu cel putin pe munca mea nu cer bani, prefer sa traiesc din servici ;)
 
Aia e treaba lui cat cere pe timpul lui sa scrie decodoare, eu nu cer nimic si nici nu am vreun procent de la vreun magazin
 
Eu astept sa vad pretul la decodoarele pe care le vor scoate pentru piata americana, drop-in, pt Kato, Atlas si altii
 
Vad ca la HGD pe site decodoarele Esu V5 scrise cu sunete de EA-uri si DA-uri sunt cu 35 lei mai mult ,adica 525 lei in loc de 490 lei.
Eu personal nu am cum programez decodoarele cu sau fara sunet, nu am echipamentul necesar pentru ca nu merita investitia pentru 1-2 locomotive cate cumpar pe an (deocamdata) asa ca sunt dispus sa platsc diferenta.
Sunt alte magazine care in pretul decodorului asigura si montaj si scrierea pachetului de sunete daca este free.